חוק הגנת השכר התשי"ח 1958 (להלן "החוק") קובע בסעיף 24(ג), כי מעביד ימסור לעובדו את תלוש השכר לא יאוחר מהיום התשיעי שלאחר המועד לתשלום שכר העבודה. מעסיקים רבים תוהים האם ניתן למסור את תלוש השכר באמצעות מייל או פקסימיליה ?
סעיף 24(א) לחוק, כי "מעביד חייב לנהל פנקס שכר ולמסור לכל עובד, בכתב, תלוש שכר; בחוק זה - "פנקס שכר" - פנקס בדבר שכר העבודה המגיע לעובדים ופרטי השכר ששולם להם; "תלוש שכר" - רישום נתונים מתוך פנקס השכר, המפרט את פרטי השכר ששולם לעובד".
הענישה על מסירת תלוש בניגוד להוראות סעיף 24(א) לחוק קבועה בסעיף 25ב לחוק והיא מחצית הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (14,600 ש"ח).
אם כן, כאמור, לפי הוראות החוק, יש למסור את תלוש השכר בכתב לעובד.
נשאלת השאלה, אם גם מסירה אלקטרונית או דיגיטאלית מהווה מסירה לפי החוק.
לפי עמדת משרד התמ"ת, כאמור ב חוזר משרד התמ"ת מיום 10.5.2009 (הנחיה לאכיפה פלילית של חוק הגנת השכר – תיקון 24), מסירה אלקטרונית או דיגיטאלית של התלוש תתאפשר רק במקרים חריגים. דהיינו, מקרים בהם העובד קיבל את תלוש השכר בכתב באמצעים אלטרנטיביים (מייל או פקסימיליה), ולא במסירה פיזית, וקיימות ראיות לכך, שיש בעיה אמיתית להעביר את התלוש לעובדים בפריסה ארצית. עוד צוין בחוזר, כי במידה והתלוש נמסר לעובד פיזית עד שבועיים לאחר המועד הקבוע בחוק (קרי עד שבועיים לאחר התשיעי לחודש), לא תתבצע בשלב זה, אכיפה של העבירה לפי סעיף 25ב(א)(1) לחוק, אולם אין בכך כדי לגרוע אכיפה במקרה של חשד לאמיתות תוכן התלוש.
לסיכום, לאור עמדת משרד התמ"ת נראה, כי לא ניתן למסור לעובד את תלוש השכר באמצעים דיגיטאליים ויש למוסרו פיסית. רק במקרים חריגים, בהם תהיינה ראיות לכך שהייתה בעיה אמיתית למסור את התלוש לעובד פיסית, תתאפשר מסירה באמצעים דיגיטאליים. יודגש, כי גם במקרה חריג כפי שפורט לעיל, על המעביד למסור את תלוש השכר פיסית לעובד.
המשיבה – מומחית לדיני עבודה. המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים. לאתר "כל עובד" - http://www.koloved.net
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן. |