ralc.co.il

true

חובת תשלום דמי מחלה לעובדים

22.07.2009

 

חובת תשלום דמי מחלה לעובדים

ניקולא חאפי

 

דמי המחלה נועדו לסייע לעובד שאינו כשיר לעבודתו מחמת מצב בריאותי לקוי , להמשיך ולקבל את שכרו חלקו או כולו , בתקופת אי הכושר .

חוק דמי מחלה מאפשר תשלום עבור הימים שבהם היה העובד חולה. החוק מעניק לעובד זכות ליום וחצי מחלה בתשלום בגין כל חודש עד למקס' של 90 ימי מחלה.

 הזכות לדמי מחלה מותנית בשני תנאים מצטברים :

1.       תקופת מחלה צבורה עד למקס' הקבוע בחוק .

2.       קיומם של יחסי עובד מעביד .

בגין יום המחלה הראשון לא ישולמו דמי מחלה ,

בגין היום השני והשלישי ישולמו דמי מחלה בגובה 37.5% מהשכר הרגיל .

ועבור יום המחלה הרביעי ואילך ישומו דמי מחלה בגובה 75% מהשכר .

 

בסעיף 4(א) לחוק דמי מחלה נקבע המספר המירבי של ימי חופשת המחלה שבגינם זכאים העובדים . הסעיף קובע שתקופת הזכאות לדמי מחלה לא יעלה על תקופה מצטברת של יום וחצי לכל חודש עבודה מלא ולא יותר מ- 90 יום בניכוי התקופה שעבורה קיבל העובד דמי מחלה .

 

יש לציין שבמקומות עבודה מסויימים , מאפשרים לעובד לצבור מספר בלתי מוגבל של ימי מחלה ( מכוח הסכם קיבוצי , חוזה עבודה או נוהג ) .

 

המקרים שבהם מקבלים דמי מחלה :

  1. מחלת ילד – היעדרות ממקום העבודה עד ל -8 ימים בשנה עבור מחלת ילד שטרם מלאו לו 16 שנים , יכולה להיחשב כימי  מחלה ולזכות את העובד בדמי מחלה ע"ח ימי המחלה שצבר . זכאות זו תלויה בבן זוגו שלא נעדר ממקום עבודתו בשל אותה סיבה . אם מדובר בהורה יחיד או הורה שהילד בחזקתו הבלעדית , תינתן לו זכאות ל – 12 ימים בשנה 0
  2. מחלת בני הזוג – במקרים שבהם בני זוג חולים ותלויים בעזרת הזולת , ניתן לנצל עד – 6 ימים בשנה וזה מותנה שהילדים לא ניצלו ימי מחלה בגין מחלת הורה .
  3. בדיקות בשל היריון או לידה – עובדים יכולים לנצל עד – 7 ימי מחלה  בכדי להתלוות אל בת זוגתם בבדיקות עקב ההיריון , טיפולים שונים , הלידה עצמה .
  4. מחלת הורה – עובד שנאלץ להיעדר ממקום עבודתו עקב מחלת הורה שמלאו לו 65 שנים ושמחלתו יצרה לו תלות בסיוע הזולת , ניתן לנצל עד – 6 ימי מחלה בשנה . (וזאת בתנאי שאחיהם לא נעדרו באותה תקופה לאותה סיבה ) .

 

סעיף 10 לחוק דמי מחלה קובע כי עובד שעבד בתקופת מחלתו בשכר או בכל תמורה אחרת , לא יהיה זכאי לדמי מחלה עקב אותה מחלה . לכן , נקבע כי מעביד או קופת גמל ששילמו לעובד את דמי המחלה רשאים לתבוע בחזרה את הסכום ששולם או לנכות אותו מכל סכום שהם חייבים לעובד .

 

הזכאות לדמי מחלה עקב מחלה בחופשה ללא תשלום

 

על פי חוק דמי מחלה עובד זכאי לדמי מחלה בגין העדרותיו מעבודתו בשל מחלה . כלומר הזכאות קמה רק כאשר מדובר במחלה בתקופת העבודה . חופשה ללא תשלום לא נחשבת לתקופת עבודה , לכן העובד לא יהיה זכאי לתשלום דמי מחלה .

 

פיטור עובד בעת חופשת מחלה

 

בעבר לא הייתה הגבלה לפטר עובד הנמצא בחופשת מחלה כי חוקי העבודה הגבילו פיטורי עובד במקרים מיוחדים ושחופשת מחלה אינו נכלל בהם.

נכון להיום , אסור שמעביד יפטר עובד בעת הימצאותו בחופשת מחלה עד פרק הזמן שנקבע.

 

סוגיה החוזרת על עצמה

 

עובד שעובד במשרה חלקית , צבר ותק של 8 שנים במקום עבודתו . בסוף השנה השמינית חלה במחלה נדירה אשר עקבה רותק לביתו לתקופה ארוכה  . כאשר שב לעבודה נדהם כי המעביד זיכה אותו בימי מחלה שנצברו במהלך 5 שנות עבודתו האחרונות . האם דבר זה נכון ?

 

תשובה : עפ"י סעיף 4(א) , נקבע  שעובד רשאי לצבור לכל היותר 90 ימי מחלה . מעבידים רבים נתפסים לטעות שכיחה והינה המחשבה שהצבירה נפסקת לאחר תום 5 שנות עבודה , שכן יום וחצי מהווים צבירה שנתית של 18 ימים בשנה ו 90 ימים מגיעים לאחר 5 שנים . אלא שהפירוש הנכון של האמור בחוק הינו שהצבירה פעילה לאורך כל תקופת העבודה ואינה נפסקת לאחר 5 שנים ( אלא אם הגיעה ל – 90 ימים ) . כלומר , עובד במשרה חלקית זכאי ככל עובד אחר לצבירה מקסימלית של 90 ימי מחלה . לכן במקרה זה , זכותו לדמי מחלה הינה לפרק זמן ארוך מ- 5 שנים .

 

תקופת המחלה לגבי עובד בשכר יומי או שעתי ולגבי עובד שמקבל משכורת חודשית

 

חוק דמי מחלה מבחין לעניין חישוב תקופת המחלה בין עובד העובד בשכר יומי לעובד המקבל משכורת חודשית .

העובד שמקבל משכורת חודשית תהיה תקופת המחלה כל ימי מחלתו , לרבות ימי מנוחה שבועית וחגים . וזאת בהבדל מעובד בשכר יומי או שעתי אשר תהיה תקופת המחלה כל ימי מחלתו , למעט ימי מנוחה שבועית וחגים .

 

 

 

 

 

הוסף למועדפים
קישור למאמר: http://www.ralc.co.il/מאמר-2202-חובת-תשלום-דמי-מחלה-לעובדים.aspx

© כל הזכויות שמורות