• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםדיני עבודהזכאות לפיצויי פיטורים מותנית בניתוק יחסי עובד ומעביד

זכאות לפיצויי פיטורים מותנית בניתוק יחסי עובד ומעביד

01.08.2009

 

זכאות לפיצויי פיטורים מותנית בניתוק יחסי עובד ומעביד

הילה פורת, עו"ד

בעקבות צמצום בהיקף פעילות של המעביד, החליט המעביד להקטין את היקף המשרה של העובדת שלו - מהיקף של 43 שעות בשבוע להיקף של 25 שעות בשבוע. האם זכאית העובדת לפיצויי פיטורים בגין חלק המשרה שצומצם?

האם המעביד יכול לפטרה ולשלם לה פיצויים מלאים, ולאחר מכן לחדש עימה את יחסי העבודה?

באם ימשיכו יחסי העבודה ללא תשלום כלשהו של פיצויים, כיצד יחושבו הפיצויים בעתיד לכשתפוטר אותה עובדת?

 

הזכאות לפיצויי פיטורים קמה בעקבות ניתוק ביחסי עבודה (לאחר שעובד עבד שנה אחת ברציפות לפחות, ובעובד עונתי - 2 עונות בשתי שנים רצופות).

לפיכך, אין מושג שנקרא פיטורים חלקיים, ועובד שצומצם היקף משרתו לא זכאי לקבל פיצויי פיטורים על חלק משרתו שצומצם במקרה בו הוא ממשיך לעבוד בהיקף מישרה חלקי.

במקרה זה, אם תבחר העובדת להמשיך ולעבוד בהיקף של 25 שעות בשבוע, היא לא תהיה זכאית לפיצויים כלשהם, בשלב זה, בגין חלק משרתה שצומצם.

לעניין זה יש לציין כי העובדת תוכל לטעון כי צמצום היקף המשרה שלה כאמור לעיל מהווה הרעה ממשית בתנאי עבודתה והיא נאלצת להתפטר מעבודתה עקב כך. במקרה כזה, עפ"י סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, התפטרותה תחשב כפיטורים לענין זכאות לפיצויי פיטורים.

באשר לאפשרות לפטרה ולאחר מכן לחדש את חוזה העבודה עימה:

סעיף 2(9) לחוק פיצויי פיטורים קובע כי "הפסקה ארעית ללא ניתוק יחסי עובד ומעביד או הפסקה תוך ניתוק יחסי עובד ומעביד שאינה עולה על שלושה חודשים" - לא תנתק את הרציפות בעבודה לענין סעיף 1 לחוק פיצויי פיטורים (שקובע זכאות לפיצויים לעובד שעבד שנה אחת ברציפות, ועובד עונתי - 2 עונות בשתי שנים רצופות - ופוטר).

כלומר, במקרה בו ישלם המעביד לעובדת פיצויי פיטורים בגין תקופת עבודתה במשרה של 43 שעות בשבוע, ולאחר מכן יחדש את קשר העבודה עימה, מבלי שחלפו 3 חודשים לפחות - בעתיד אם וכאשר יפטר את העובדת, היא תהיה זכאית לפיצויי פיטורים בגין כל תקופת עבודתה, והתשלום ששולם לה כ"פיצויים" במועד הקטנת המשרה, יתפרש כאילו מדובר בבונוס, מענק וכיוצ"ב. בנסיבות מסוימות, יותר למעסיק לקזז סכום זה מסך הפיצויים הכולל שיהיה חייב בו בעתיד.

 

במקרה בו תמשיך העובדת לעבוד בהיקף מישרה של 25 שעות:

אם בעתיד היא תפוטר או תתפטר בנסיבות המזכות אותה בפיצויי פיטורים, פיצוי הפיטורים שיגיעו לה יחושבו כדלקמן:

תקנה 7 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד-1964, קובעת כי: עבר עובד מעבודה מלאה לעבודה חלקית או מעבודה חלקית לעבודה מלאה, יחושב שכרו האחרון לגבי כל אחת מתקופות העבודה לפי שכרו ערב פיטוריו באופן יחסי למידת החלקיות של עבודתו.

 

* עו"ד הילה פורת – מומחית בדיני עבודה, מחברת הספר "דיני עבודה המדריך המלא", ומנהלת אתר עולם העבודה – הפורטל למעסיקים www.hilaporat.co.il

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר