בעלים משותפים במקרקעין ? הישמרו משום שאתם עלולים להיחשב כבעלי "יחסים מיוחדים"
בלזר יגיל, עו"ד ורו"ח
פסיקה חדשה של ועדת ערר של מיסוי מקרקעין קובעת כי גם בעלים משותפים במקרקעין, ייחשבו כמקיימים "יחסים מיוחדים" לעניין קביעת שווי של זכות במקרקעין.
המקרה הוא פשוט : העוררים בפרשת שחר ש. ייזום והשקעות בע"מ היו בעלים משותפים במקרקעין. חברת שחר ש. ייזום (להלן : "החברה" ) מכרה לבעלים האחר (להלן: "הקונה" ) חלק מזכויותיה באותם מקרקעין.
חשוב לציין, כי לבעל המניות בחברה ולקונה יש "אינטרס משותף" בחברה אחרת לחלוטין, כפי שניסחה זאת ועדת ערר. זו קבעה, לאחר שבחנה את נסיבות העסקה, כי במקרה שכזה הייתה השפעה של "יחסים מיוחדים" בין הצדדים על שווי העסקה, ועל כן דחתה את הערר בכל הקשור לשווי הממכר, וקבעה אותו לפי השווי שנקבע על ידי מנהל מיסוי מקרקעין.
מן המפורסמות היא, שאין הגדרה נהירה לתיבה "יחסים מיוחדים". הפסיקה היא זו שיצקה את התוכן לתיבה זו. לאורך השנים נהוג היה לראות למשל, הן ביחסים של קרבה משפחתית והן ביחסים של בעל מניות והחברה שבבעלותו - כיחסים מיוחדים.
סוגים שונים של יחסים יכולים להיות בעוכריו של ה"שווי" שנקבע בין הצדדים בהסכם.
מן הפסיקה עולה כי הכוונה ביחסים מיוחדים הינה למערכת קשרים בין המוכר לקונה, שיכולה להיות בה השפעה על המחיר, בגין רצונו של המוכר להטיב עם הקונה או להיפך, כגון יחסי קרבה או שליטה בחברה כאמור.
דעתנו היא, כי אין בקיומם של יחסים עסקיים כשלעצמם, כדי להעיד על קיומם של יחסים מיוחדים, כל עוד הקשר העסקי האחר אינו משליך על מכירת הזכות בשוק החופשי.
לאחרונה אף ניסה המחוקק להגדיר מהם "יחסים מיוחדים" דווקא בסעיף 85א לפקודת מס הכנסה, העוסק ב "מחירי העברה בעסקה בין לאומית", וכך קובעת ההגדרה:
" יחסים מיוחדים" – לרבות יחסים שבין אדם לקרובו, וכן שליטה של צד אחד לעסקה במשנהו, או שליטה של אדם אחד בצדדים לעסקה, במישרין או בעקיפין, לבד או יחד עם אחר" .
ובכן, עיננו הרואות, כי גם כאן המחוקק בהשתמשו בתיבה "לרבות" השאיר את ההגדרה "פתוחה" על מנת ליצוק בה תוכן באמצעות מקרים שיבואו בפני פקיד השומה.
לעומת זאת, המחוקק "התאמץ" והגדיר בצורה רחבה אך מדויקת ביותר בסעיף 129 לפקודת המכס את התיבה "יחסים מיוחדים" כדלקמן:
"יחסים מיוחדים" -
(1) יחסים בין צדדים לעסקת ייבוא שמתקיים בהם לפחות אחד מאלה -
(א) אחד מהצדדים לעסקה הוא נושא משרה בעסקו של האחר; לעניין זה, "נושא משרה" - דירקטור, מנהל כללי, מנהל עסקים ראשי, משנה למנהל כללי, סגן מנהל כללי, מנהל אחר הכפוף במישרין למנהל הכללי, וכל ממלא תפקיד כאמור בחברה אף אם תוארו שונה;
(ב) הצדדים לעסקה מוכרים על פי דין כשותפים לעסקים;
(ג) הצדדים לעסקה הם עובד ומעביד;
(ד) אדם כלשהו הוא בעלים, שולט או מחזיק, בחמישה אחוזים או יותר מזכויות ההצבעה או מהמניות בכל אחד מהצדדים לעסקה, במישרין או בעקיפין;
(ה) אחד מהצדדים לעסקה שולט באחר, במישרין או בעקיפין;
(ו) הצדדים לעסקה נשלטים בידי צד שלישי, במישרין או בעקיפין;
(ז) הצדדים לעסקה שולטים ביחד בצד שלישי, במישרין או בעקיפין;
(ח) הצדדים לעסקה הם קרובי משפחה; לעניין זה, "קרוב משפחה" - בן זוג, אח, אחות, הורה, הורי הורה, הורה של בן הזוג, צאצא, צאצא של בן הזוג, ובן זוגו של כל אחד מאלה;
(2) לעניין הגדרה זו יראו אדם כשולט באחר כאשר הוא מצוי בעמדה חוקית או מעשית המאפשרת לו להגביל או לכוון את פעילותו;
(3) סוכן בלעדי, מפיץ בלעדי או בעל זכיון בלעדי, בעסקו של אחר, יהא תיאור היחסים ביניהם אשר יהא, יראו כאילו מתקיימים ביניהם יחסים מיוחדים רק אם מתקיים לגביהם לפחות אחד התנאים שבפסקה (1)".
כפי שניתן לראות, בהגדירו "יחסים מיוחדים" בפקודת המכס, השתמש המחוקק במקרים ספציפיים וברורים. יכול היה המחוקק לעשות כן, גם בשאר המקרים במיוחד לאור העובדה שיכול היה להסתמך על ההגדרה המפורטת בפקודת המכס. אין אנו חושבים כי יש להמשיך ולהרחיב את התוכן שיש ליצוק להגדרת "יחסים מיוחדים", בהיעדר כוונה כזו של המחוקק.
אמנם, ועדת הערר בפרשת שחר קבעה את שקבעה, תוך התייחסות מעמיקה לעובדות המקרה. אולם, לדעתנו אין מקום לקבוע כי כאשר שותפים מלאים במקרקעין כלשהם ושיש להם גם אינטרס משותף בחברה אחרת לחלוטין, יחשבו לבעלי "יחסים מיוחדים".
הפועל היוצא של החלטת הועדה הוא, כי למעשה, בעלים משותפים במקרקעין (ובכל נכס אחר) אשר יש להם עסקים נוספים משותפים אחרים, ייחשבו למקיימים של "יחסים מיוחדים".
נציין, שאכן הועדה עשתה ניתוח נכון וביצעה הפרדה בין שתי קביעות שונות. האחת- האם מתקיימים יחסים מיוחדים. רק לאחר שקבעה כי התשובה לכך חיובית, פנתה הועדה לבדיקה השנייה ושאלה עצמה, האם המחיר הושפע מקיומם של אותם יחסים מיוחדים.
אכן, גם מהנוסח האנגלי של פקודת מס הכנסה ניתן לראות בבירור כי יש לבדוק הן את קיומם של יחסים מיוחדים והן את השפעתם על שווי העסקה. כך לדוגמא מנוסחת הגדרת "סכום השווי" בסעיף 85 לפקודה:
בלזר יגיל, עו"ד ורו"ח ממשרד פורת שגיב ושות' – עורכי דין ונוטריון - לשעבר עוזר המשנה למנהל רשות המיסים ורפרנט מיסוי בינלאומי במחלקה המקצועית של רשות המיסים