ralc.co.il

true

האפשרות לפדיון חופשה במהלך יחסי עבודה

31.08.2008

האפשרות לפדיון חופשה במהלך יחסי עבודה

הילה פורת, עו"ד

חופשה שנתית לעובד, מטרתה מתן אפשרות לעובד לצאת לחופשה על מנת לאגור כוח, מבלי שיפסיד משכרו.

מיכל מועסקת כמזכירה במשרד עו"ד ונוכחותה בעבודה משמעותית מאוד לתפקוד המשרד. מעסיקה של מיכל הציע לשלם לה תמורת חופשה שנתית מבלי שתצא בפועל לחופשה (דהיינו תוספת לשכר הרגיל שלה).

מיכל הסכימה להצעתו. האם הסכמה זו תקפה?

הילה פורת, עו"ד- משיבה:

חופשה שנתית מוגדרת בסעיף 1 לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951, וכשמה כן היא- מתן אפשרות לעובד לצאת לחופשה, על מנת לאגור כוח, מבלי שיפסיד משכרו, ואין מטרת המחוקק להוסיף על שכרו של העובד, מבלי שניצל חופשתו הלכה למעשה (דב"ע מז/10-3 פד"ע יח' 448).

הסדר של תמורת חופשה (ללא יציאה לחופשה בפועל) אפשרי בשני מקרים בלבד:

א. לעובד שמקבל שכר על בסיס יום או שעה שעבר אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד פחות מ-75 ימים רצופים, בין בשנת עבודה אחת ובין בשתי שנות עבודה רצופות (יקבל תמורת חופשה בגובה של 4% משכר עבודתו).

ב. במסגרת "פדיון חופשה"- סעיף 13 לחוק המדבר על תשלום בגין ימי חופשה שלא נוצלו ע"י עובד- כשנסתיימו יחסי העבודה בין המעביד לבין אותו עובד.

החוק בא להעניק לעובד שתי זכויות, שתיים שהן אחת. הוא מעניק לעובד זכות להיעדר מהעבודה זמן נקוב, בשל כל שנת עבודה, מבלי שהיעדרות זו תפגע ביחסי עובד מעביד, אשר בינו לבין מעבידו. החוק גם מעניק לו זכות לתשלום בשל אותו פרק זמן.

מטרת חוק חופשה שנתית היא להביא קודם כל לכך שהעובד יצא לחופש. יצא לחופש- יקבל דמי חופשה (דב"ע לו/29-30 לא פורסם). דמי חופשה משתלמים אך ורק שעה שהעובד יוצא לחופשה, ואין בתשלום המכונה "דמי חופשה" או "חופשה", מבלי שהעובד יצא לחופשה, בכדי להוות תשלום מכוח החוק ותשלום מעין זה אעם שולם, יהווה חלק משכר העבודה הרגיל.

לפיכך, מיכל תוכל לדרוש ממעסיקה לצאת לחופשה בפועל ולקבל שכר בגין אותה תקופה בה תהיה בחופש (למרות שלכאורה "קיבלה" כבר את חופשתה).

עו"ד הילה פורת- מומחית בדיני עבודה, מחברת הספר "דיני עבודה המדריך המלא", ומנהלת אתר עולם העבודה- הפורטל למעסיקים www.hilaporat.co.il

הוסף למועדפים
קישור למאמר: http://www.ralc.co.il/מאמר-1920-האפשרות-לפדיון-חופשה-במהלך-יחסי-עבודה.aspx

© כל הזכויות שמורות