שפעת החזירים "מגיעה לעבודה"
בני קיויתי, חשבונאי ויועץ מס מוסמך
על פי התחזיות הפסימיות, כ- 40% מתושבי מדינת ישראל יחלו בחורף הקרוב בשפעת החזירים. משמעות הדבר -אלפי עובדים שיידבקו במחלה ייאלצו להיעדר למשך זמן –מה ממקום עבודתם. הסתבכות המחלה יכולה לגרום לנכות ובמקרים קיצוניים – למוות.על פי נתוני משרד הבריאות, נכון ליום כתיבת מאמר זה(18/8/2009) חלו בשפעת החזיריםבישראל 2,331 אנשים, 34 מהם אושפזו ביחידות לטיפול נמרץ במצב קשה, ותשעה מהם מתו.בכל חורף "רגיל" מתים בישראל כ- 1,000 איש משפעת. הצפי הוא ששפעת החזירים תקטול בחורף הקרוב בין 4,000 ל-5,000 בני אדם.
מהי האחריות המוטלת על מקום העבודה ועל העובדים במניעת הידבקות במחלה? אילו זכויות מגיעות לעובדים שיידבקו במחלה? מאמר זה ירכז עבורך מכלול היבטים הקשורים לסוגיות הנזכרות לעיל.
-
חובת המעביד לספק סביבת עבודה בטוחה:
הנחית משרד הבריאות הינה שעובדים שקיים חשש שנדבקו יימנעו מלהגיע לעבודה. למעסיקים מומלץ להימנע מהפעלת מנגנוני תמרוץ לעובדים שיגיעו חולים לעבודה. יחד עם זאת שפעת החזירים אינה מוגדרת כ"מחלת מקצוע".
-
התייחסות להידבקות במחלה כתאונת עבודה:
הפסיקה קובעת שמחלה תוכר כתאונת עבודה רק אם יוכח קשר סיבתי בין האירוע לבין עבודתו של העובד שניזוק. במקרים של עובדי צוותים רפואיים שבאו במגע ישיר עם חולים, נדבקו ונגרמו להם נכות או מוות בעקבות המחלה קיים קשר סיבתי שעשוי להתקבל כעילה לתאונת עבודה. במקרים אחרים, הדרך להוכחת קשר סיבתי קשה יותר – אם כי לא בלתי נמנעת לחלוטין: לדוגמא העובד יוכיח שנדבק במחלה לאחר שהיה במגע עם לקוח חולה במחלה.
-
חשוב מאוד לזכור- הן בהקשר לנושא הנדון והן בהקשרים אחרים -שאם ישנה תשתית ראייתית שהמעסיק לא מנע מחולה (עובד\ת או לקוח\ה) להיכנס למקום העבודה למרות שידע על מחלתו\ה ולא דאג לסביבת עבודה בטוחה ומוגנת, הוא עלוללהיתבע בתביעת נזיקין, על תוצאות סיבוכי המחלה לעובדי העסק.
-
איסור פיטורין לעובד חולה:
יוזכר שעל פי תיקון 24 לחוק הגנת השכר חל איסור לפטר עובד חולה, כל עוד הוא מחזיק באישורים רפואיים המעידים שהוא חולה.לעובד החולה מגיע תשלום בעד ימי מחלה כל עוד שקיימת לו יתרה מתוך מכסת ימי המחלה הקבועה בחוק (1.5 ימי מחלה לכל חודש וותק בעבודה). עובד חולה שסיים את מכסת ימי המחלה הצבורים ואין לו הכנסה נוספת זכאי להגיש למוסד לביטוח הלאומי בקשה לתשלום הבטחת הכנסה (או להשלמת הכנסה, אם יש לו הכנסה נמוכה ממקור אחר).במקרה שהמחלה ו\או סיבוכיה הצריכו אשפוז ממושך, יכול העובד להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לנכות כללית.
-
איסור פיטורין לנשים בהריון:
נשים בהריון מוגדרות כאוכלוסיית סיכון גבוה להידבקות במחלה. באנגליה משרד הבריאות פרסם לפני כחודש אזהרה חמורה לנשים בהריון וקרא להן להימנע משהייה במקומות הומי אדם ומנסיעות בתחבורה ציבורית. בישראל משרד הבריאות עדיין לא פרסם אזהרה כזו, אולם קרוב לוודאי שיוציא אזהרות כאלה לקראת החורף. נשאלת השאלה, האם אישה בהריון שתחליט על דעת עצמה שלא להתייצב לעבודתה מחשש להידבקות בשפעת החזירים תחשב כמי שנטשה את מקום עבודתה?התשובה לכך אינה חד משמעית ומן הסתם שאלה זו עוד תידון בין כותלי בית המשפט. בהקשר לעניין זה יש לזכור שפיטורי אישה בהריון אפשריים רק בקבלת היתר ספציפי לכך מהמפקח על חוק עבודת נשים במשרד העבודה, מאידך היעדרות מעבודה שלא בהיתר או מטעמים רפואיים על פי חוק דמי מחלה – אינה מזכה את העובדת הנעדרת בשכר.
ב נ יק י ו י ת י, חשבונאייועץ-מסמוסמך
חיפה: שער פלמר 1, לבנט 2000טל' 8669248–04פקס 04-8663820, ת.ד. 33122מיקוד 31033
מעלות: הדסים 2 , יפה נוףטל' 04-9978414פקס 9575112–04, ת.ד. 6200מיקוד 21061
דוא"ל:
[email protected]
|