• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםדיני עבודההיעדרות בשל טיפולי פוריות

היעדרות בשל טיפולי פוריות

29.11.2009

היעדרות בשל טיפולי פוריות

הילה פורת, עו"ד*

 

עובדת המועסקת כמזכירה במשרד רו"ח, עוברת מזה מספר חודשים טיפולי הפריה חוץ גופית אשר בעטיים היא נעדרת מהעבודה מדי פעם. כיצד על מעסיקה של העובדת לשלם לה בגין ימי היעדרות אלו?

 

 

סעיף 7(ג)(4) לחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954, קובע כי עובדת רשאית להיעדר מעבודתה בתקופה שבה היא עוברת טיפולי פוריות לרבות הפריה חוץ-גופית, אם אישר הרופא המטפל בכתב כי הטיפול מחייב זאת ובמידה שאישר, ובלבד שהודיעה על כך למעבידה מראש.

 

תקנות עבודת נשים (היעדרות בשל טיפולי הפריה ופריון) תשנ"א-1990, קובעות כי תקופת היעדרותה של עובדת, לענין סעיף 7(ג)(4) לחוק, לא תעלה בכל סדרה של טיפולים בהפריה חוץ גופית (בין באשפוז ובין בטיפול אמבולטורי, לרבות ימי מנוחה הכרוכים בסדרה זו) על:

1. במקום עבודה שבו נהוג שבוע עבודה של 5 ימים - 16 ימים.

2. במקום עבודה שבו נהוג שבוע עבודה של 6 ימים - 20 ימים.


בכל אופן, לא יהיו יותר מ- 4 סדרות טיפוליות בשנה.

 

דינה של היעדרות בשל טיפולי פוריות לרבות הפריה חוץ-גופית כדין היעדרות מפאת מחלה, דהיינו העובדת תהיה זכאית לדמי מחלה בגין תקופת ההיעדרות (במסגרת ימי המחלה שצברה עפ"י חוק דמי מחלה).

 

בהקשר זה יודגש גם כי:

 

איסור פיטורים

עפ"י סעיף 9(ה) לחוק עבודת נשים חל איסור על מעסיק לפטר עובדת העוברת טיפולי הפריה חוץ גופית או עובד או עובדת העוברים טיפולי פוריות, לקראת ילדם הראשון או השני, בימי העדרם מעבודה לפי החוק לשם כך, או במשך תקופה של 150 ימים לאחר תום ימי ההיעדרות כאמור, אלא בהיתר מאת שר התעשייה המסחר והתעסוקה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר עם היעדרות כאמור.

 

*  איסור הפיטורים אינו מותנה בוותק של העובד/ת במקום העבודה.

*  איסור הפיטורים יחול גם לגבי עובד או עובדת שהם הורים לילדים מבני זוג קודמים, העוברים טיפולים כאמור לקראת ילדם הראשון או השני מבן הזוג הנוכחי.

*  איסור הפיטורים לא יחול על מעביד, לגבי עובד או עובדת כאמור, שחלפו שנתיים מהיום הראשון להיעדרותם ע"פ חוק מעבודה אצלו או באותו מקום עבודה, לשם ביצוע הטיפולים.


בהקשר זה יצויין כי בבג"ץ 554/05 רס"ר שרה אשכנזי נ. מפכ"ל המשטרה ואח' (ניתן ביום 8.9.2005), נפסק כי איסור פיטורי עובדת העוברת טיפולי פוריות, אינו מתייחס לעובדת אשר טיפולי הפוריות לא הצריכו ולא הצדיקו היעדרות מן העבודה.


בית המשפט העליון קבע כי סעיף 9(ה)  לחוק עבודת נשים, אין בו כדי למנוע את פיטורי העובדת שכן איסור הפיטורין על פי סעיף זה מתייחס לעובדת או עובד הנעדרים מעבודתם בשל טיפולי פוריות ואין הוא מתייחס לעובדת דוגמת העובדת במקרה הנידון, אשר טיפולי הפוריות שקיבלה לא הצריכו ולא הצדיקו היעדרות מן העבודה, בהתאם לקריטריונים שנקבעו לגבי היעדרות כזו בסעיף 7(ג)(4( ובסעיף 7(ג1) לחוק עבודת נשים.

 

עוד יצויין, כי פיטורי עובד/ת עקב הטיפולים כאמור, בתקופות בהן לא חל איסור על פיטוריהם, עלולים להוות הפליה האסורה על פי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה.

 

* עו"ד הילה פורת – מומחית בדיני עבודה, מחברת הספר "דיני עבודה המדריך המלא", ומנהלת אתר עולם העבודה – הפורטל למעסיקים www.hilaporat.co.il

 

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר