קיזוז הפסדים כנגד הכנסה פטורה
ופרשנות המונח "רווח הון בעסק"
לאחרונה, פורסם פסק דין מודול בטון הקובע, כדלהלן: (א) אין חובה לקזז הפסדים כנגד הכנסות פטורות ע"פ חוק עידוד השקעות הון, ו- (ב) רווח הון ממכירת מניות בחברה בת ניתן לקיזוז כנגד הפסד עסקי מועבר, במידה והחברות מהוות יחידה כלכלית אחת. לפס"ד עשויות להיות השלכות מיסוי משמעותיות.
בחודש מרץ 2007 ניתן על ידי בית המשפט המחוזי פס"ד בעניין מודול בטון ( עמ"ה 1053/05, חב' מודול בטון השקעות בתעשייה בע"מ נ' פקיד שומה למפעלים גדולים ) (להלן: פס"ד). לפס"ד, כאמור, עשויות להיות השלכות משמעותיות על הציבור. טרם ידוע אם בכוונת רשות המיסים להגיש ערעור לבית המשפט העליון.
עיקרי פס"ד
המערערת הינה חברה העוסקת בייצור ושיווק מוצרים נלווים לענף הבניה כגון: טיט, טיח, דבקים וכיו"ב. אין עיסוקה של המערערת ברכישת ומכירת חברות. למערערת מפעל תעשייתי לייצור טיח שהוענק לו מעמד של מפעל מאושר בהתאם לחוק עידוד השקעות הון, התשנ"ט-1959 (להלן:"חוק עידוד השקעות"). הכנסות המפעל המאושר, זכאיות להטבות מס עפ"י "המסלול החלופי". למערערת חברה בת החייבת במס מלא, בהתאם לסעיף 126 לפקודה.
בשנות המס נשוא הערעור, דיווחה החברה הבת על הפסדים לצורכי מס. המערערת וחברת הבת הגישו דוח מאוחד לרשות המיסים, בהתאם להוראת סעיף 23 לחוק עידוד התעשייה.
במסגרת הדוח המאוחד, המערערת לא קיזזה את הפסדי חברת הבת כנגד הכנסתה המוטבת (הפטורה ממס), אלא רק כנגד הכנסתה הרגילה. יתרת ההפסדים הועברה לשנים הבאות.
בשנת המס 2002 מכרה המערערת את מניות חברת הבת. ממכירה זו נבע למערערת רווח הון ריאלי בסך של 1.3 מיליון ש"ח. המערערת קיזזה את הרווח כנגד הפסד עסקי מועבר (שמקורו בחברה הבת).
פס"ד עסק בשתי הסוגיות להלן:
(א) האם המערערת נדרשת, במסגרת הדוח המאוחד, לקזז את הפסדי החברה הבת כנגד הכנסתה הפטורה (הכנסות במסלול החלופי), או שהיא רשאית לקזזם רק כנגד הכנסתה הרגילה ואת היתרה להעביר לשנים הבאות?
(ב) האם רשאית המערערת לקזז הפסד עסקי מועבר כנגד רווח הון ממכירת מניות החברה הבת. לאמור, האם רווח ההון הנ"ל הינו בגדר "רווח הון בעסק", בהתאם לסעיף 28 לפקודה?
בית המשפט קבע כי קיזוז הפסד (רגיל) כנגד הכנסה פטורה או כנגד הכנסה החייבת במס בשיעור מופחת מהווה כרסום בהטבת המס וגורם לכך שתכלית חוק עידוד השקעות לא מיושמת. בהתאם, קבע בית המשפט כי המערערת אינה חייבת לקזז הפסדים רגילים כנגד הכנסתה הפטורה. לעניין הסוגיה השניה, קבע בית המשפט, כי יש לפרש את המונח "רווח הון בעסק" מתוך הקשר רחב של המושג "עסק". אין להבחין בין מכירה ישירה של פס ייצור לבין מכירתו במסגרת מכירה של חברה בת. כפועל יוצא, בית המשפט קבע כי רווח ההון ממכירת מניות החברה הבת הינו בגדר רווח הון בעסק ועל כן הוא ניתן לקיזוז כנגד ההפסדים העסקיים המועברים.
הערות ודגשים:
· חברות אשר קיזזו הפסדים כנגד הכנסה מוטבת, בהתאם לחוק עידוד השקעות הון, נדרשות לבחון הגשת דוחות מתקנים לרשות המיסים (במידה וטרם התיישנו או נחתם בגינם הסכם שומות).
· כנ"ל לגבי חברות אשר יישמו את עמדת רשות המיסים לעניין קיזוז רווחי הון כנגד הפסדים עסקיים מועברים.
· בית המשפט מאמץ גישה כלכלית רחבה לפרשנות המונח רווח הון בעסק. ניתן להקיש מהחלטה זו למקרים אחרים. לדוגמה, לדעתנו, רווח הון ממימוש מניות בחברה מוחזקת (לא בהכרח חברה בת) אשר שימשה את העסק בייצור הכנסתו ומהווה חלק אינטגרלי מהשקעותיו היצרניות הינו בגדר רווח הון בעסק.
· לא ידוע האם בכוונת רשות המיסים לאמץ את פס"ד, או לחלופין, להגיש ערעור לבית המשפט העליון.
סוראיה ושות', רואי חשבון