לקראת תום שנת המס 2010 כדאי לנצל את האפשרות שעדיין נותרה להפקיד בקופות הגמל המרכזיות לפיצויים לפני 31.12.2010, ובכך להקדים את ההכרה בהוצאה לתשלום פיצויים לעובדים. ההפקדה כעת מביאה להכרה בהוצאות כבר בשנת המס 2010 וחוסכת מס אמיתי,
בעקבות תיקון 3 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) התשס"ה -2005, בוטלו כל סוגי קופות הגמל בישראל שהיו עד לאותו מועד, למעט חריגים לגביהם נקבעה תקופת מעבר. נקבע כי החל משנת 2008, כל קופות הגמל יהיו משני סוגים בלבד :
א. קופת גמל משלמת לקצבה – היא קופת גמל המשלמת קצבה ישירות לעמיתים בה.
ב. קופת גמל לא משלמת לקצבה- היא קופת גמל אשר לא ניתן למשוך ממנה ישירות כספים שהופקדו, למעט מרכיב הפיצויים, אלא באמצעות העברת הכספים לקופת גמל משלמת לקצבה.
אחד החריגים לגביו נקבעה תקופת מעבר הוא לגבי קופת גמל מרכזית לפיצויים.
בהתאם לסעיף 13(א)5 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005, ניתן עדיין להפקיד בקופת גמל מרכזית לפיצויים עד ליום 31.12.2010, וזאת רק בעבור מעביד ועובד שהיו עמיתים בקופת הגמל המרכזית ביום 31.12.2007, כלומר, רק לגבי קופות שנפתחו לפני ינואר 2008 ורק לעובדים שעבדו אצל המעביד לפני ינואר 2008.
ומה עם קופת גמל מסוג קופת גמל אישית לפיצויים שהיא קופה המתנהלת בחשבונות אישיים על שם העובדים, ובה המעביד מפקיד עבור עובד ספציפי כשהקופה רשומה על שם העובד ?
כאמור לעיל, בעקבות תיקון 3 לחוק קופות הגמל, נקבע כי כל החיסכון הפנסיוני בישראל יהיה במסלול קצבה בלבד לגבי הפקדות החל מיום 01/01/2008. התיקון ביטל את כל סוגי קופות הגמל ובכלל זה בוטלו קופות הגמל לפיצויים, כך שהפקדות לפיצויים ייעשו אך ורק במסגרת קופות גמל לקצבה ולא כקופות גמל נפרדות לפיצויים. לכן, הוחלף המונח "קופת גמל לפיצויים" במונח "מרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה".
לסיכום, לקראת תום שנת המס 2010 כדאי לנצל את האפשרות שעדיין נותרה להפקיד בקופות הגמל המרכזיות לפיצויים לפני 31.12.2010, ובכך להקדים את ההכרה בהוצאה לתשלום פיצויים לעובדים בלי לשייך את ההפקדות דווקא לעובד ספציפי זה או אחר. אי השיוך יאפשר למעביד את האפשרות למשוך את כספי ההפקדות בעתיד אם ייווצרו עודפים לפיצויים לעובדים או אם הפסקת פעילות המעביד, בניגוד להפקדה לקופה משלמת לקצבה שממנה המופקד כבר לא יחזור למעביד.
ההפקדה כעת מביאה להכרה בהוצאות כבר בשנת המס 2010 ותחסוך מס אמיתי, שכן, אחוזי מס החברות ילכו ויקטנו בשנים הקרובות, בעקבות הרפורמות האחרונות בחוקי המיסים.
*בנא ויסאם-רו"ח ממשרד ורור רשיד רואי חשבון ויועצים פיננסיים.
|