ralc.co.il

עתירה לבג"צ להרחבת רשימת "יישובי ספר"

רמי אריה, עו"ד רו"ח

 |  25.10.2023

עתירה לבג"צ להרחבת רשימת "יישובי ספר"

רמי אריה עו"ד רו"ח

בימי אלו עלתה השאלה איזה יישוב או אזור ייכללו ברשימת יישובי הספר בתקנות מס רכוש וקרן הפיצויים לצורך הזכאות בפיצוי מלא מלא על הנזק שנגרם לבעלי העסקים באותו אזור. האם הבסיס להגדרת אזור הספר הוא המרחק מרצועת עזה או כמות האזעקות שהשביתו את האזור. כגון: העיר ראשון לציון, חולון או רחובות.

הנה כי הגדרת יישוב ספר אינה רשימה סגורה כפי שניתן לשער במבט ראשון וניתן להרחיבה לאזורים נוספים ויישובים נוספים. כך, לפי החלטות בג"צ והחלטות ממשלה שניתנו בעקבות עתירות לבג"צ הורחבו תחומי הזכאות למסלול אדום ופיצוי מלא לאזורים נוספים במדינה שלא היו כלולים מלכתחילה ברשימת יישובי הספר שבתקנות.

בהודעות שניתנו על ידי שר האוצר על פי חוק מס רכוש וקרן הפיצויים, אושרו יישובים סמוכים לגבול כיישובי ספר. בהוראות שעה שנקבעו למבצעי מלחמה מפעם לפעם, נקבעו תחומי אזורים נוספים כיישובי ספר.

ההגדרה כיישוב ספר מקנה זכות לבעלי העסקים באותו יישוב לקבל פיצוי מלא במסלול האדום בגין הנזקים שנגרמו להם עקב פעולות מלחמה ואיבה, בנוסף לפיצויים הניתנים לניזוקים שנפגעו מפגיעות ישירות בנכסיהם. פיצויים עקיפים אלו לבעל עסקים ביישובי הספר כוללים פיצויים בגין כל ההוצאות באופן מלא שנגרמו להם עקב המלחמה, פיצוי בגין אובדן רווחים ועוד.

זאת בעוד שיישובים ואזורים אחרים זכאים רק לפיצוי חלקי בגין נזקיהם בעת מלחמה כפי שנקבע מידי פעם בהוראות השעה לעניין זה - במסלול הירוק.

לעיתים בולטת מאד האפליה בין תחום יישובי הספר לבין יישובים אחרים. כך למשל בעל עסקים ביישוב הנמצא 7.5 ק"מ מרצועת עזה כגון היישוב "שדה ניצן" אינו זכאי לפיצוי מלא במסלול האדום. כך גם לגבי היישוב "בת הדר" אשר נמצא בין העיר אשקלון לבין יד מרדכי וספג מטחי טילים אשר השביתו את פעילות העסקים בו. 

לעיתים האפליה נובעת מעצם הגדרת יישובי הספר לפי המרחק מרצועת עזה ולא לפי כמות האזעקות שהיו ביישוב מסוים. כגון: בראשון לציון, חולון או רחובות.   

בשתי עתירות לבג"צ שהוגשו על משרדנו בעבר, הצלחנו להביא להרחבת תחום יישובי הספר מעבר לתחומים שנקבעו מלכתחילה בתקנות.

כך, בבג"צ היכלי יסמין ובעלי עסקים אחרים בשדרות( בג"צ 4445/07, היכלי יסמין שדרות בע"מ ואח' נ' ראש הממשלה ושר האוצר) הגשנו עתירה להוספת העיר שדרות להגדרת יישובי הספר, ורק לאחר הגשת עתירה זו היא אכן אושרה כיישוב ספר כאשר שר האוצר הסכים להיעתר לעתירה. בתחילה בהוראות השעה שניתנו לאחר מועד העתירה ולאחר מכן גם לכלול אותה באופן קבוע ברשימת יישובי הספר. אנו זוכרים את ההפגנות של בעלי העסקים משדרות בבית המשפט העליון שקראו לבהמ"ש ולממשלה להוסיף את שדרות לרשימת יישובי הספר – עד שאכן נקבע כך משנת 2007 ואילך רטרואקטיבית משנת 2006.

כך גם בעקבות בג"צ 6591/06 ובג"צ 7444/06 קיבל שר האוצר את עמדת העותרים להרחיב את אזור ההגבלה הזכאי לפיצויי מס רכוש וקרן הפיצויים לאזור נוסף שלא הוגדר מלכתחילה באזור זכאי לפיצויים עקב מלחמת לבנון השנייה.

עם זאת, בבג"צ 6407/06 דחה בהמ"ש עתירה שביקשה לקבוע כי אין להסכים לאפליה בשיטת חישוב הפיצויים בין יישובי הספר לבין יישובים אחרים.

מאלו ניתן ללמוד כי בהחלט אפשר לעתור לבג"צ להרחיב ולהוסיף לרשימת יישובי ואזורי הספר יישובים ואזורים נוספים כדי שבעלי העסקים בהם יהיו גם הם זכאים לפיצוי מלא על נזקיהם בעת המלחמה. זו הדרך הנכונה לפי קביעות בג"צ לעיל ולאו דווקא להשוות את ההטבות ליישובי הספר ליישובים אחרים במרכז הארץ.

הוסף למועדפים
קישור למאמר: http://www.ralc.co.il/מאמר-6151-עתירה-לבג-צ-להרחבת-רשימת-יישובי-ספר.aspx

© כל הזכויות שמורות