מדריך זכויות מס לאנשים עם מוגבלות
רמי אריה, עו"ד ורו"ח
כדאי להכיר את ה-"
מדריך זכויות מס לאנשים עם מוגבלות
"
, אשר פורסם ביום 21.5.2019, במטרה לסייע לאנשים עם מוגבלות ולבני משפחותיהם, לממש את הטבות המס להן הם זכאים, בכפוף לעמידה בקריטריונים.
המדריך כולל הנחיות וקריטריונים, בין היתר, לצורך הזכאות לקבלת "פטור ממס לנכה" לפי סעיף 9(5) לפקודה, זיכוי בגין "החזקת קרוב במוסד", נקודות זיכוי בגין "ילד עם מוגבלות", משיכה מוקדמת של מרכיב התגמולים "בקופת גמל בשל נכות", פטור על "קצבת יחיד" שפרש פרישה מוקדמת בשל נכות יציבה והקלות ב-"מס רכישה".
השינויים העיקריים ביחס לזכאויות לקבלת פטורים ונקודות זיכוי, כמפורט להלן:
1.
פטור ממס לנכה - סעיף 9(5) לפקודה
הסעיף מעניק פטור ממס על הכנסותיו של יחיד שתקופת נכותו היא 185 ימים לפחות ונקבעה לו ככלל נכות צמיתה או זמנית, מכח החוקים המפורטים במדריך.
להלן תקרות ההכנסה הפטורות לשנים 2018– 2019 :
שנת
מס
|
הכנסה מיגיעה אישית
(משכורת, קצבה, הכנסה מעסק...)
נכות מעל 364 ימים
|
הכנסה שאינה מיגיעה אישית
(הכנסה פסיבית)
נכות לתקופה שבין 185 לבין 364 ימים
|
הכנסה מריבית בגין נזקי גוף
(פיקדון, תכנית חסכון, קופ"ג)
|
2018
|
608,400 ₪
|
72,960 ₪
|
300,000 ₪
|
2019
|
615,600 ₪
|
73,800 ₪
|
303,600 ₪
|
נציין, כי על החלטת הוועדה הרפואית ניתן להגיש ערר לוועדת הערר בתוך 45 ימים. על החלטת וועדת הערר ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה בתוך 60 ימים.
בקשה להחזר מס ניתן להגיש לתקופה של עד שש שנים שקדמו לשנת המס הנוכחית (סה"כ 7 שנים, בשנת 2019 ניתן להגיש בקשות להחזרי מס משנת 2013 ואילך).
2.
זיכוי בגין החזקת קרוב במוסד - סעיף 44 לפקודה
תושב ישראל, שהוא או בן זוגו, שילם בשנת המס בעד החזקתם במוסד מיוחד של ילד, בן זוג או הורה משותקים לחלוטין, מרותקים למיטה בתמידות, עיוורים או בלתי שפויים בדעתם, וכן בשל החזקת ילד עם מוגבלות שכלית התפתחותית במוסד מיוחד, יותר לו זיכוי ממס של 35% מאותו חלק מהסכומים ששילם העולה על 12.5% מהכנסתו החייבת.
בקשות לזיכוי בגין החזקת קרוב במוסד יטופלו בדרך של הגשת בקשה להחזר מס או דוח שנתי.
3.
נקודות זיכוי בגין ילד עם מוגבלות - סעיף 45 לפקודה
יחיד תושב ישראל שהיה לו בשנת המס ילד משותק, עיוור או עם מוגבלות שכלית התפתחותית או שהיה לבן זוגו ילד כאמור, יובאו בחשבון בחישוב המס שלו או של בן זוגו שתי נקודות זיכוי בשל כל ילד.
רשות המיסים הרחיבה את הזכאים להקלות, גם לגבי הבאים:
1. הורה לילד שוועדת השמה קבעה שהילד זכאי להשמה בחינוך מיוחד.
2. הורה לילד שטרם מלאו לו 19 שנים (קטין), המקבל גמלת ילד נכה מהמוסד לביטוח לאומי.
3. הורה לילד שמלאו לו 19 שנים, ונקבעה לו דרגת אי כושר להשתכרות בשיעור של 74% ומעלה לצמיתות, והוא סמוך לשולחן הוריו.
במקרה של הורים לילד הזכאי לגמלת ילד נכה, גרושים/פרודים אשר אינם מנהלים משק בית משותף, שני ההורים זכאים לנקודות הזיכוי הללו.
במידה ושולמו הוצאות החזקת ילד במוסד מיוחד, יהיה עליך לבחור בין קבלת זיכוי בגין החזקת קרוב במוסד לפי סעיף 44 לפקודה לבין קבלת נקודות זיכוי בגין ילד עם מוגבלות לפי סעיף 45 לפקודה.
4.
פטור במשיכה מוקדמת מרכיב תגמולים בקופ"ג בשל נכות - לפי תקנות מס הכנסה
מי שנקבעה לו או לקרובו (בן זוג, הורה, הורי הורה, צאצא וצאצאי בן הזוג ובן זוגו של כל אחד מהם) נכות רפואית צמיתה בשיעור של 75% לפחות לפי סעיף 9(5) לפקודה, זכאי למשוך בפטור ממס את כספי התגמולים מקופת גמל, ובלבד שהיה עמית בקופת הגמל לפני שנקבעה לו או לקרובו הנכות.
משיכה מוקדמת מקופת גמל במקרה של ילד נכה
הורה, לילד הזכאי לגמלת ילד נכה צמיתה בשיעור המרבי (בשנת המס 2019 השיעור המרבי הוא 188%), רשאי להגיש בקשה למשיכת כספי קופת הגמל שלו בפטור ממס, גם ללא אישור על נכות רפואית של הילד.
הפטור ממס במשיכה מוקדמת מקופת גמל, יינתן במקרה בו מועד תחילת הנכות הרפואית הוא לאחר תחילת ההפקדות לקופת הגמל.
5.
פטור על קצבת יחיד שפרש פרישה מוקדמת בשל נכות יציבה - סעיף 9א לפקודה
יראו אדם כמי שהגיע לגיל פרישה אף אם: "הוא פרש פרישה מוקדמת בשל נכות יציבה בדרגה של 75% או יותר, שנקבעה על פי אחד החוקים המפורטים בסעיף 9(5).
הזכאות לפטור ממס על הקצבה בשל הנכות, היא רק במקרים בהם נותקו יחסי עובד-מעסיק בשל הפגיעה אשר גרמה לנכות שהביאה לפרישתו של העובד. כלומר, אם נקבעה לך נכות שלא בסמוך לפרישה, ואין קשר סיבתי בין הפרישה לבין הנכות, אזי לא יחול הפטור.
6.
הקלות במס רכישה -
תקנה 11 לתקנות תקנות מס רכישה
הקלה בתשלום מס רכישה לעיוור ולנכה, בעת רכישת דירת מגורים/רכישת קרקע לשם בניית דירה. הזכאי רשאי ליהנות מההקלה פעמיים בלבד במשך כל חייו.
לצפייה ב
מדריך המלא לזכויות והטבות מס לאנשים עם מוגבלות - לחץ כאן
|