תיקון חוק הגנת השכר החל מפברואר 2009
יישום, ויידוע לקוחות לשכות השכר
חנן כהן, עו"ד ויועץ מס
לאור חשיבותו של התיקון המקיף לחוק הגנת השכר שיכנס לתקפו ביום 1/2/09 ( למעשה החל מתשלום שכר חודש 1/09), מצאנו לנכון לנסח רשימה שרצוי כי תופץ בין לקוחותיכם המעסיקים עובדים.
הנוסח המוצע איננו בבחינת ייעוץ משפטי ואולם כלולים בו מירב השינויים וההנחיות אשר חשוב ביותר כי יובאו לידיעת המעסיקים מאחר ומכוח שינויי החקיקה מוטלות חובות חדשות וכן חובות מן העבר אשר הוזכרו במפורש בתיקון . בין היתר מוטלות סנקציות עונשיות שחלקן משמעותיות ביותר, על מעסיקים שלא יפעלו בהתאם לחוק .
כאן המקום לציין כי האחריות ליישום החוק מוטלת אף על נושאי משרה בתאגיד ומכאן יש ליידע גם את כל נושאי המשרה הרלוונטיים כגון דירקטורים, מנכ"לים, חברי ועד בעמותה וכו' בתאגידים אשר הנכם מופקדים על ניהול מערכת השכר שלהם.
כמו כן, כממונים מטעם לקוחות רבים על יישום החוק בפועל, מוטלת על יועצי המס רואי חשבון וחשבי שכר אחריות משמעותית.
ברשימה להלן לא נזכרים כל התיקונים, אלא בעיקר אלה הרלוונטיים למעסיקים עצמם . הצעתנו להתעדכן בדבר מכלול השינויים. להלן תמצית השינויים:
1 תלוש שכר ופנקס שכר
1.1 החל מכניסת התיקון לתוקף, מודגש כי חובה על כל מעביד להמציא לעובדיו בכל חודש ולא יאוחר מ 9 לחודש העוקב לחודש בגינו משולם השכר - תלוש שכר אשר יכיל לפחות:
1.1.1 שם פרטי, שם משפחה ומס' זהות של העובד;
1.1.2 שם המעביד, מס' זהות או מס' תאגיד , מען מקום העסק או העבודה;
1.1.3 תאריך תחילת העסקת העובד;
1.1.4 ותק מצטבר אצל המעביד או מקום העבודה, לפי הגבוה;
1.1.5 לעובד במשכורת(חודשי) - היקף המשרה; לגבי עובד בשכר – הבסיס לתשלום השכר; לעובד ששכרו צמוד לדירוג- מהות הדירוג ודרגת העובד;
1.1.6 התקופה בעדה משולם השכר;
1.1.7 מספר ימי העבודה בפועל בתקופה בגינה משולם השכר;
1.1.8 מספר שעות העבודה בפועל שבה עבד העובד בתקופה;
1.1.9 מספר ימי חופשה שנוצלו בתקופה וכן היתרה;
1.1.10 מספר ימי מחלה שנוצלו בתקופה והיתרה;
1.1.11 ערך השכר המשולם לעובד בעד שעה רגילה;
1.1.12 השכר הרגיל;
1.1.13 תשלומים נוספים כגון שעות נוספות, דמי הבראה , דמי מחלה וכיוב';
1.1.14 פירוט סכומים מצטברים החייבים במס ובטוח לאומי;
1.1.15 פירוט סכומים מצטברים לעניין זכויות סוציאליות כגון פנסיה גמל והשתלמות;
1.1.16 במידה ושולם סכום כהפרש בגין תקופה קודמת , יש לציין בגין איזו תקופה;
1.1.17 בנוסף לפירוט הניכויים מן העובד, יש לפרט גם את הפרשות המעביד המשולמות לקופות למיניהם.;
1.1.18 מספר חשבון הבנק שאליו משולם השכר;
1.1.19 יש לציין על גבי התלוש את שכר המינימום לשעה ולחודש לפי החוק, המעודכנים למועד התשלום;
1.2 בגין הפרת החוק, נקבעו סנקציות עונשיות חמורות. בין היתר נקבע, כי אי מסירת תלוש שכר במועד או מסירת תלוש שאינו ממלא את התנאים כפי שפורטו לעיל, מהווה עבירה פלילית , אשר דינה מחצית הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין (כיום 33,650).
1.3 בית הדין רשאי לפסוק בנוסף פיצויים לדוגמא בסך 5,000 ₪ אשר ישלם המעביד לעובד במקרה בו המעביד הפר את החוק ביודעין. נקבע כי מעביד שהפר את החוק בשני חודשים מתוך 24 – חזקה שביצע את ההפרה ביודעין, אלא אם יוכיח אחרת;
יודגש כי כדי לכלול את כל הפרטים לעיל בתלוש השכר, על המעבידים לספק את כלל הנתונים הנ"ל לחשב השכר שלהם ולכן פורטו לעיל .
2. ניכויים משכר העובד
2.1 במסגרת התיקון נקבע, כי ניכוי שלא בהתאם לסעיף 25 לחוק, מהווה עבירה פלילית אשר דינה קנס כמו בסעיף 1.2 לעיל (33,650 ₪), ואם בוצע בנסיבות מחמירות – כפל הסכום.
2.2 מעסיק שניכה סכומים מן העובד ולא העבירם למי שמיועד לכך ( קופת פנסיה , גמל, וכו') תוך 30 יום מהמועד האחרון לתשלום השכר יראו בכך הלנת שכר . מפר הוראה זו, דינו מאסר שנתיים או פי חמישה מן הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין העומד כיום על סך של 1,010,000 ₪. נציין כי עבירה זו הנה בנוסף על עבירת –אי העברת ניכויים- מפקודת מס הכנסה. ביצוע העבירה בנסיבות מחמירות אף מגדיל את סכום הקנס המכסימלי לכדי 1,212,000 כיום.
2.3 נושא משרה בתאגיד, כגון דירקטור, מנכ"ל סמנכ"ל משאבי אנוש וכו' , חייב לפקח ולעשות ככל שניתן כדי למנוע אי העברת סכומים שנוכו, וצפוי לעונשים של עד 202,000 ₪ בגין כל עבירה כאמור.
3. חובת ניהול מעקב אחר שעות העבודה
3.1 לאחר התיקון ובניגוד למצב עד התיקון, עובר נטל ההוכחה לגבי נוכחות העובד ושעות עבודתו אל המעביד. לכן, על המעביד לנהל פנקס עבודה (ידני או ממוחשב) בו יירשמו שעות עבודתו של העובד.
3.2 אופן הרישום בפנקס, יהיה שוטף ויכלול שעות עבודה בפועל. אם הרישום לא נעשה באמצעים אלקטרונים או מכאניים , עליו להתבצע באופן יומי- מדי יום – ויאושר על ידי ממונה מטעם העביד.
3.3 לפיכך המלצתנו, כי יש לנהל רישום מדויק של שעות העבודה לכל העובדים ע"פ הכללים לעיל, וגם לעובדים אשר משולמת להם תוספת גלובלית בגין שעות נוספות של עד 60 שעות לחודש. זאת מאחר וחובת ההוכחה על המעביד מוגבלת ל -60 ש"נ בחודש. יש לשמור את הרישומים 7 שנים.
3.4 במסגרת התיקון, נקבע כי, מעביד שלא מסר לעובדו תלוש שכר, או שהתלוש שמסר אינו כולל פירוט הרכיבים הבאים: שעות נוספות, גמול במנוחה שבועית, דמי חופשה או פדיון ופשה, דמי הבראה ונסיעות, קיימת חזקה כי שכר העובד הנו שכר כולל (רגיל ) אלא אם יוכיח המעביד אחרת. המשמעות לכך היא, כי שכר גלובלי כאמור או אי מסירת תלוש מפורט, תגרור אחריה הכרה בכך כי השכר ששולם הוא שכר בסיסי ויש להוסיף עליו את התוספות המגיעות לעובד ע"פ הסכם או צו הרחבה .
חנן כהן, עו"ד ויועץ מס- [email protected] : 0547905556
|