רווח הון בגין הנכסים אשר הועברו - העברת פעילות כלשהי או נכסים מהחברה הישראלית לחברה הזרה נופלת בגדר מכירה המחייבת במס רווחי הון. הרשות מדגישה כי במקרים שהובאו לידיעתה, חברות ישראליות אשר ביצעו שינוי במודל העסקי לא דיווחו כלל או דיווחו על "העברה סלקטיבית" של נכסים, היינו, נכסים ספציפיים שנמכרים לחברה הקשורה, כך שהדיווח לא שיקף את מלוא הנכסים אשר הועברו במסגרת שינוי המודל העסקי.
תמלוגים בגין הנכסים אשר לא נמכרו - אם החברה הישראלית העניקה לחברה הזרה זכות להשתמש בנכסים, בין אם קיים חוזה ובין אם לאו, הרי שיש לחייב את החברה הישראלית במס בגין הכנסות מתמלוגים.
דיבידנד בעין - דיבידנד בעין הינו דיבידנד המשולם ברכוש ולא במזומן. כאשר חברה הישראלית מוציאה מרשותה נכסים, ביניהם נכסים בלתי מוחשיים, יש לראות במהלך זה חלוקה של נכסי החברה הישראלית לבעלי מניותיה, אשר תסווג כהכנסה מדיבידנד בידי בעלי המניות.
שלב א' - המצב האופטימאלי הוא להעביר את הנכסים כאשר השווי נמוך, תוך הסתמכות על הערכת שווי כלכלית. הגמישות של הליך הערכת שווי היא רבה יותר בשלבים הראשונים של חיי העסק ובטרם כניסת משקיעים אשר מבססים את השווי "האמיתי" של החברה. קיימת אפשרות נוספת - להעביר נכסים בלתי-מוחשיים בשווי נמוך, ועל בסיס הנכסים שהועברו מפתחים נכסים חדשים.
שלב ב' - במידה שהערכת השווי אינה נמוכה, הרי שהשלב הבא הוא לבדוק את ההפסדים של החברה (הפסדים שוטפים והוניים). החוק קובע, כי "הפסד שוטף" מעסק או ממשלח-יד, שמקורו בישראל, ניתן לקיזוז כנגד כל הכנסה ממקורות אחרים, הן בישראל והן בחו"ל; זאת, בתנאי שההכנסה נוצרה באותה שנת מס שבה נוצר ההפסד. ואילו, כאשר לא ניתן לקזז את מלוא סכום ההפסד באותה שנה, מותר להעבירו לשנים הבאות ("הפסד מועבר"), ללא הגבלה, אולם בתנאי שהקיזוז יתבצע רק כנגד הכנסות מעסק או ממשלח-יד או מרווח הון בעסק.
שלב ג' - אפשרות נוספת היא להעביר את הידע במסגרת שינוי מבנה בחברה, תוך דחיית המס. שינוי המבנה כולל גם העברת נכסים לחברה תושבת חוץ.
|