• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםדיני עבודהמאמרים וכללים ביחסי עבודהזכאות לפיצויי פיטורים לעובד שמתפטר בעקבות חילופי מעבידים

זכאות לפיצויי פיטורים לעובד שמתפטר בעקבות חילופי מעבידים

14.09.2010

זכאות לפיצויי פיטורים לעובד שמתפטר בעקבות חילופי מעבידים

הילה פורת, עו"ד

 

האם עצמאי המתאגד להיות חברה או חברה המוכרת את פעילותה לחברה אחרת בלא שיש שינוי של ממש בתנאי העבודה של העובדים במקום העבודה שבעליו התחלפו, חשופים לסיכון של תביעות עובדים לפיצויי פיטורין ולתשלומים המגיעים לעובדים על פי דין בשל פיטורין והפסקת יחסי עבודה ?

 

בעת חילופי מעבידים מושם קץ לחוזה העבודה האישי ונוצר חוזה עבודה חדש עם המעביד החדש. על מנת לקבוע אם חילופי המעבידים מקנים לעובד את הזכות להתפטר ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים, יש לבחון את מכלול תנאי העבודה תחת המעסיק הראשון לעומת מכלול תנאי העבודה תחת המעסיק החדש.

 

בנסיבות מסוימות יתכן והתפטרות של עובד עקב חילופי מעבידים תיראה כפיטורים, לעניין פיצויי פיטורים, עפ"י סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג-1963 (להלן - החוק). לדוגמא, כאשר היחסים האישיים בין העובד למעביד הראשון היו חמים והדוקים, ואילו העובד אינו מסתדר כלל עם המעביד החדש, ניתן לראות בשינוי בתנאי העבודה כנסיבות שבהן אין לדרוש מהעובד כי ימשיך בעבודתו ולכן רואים את התפטרותו כפיטורין.

 

הפסיקה הרחיבה וקבעה כי, ככלל, ניתן לראות התפטרות עקב חילופי מעבידים כ"נסיבות" הבאות במסגרת סעיף 11(א) לחוק (דב"ע נד/1-4 ההסתדרות הכללית נ' התעשייה האווירית לישראל בע"מ).

 

לפיכך, עובד אשר מתפטר ממקום עבודתו עקב חילופי מעסיקים, זכאי לפיצויי פיטורים אלא אם הוכיח המעסיק כי בפועל לא היה שינוי בתנאי העבודה בכללותם (בהתאם לבג"צ 8111/96, 922/97 הסתדרות העובדים נ. התעשייה האווירית ואח', אשר קבע כי מדובר בכלל שבצידו חריגים).

 

בעד"מ 18/06 דנדינו מרכז טכסטיל לאופנה בע"מ נ. ילנה ויבלי, פסק בית הדין הארצי לעבודה, כי במקרה שעובד מתפטר מעבודתו עקב חילופי מעבידו ולא חל שינוי מהותי באופן העסקתו ובזכויותיו לאחר חילופי המעבידים, אין לראות בחילופי המעבידים משום "נסיבות" על פי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, המזכות עובד שהתפטר בגינן בפיצויי פיטורים.

במקרה שבו הופקדו כספים בגין העובד עבור פיצויי פיטורים, עפ"י סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, בהתאם להוראות ולתנאים שנקבעו באחד מהמקורות הבאים:

1. האישור הכללי מיום 30.6.1998 בדבר תשלומי מעבידים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים.

2. צו ההרחבה בדבר ביטוח פנסיוני מקיף בתעשייה (לרבות – הייטק) שחל מיום 7.5.2006 ואילך.

3. צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק שחל מיום 1.1.2008 ואילך,

 

אזי הכספים שהופרשו מכוח המקורות הנ"ל עבור פיצויי פיטורים, שייכים לעובד בכל מקרה של הפסקת עבודה (פיטורים או התפטרות), אלא אם משך העובד כספים מקופת הגמל שלא בשל אירוע מזכה או שזכותו לפיצויי פיטורים נשללה במסגרת פסק דין.

 כל אחד מהמקורות הנ"ל קובע היקף ושיעור שונה של הפרשות ויש לבדוק את ההוראות והתנאים החלים על כל עובד בהתאם למקרה הספציפי.

 לפיכך, במקרה שחל על הצדדים אחד מהמקורות הנ"ל, רלבנטי לבדוק את הזכאות לפיצויי פיטורים על פי דין (פיטורים או התפטרות מזכה) רק בכל הקשור להפרש פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד (בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים בגינם לא נעשתה הפרשה.

 

*** עו"ד הילה פורת – מומחית בדיני עבודה, מחברת הספר "דיני עבודה המדריך המלא", ומנהלת אתר עולם העבודה – הפורטל למעסיקים www.hilaporat.co.il

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר