סיכום על שכר נטו
הילה פורת, עו"ד
דרך המלך בנקיבת שכר עבודה היא נקיבתו בסכום ה"ברוטו", אך הצדדים רשאים להתנות ולקבוע כי העובד יקבל לידיו תשלום "נטו", ובמקרה כזה יחולו תשלומי החובה על המעביד.
אין פסול בהסכם על שכר נטו, ואף סעיף 141 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961, מסדיר הסכם שכזה.
עפ"י סעיף 141 הנ"ל ישנה חובת הודעה על הסכם לתשלום נטו.
להלן נוסח הסעיף:
" התחייב אדם בהסכם לשלם לאחר הכנסת עבודה שלא תפחת מסכום פלוני, לאחר ניכוי מס לפי סעיף 164, חייבים גם המשלם וגם המקבל למסור על כך הודעה לנציב, תוך שלושים יום מיום עשיית ההסכם, ולפרט בה את פרטי ההסכם וכל פרט אחר הנוגע לו שידרשנו הנציב, ואם היה ההסכם בכתב - יצורף העתקו להודעה".
· יצוין כי במקרה של עדכון ו/או שינוי מדרגות המס, מדובר בהטבת מס שמקורה אינה בחוק מגן, הסכם קיבוצי או צו הרחבה, ומשום כך ניתנת להתנאה או לוויתור. ולכן, עובד, שסיכם עם מעסיקו על שכר נטו, אינו אמור להיות מושפע משינויים במס הכנסה לטוב או לרע.
ובאותו אופן, עובד שסוכם עמו על שכר נטו לא יהנה מנקודות זיכוי להן הוא זכאי, אלא אם סוכם בין הצדדים אחרת.
· בדב"ע נו/3-9 נצחונה פומרנץ נ. נשיונל מוד בע"מ - נדון מקרה בו סוכם על שכר נטו, אך העובד הסתיר ממעבידו את העובדה שיש לו פנסיה החייבת במס, כך שהגילום של שכר הנטו יעלה על הסכום שיש לגלמו לו היתה זו המשכורת היחידה של העובד. במקרה זה נפסק כי העובד ישא בהפרשי המס, למרות הסיכום על שכר נטו.
· בע"ע 272/06 משה אוחנון נ' קליניק שיווק מזון (1986) בע"מ, אשר ניתן ביום 23/7/07, קבע בית הדין הארצי לעבודה ברוב דעות, כי גם כאשר מוסכם על שכר "נטו", ההסכמה משקפת הסכמה לשכר "ברוטו" בשיעור מסוים. לכן, יש לפרש את ההסכמה כחלה רק במקרה בו השינויים שחלים בשיעור המס, לרעה ולטובה, הם שינוים רגילים, הנובעים מעדכון שוטף של מדרגות המס, ולא משינויים מהותיים בחקיקה. בהתאם לאמור, במקרה הנדון בפסק הדין, בית הדין קבע, כי העובד זכאי להטבות המס לפי "חוק הנגב", על אף שסיכם עם מעבידו על שכר "נטו".
* עו"ד הילה פורת – מומחית בדיני עבודה, מחברת הספר "דיני עבודה המדריך המלא", ומנהלת אתר עולם העבודה – הפורטל למעסיקים ועובדים www.hilaporat.co.il
|