ralc.co.il

true

דווח חצי שנתי על רווחים בבורסה בחו"ל עד 31.7.2010

27.07.2010

דווח חצי שנתי על רווחים בבורסה בחו"ל עד 31.7.2010

ד"ר אבי נוב*

אם יש לכם תיק השקעות, ומסיבות שונות לא ניכו לכם מס במקור מהרווחים שהיו לכם, תצטרכו בקרוב להגיש דו"ח חצי שנתי לרשות המסים, ואף ייתכן שתצטרכו לשלם מקדמות על חשבון מס הכנסה. עם זאת, וכפי שאסביר להלן, במקרים מסויימים ניתן להפחית ואף למנוע את תשלום המקדמות.

דו"ח חצי שנתי

סעיף 91 לפקודת מס הכנסה, קובע חובת דיווח על רווחי הון ותשלום מקדמה, פעמיים בשנה בשל מכירת נייר ערך הרשום למסחר בבורסה ו/או יחידה בקרן נאמנות במקרה בו לא נוכה מלוא המס במקור מרווח ההון.

דיווח כאמור אמור להתבצע עד ליום 31 ביולי ו-31 בינואר של כל שנה וזאת ביחס למכירת ניירות ערך נסחרים שבוצעו בששת החודשים שקדמו לחודש שבו חל יום הדיווח.

החובה להגיש דיווח ולשלם מקדמות מוטלת על משקיעים שצברו רווחים ממכירת ני"ע נסחרים וקרנות נאמנות, ושהבנקים או הברוקרים שבאמצעותם הם ביצעו את המכירות לא ניכו מס במקור מאותם רווחים. מדובר, בין היתר, מקרים שבהם המכירות של ניירות ערך בוצעו באמצעות בנקים או ברוקרים מחוץ לישראל או בעסקאות שנעשו באינטרנט. במקרים אלה, לא מנוכה מס במקור בגין הרווחים שהופקו.

הוראות ביחס לדיווח

בשנה זו (2010), יש להגיש את הדיווח עד ליום 29.7.2010 מאחר וה - 31.7.2010 הינו יום שבת.

הדיווח לפקיד שומה (גבייה) יכלול את הפרטים הבאים:

· סך כל התמורות מכל המכירות שבוצעו במהלך התקופה;

· סך כל הרווחים מניירות ערך שנמכרו בתקופה;

· סך כל ההפסדים מניירות ערך שנמכרו במהלך התקופה;

· סך הרווח או ההפסד נטו לאחר קיזוז ההפסדים מהרווחים;

· סכום המקדמה לתשלום כפי שעלה מהפירוט.

במקביל להגשת הדיווח כאמור, הנישום אמור לשלם מקדמה על חשבון המס המתחייב מהדיווח. התשלום יבוצע באמצעות שובר מיוחד.

פטור מדיווח והקטנת מקדמות

להלן רשימת הנישומים אשר אינם חייבים בדיווח ו/או בתשלום מקדמות:

· משקיעים אשר הבנק או הברוקר ניכו להם מס במקור מהרווחים.

· משקיעים שהכנסתם מההשקעות מסווגת כהכנסה פירותית (להבדיל מרווחי הון).

· תאגידים בישראל שקבלו אישור על פטור מלא מניכוי מס במקור על עסקאות בשוק ההון.

בנוסף, רשות המיסים פרסמה הבהרה בו היא קובעת כי כאשר יש חשש לכפל בתשלום המקדמות רשאי פקיד השומה להקטין ואף לפטור את תשלום המקדמה.

כפל מקדמות עשוי להתרחש ביחס לחלק מהמשקיעים בשוק ההון המשלמים מקדמות שוטפות למס הכנסה (בניגוד לתשלום הדו-שנתי). אותם משקיעים עשויים לשלם מקדמות שוטפות בהתבסס על הרווחים שמקורם במכירת ני"ע נסחרים משנה קודמת. במקרה אמור על הנישום לפנות לפקיד השומה בצירוף הדיווח ונתונים שיניחו את דעתו כי המס שולם.

מדווחים, אך לא בהכרח משלמים

גם אם קיימת חובה להגיש דיווח חצי-שנתי לרשויות המס, אין זה אומר בהכרח שיהיה צורך לשלם מקדמות על אותם רווחים. ייתכן שבמקביל לרווחים נוצרו גם הפסדים שניתן לקזזם כנגד אותם רווחים.

בעיקרון, הפסד הון בידי יחיד או חברה, אשר נוצר לאחר מימוש נייר ערך, ניתן לקיזוז כנגד רווח הון, בין אם ההפסד או הרווח נוצרו מנכס בחו"ל, לרבות נייר ערך הנסחר בבורסה בחו"ל, ובין אם ההפסד או הרווח נוצרו מנכס בישראל, לרבות נייר ערך הנסחר בבורסה בישראל.

בנוסף, ניתן לקזז הפסד הון מניירות ערך לסוגיהם השונים גם כנגד הכנסות מדיבידנד או מריבית, הנובעים מאותו נייר ערך שמומש. כמו כן, ניתן לקזז הפסד הון שוטף כאמור גם כנגד הכנסות ריבית ודיבידנד מניירות ערך אחרים, (סחירים ושאינם סחירים) בכפוף לכך שהמס על הריבית או הדיבידנד אינו עולה על 25%. לפיכך, יש לחשב את ההפסדים שנוצרו במהלך השנה ואף בשנים קודמות, ולקזזם כנגד הרווחים.

*ד"ר אבי נוב, עו"ד הינו שותף בכיר למיסוי בינלאומי במשרד רמי אריה ושות', עורכי דין מודגש כי האמור לעיל אינו בגדר יעוץ משפטי ואין בו המלצה לנקוט פעולה ו/או להימנע מנקיטת פעולה כלשהי.

קישור למאמר בגלובס



הוסף למועדפים
קישור למאמר: http://www.ralc.co.il/מאמר-2443-דווח-חצי-שנתי-על-רווחים-בבורסה-בחו-ל-עד-31-7-2010.aspx

© כל הזכויות שמורות