שלילת פיצויי פיטורים וחלף הודעה מוקדמת עקב
עבירת משמעת חמורה
חנן כהן עו"ד
ביה"ד האזורי בת"א, דחה תביעת עובדת לפיצויי פיטורים וחלף הודעה מוקדמת שנשללו ממנה על ידי מעבידה אשר פיטר אותה לאלתר, לאחר שהודתה בביצוע עבירת משמעת חמורה.
התובעת אשר עבדה בשגרירות ארה"ב במשך 19 שנה, הודתה כי העבירה מידע על מסורבי ויזה לידיד שלה, וזאת ללא אישור הממונים עליה ושלא בתוקף תפקידה.
בית הדין דחה את התביעה במלואה וקבע :
הלכה פסוקה היא, כי הפיטורים עצמם, אף תוך תשלום פיצויי הפיטורים, מהווים "עונש" לעובד, וכי שלילת פיצויי הפיטורים ותמורת ההודעה המוקדמת נעשים במשורה, במקרים חריגים בלבד. תכליתה של שלילת פיצויי הפיטורים הינה הענשת העובד בגין עבירת משמעת חמורה שביצע וכן העברת מסר מרתיע לכלל העובדים מפני ביצוע מעשים דומים.
במקרה הנדון התובעת פוטרה מעבודתה על רקע העברת מידע מתוך השגרירות בנוגע למסורבי ויזה, לגורם חיצוני לשגרירות. אין חולק שהתובעת אכן העבירה מידע כאמור שלא באופן רשמי, מבלי שקיבלה אישור לכך ומבלי שיידעה מי מהגורמים הממונים עליה על מעשיה. במעשיה, הפרה התובעת את תנאי העסקתה, את נהלי העבודה בהם היתה מחויבת לדבוק ולהם היתה מודעת היטב, נתנה פרשנות משלה לאותם נהלים ונטלה לעצמה סמכות-לא-לה להפר את הנהלים בהתאם לשיקול דעתה. במקרה הנדון, בו עבדה התובעת בתפקיד רגיש בשגרירות של מדינה זרה בישראל, חובת הנאמנות והאמון בה היא חבה כלפי מעסיקתה אף מוגברת יותר ביחס לחובות מסוג זה, המושתות על עובדים אחרים. בעשותה מעשים אלה העמידה התובעת את הנתבעת בסיכונים ביטחוניים ופליליים פוטנציאליים.
מעשיה של התובעת היו חמורים ביותר. לאחר איזון מכלול השיקולים הנוגעים לעניין – לקולא ולחומרה – נקבע כי החלטת הנתבעת לפטר את התובעת תוך שלילת זכותה לפיצויי פיטורים ולדמי הודעה מוקדמת, הייתה מוצדקת".
ניתן ב 25/1/2010 עב (תא) 4106/05 אירנה שייקביץ נגד ממשלת ארצות הברית
|