• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםדיני עבודהמאמרים וכללים ביחסי עבודההזכאות לשעת הנקה לאור תיקון 46 לחוק עבודת נשים

הזכאות לשעת הנקה לאור תיקון 46 לחוק עבודת נשים

29.07.2010

הזכאות לשעת הנקה לאור תיקון 46 לחוק עבודת נשים
מיכל לקרץ, עו"ד

בעקבות הארכת חופשת הלידה בהתאם לחוק עבודת נשים (תיקון מס' 46), התש"ע-2010 עולה השאלה מה השינוי שחל באשר לזכאות לשעת הנקה.

לפי סעיף 7(ג)(3) לחוק עבודת נשים, עובדת רשאית להיעדר מעבודתה, מתום חופשת הלידה, עד תום 4 חודשים מאותו יום, שעה אחת ביום, ללא ניכוי משכרה, בתנאי שהעובדת מועסקת במשרה מלאה.

הזכאות להיעדר כאמור קרויה בפי כל "שעת הנקה" על אף שהחוק אינו נוקט במונח הזה כלל. דהיינו, החוק אינו מתנה את הזכאות בכך שהעובדת אכן תניק את ילדה בפועל. ההסתייגות היחידה הקבועה בחוק הינה, כי הזכאות תהיה מותנית בכך שהעובדת מועסקת במשרה מלאה. מן האמור עולה, כי עובדת שאינה מועסקת במשרה מלאה, דהיינו עובדת המועסקת במשרה חלקית, אינה זכאית כלל ל"שעת הנקה".

המצב טרם תיקון 46 לחוק עבודת נשים

עד ליום 22.3.2010, מועד כניסתו לתוקף של תיקון מס' 46 לחוק עבודת נשים, משך חופשת הלידה היה 14 שבועות (אלא אם העובדת הייתה זכאית להארכת חופשת הלידה בגין אשפוזה ו/או אשפוז הילוד ו/או לידה של יותר מילד אחד). לפיכך, ארבעת החודשים בהם העובדת הייתה זכאית לשעת הנקה נמנו החל מתום חופשת הלידה של 14 שבועות (בהנחה שלא הייתה זכאית להארכת חופשת הלידה בתשלום כאמור לעיל), גם אם העובדת הייתה זכאית לחופשה ללא תשלום (חל"ת), בין אם מכוח חוק עבודת נשים ובין אם מכוח הסכמה עם מעסיקהּ (למשל, עובדת שהייתה בחופשת לידה 14 שבועות ולאחר מכן בחל"ת חודשיים, נותרה לה, עם חזרתה לעבודה, תקופה של חודשיים בלבד לשעת הנקה).

המצב כיום לאחר תיקון 46 לחוק עבודת נשים

עם כניסתו לתוקף של תיקון מס' 46 לחוק ביום 22.3.2010, השתנה משך חופשת הלידה, כך שיש הבחנה לעניין זה בין עובדת עם וותק של 12 חודשים או יותר, לבין עובדת עם וותק של פחות מ- 12 חודשים, באופן הבא:

(1)   עובדת שעבדה 12 חודשים או יותר אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה, תהיה זכאית לחופשת לידה באורך של 26 שבועות (מתוך התקופה כאמור של 26 שבועות, ישולמו דמי לידה עבור 14 שבועות בלבד). עובדת כאמור תהיה זכאית לקצר את חופשת הלידה ובלבד שזו לא תפחת מ-14 שבועות או מתקופה זו בתוספת הארכות של חופשת הלידה (בגין אשפוזה/אשפוז הילוד/לידת יותר מילד אחד) אם מימשה את זכותה להאריך. במקרה כזה, ייספרו ארבעת חודשי זכאותה לשעת הנקה מתום חופשת הלידה של 26 שבועות (בהנחה שאינה זכאית להארכת חופשת הלידה בתשלום כאמור לעיל) או מתום חופשת הלידה שקוצרה על-ידי העובדת, אם קוצרה. יודגש, כי ארבעת חודשי הזכאות לשעת הנקה ייספרו מתום חופשת הלידה כאמור גם אם העובדת הייתה זכאית לחל"ת לאחריה (בין אם מכוח חוק עבודת נשים ובין אם מכוח הסכמה עם מעסיקה).

(2)   עובדת שעבדה פחות מ-12 חודשים אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה, תהיה זכאית לחופשת לידה באורך של 14 שבועות (אלא אם תהיה זכאית להאריך את חופשת הלידה בגין אשפוזה ו/או אשפוז הילוד ו/או לידה של יותר מילד אחד). לגבי עובדת כאמור יחול אותו דין כפי שחל לפני התיקון, דהיינו הזכאות לשעת הנקה תחל מתום חופשת הלידה של 14 שבועות (בהנחה שאינה זכאית להארכת חופשת הלידה בתשלום כאמור לעיל), גם אם העובדת תהיה זכאית לחל"ת (בין אם מכוח חוק עבודת נשים ובין אם מכוח הסכמה עם מעסיקה).

הכותבת – מומחית לדיני עבודה. המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים. לאתר "כל עובד" - http://www.koloved.net

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר