• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמס הכנסהדיבידנד מרווחי אקוויטי חייב במס בידי הנישום המייצג בחברה משפחתית

דיבידנד מרווחי אקוויטי חייב במס בידי הנישום המייצג בחברה משפחתית

21.11.2010

דיבידנד מרווחי אקוויטי חייב במס בידי הנישום המייצג

בחברה משפחתית

אפרתי רואי חשבון *

עשרות תכנוני מס נכתבו על הדרך הלגיטימית לחלוקת רווחים תוך הפחתת נטל המס על בעלי המניות היחידים ונדונו בבתי משפט, לאחרונה הגיע לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, בפני כבוד השופט מגן אלטוביה ערעורו של דוד קליימן ואח' נ' פקיד שומה פתח תקווה לגבי מיסוי חברה משפחתית.

כיום, השיטה המקובלת בישראל הינה השיטה הדו שלבית במיסוי חברות. לאמור, השלב הראשון ברמת החברה המרוויחה – משלמת על הכנסתה החייבת מס חברות בשיעור קבוע (25% בשנת 2010 ויורד עד לשיעור של 18% בשנת 2016). השלב השני הינו בחלוקת הרווחים לבעלי המניות לאחר עמידה במבחן יכולת הפירעון ובמבחן הרווח בהתאם להכרזת דיבידנד מותרת בהתאם לחוק החברות, שיעור המס בעת חלוקת הדיבידנד בפועל הוא בשיעור 25% ליחיד בעל מניות מהותי ו- 20% בידי יחיד שאינו בעל מניות מהותי, כמו כן בעת חלוקת דיבידנד לחברה לא חל מס. שיעור המס על הדיבידנד נותר ללא שינוי.

מטרת המחוקק היא לעודד חברות ועסקים להותיר את הכסף הפנוי הנובע מהרווחים הצבורים בחברות במעגל העסקים ולעודד השקעה, כך שליזם עדיף להשקיע את כספו פעם נוספת לצורך הרחבת עסקו מאשר לחלקו כדיבידנד.

בחודש אוגוסט 2010 ניתן בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, פסק דינו של כבוד השופט מגן אלטוביה בעמ"ה 1183/05 - דוד קליימן ואח' נ' פקיד שומה פתח תקווה תכנון המס הבא: משפחת קליימן מחזיקה חברה מסחרית שמוחזקת בשיעורים שונים בידי בני המשפחה. בני המשפחה העבירו את מניותיהם לחברות החזקה נפרדות המוחזקות על ידי מי מהם.

החברה המסחרית חילקה דיבידנד פטור לחברות ההחזקות שכן, דיבידנד בין חברות ישראליות פטור מתשלום מס עד שהוא מגיע ליחיד.

שנה לאחר חלוקת הרווחים לחברות ההחזקה, הפכו בני המשפחה את אותן החברות ל"חברות משפחתיות". חברה משפחתית, היא ייצור כלאיים שמוגדר בסעיף 64 לפקודת מס הכנסה (להלן: "הפקודה") מחד ישות משפטית נפרדת ככל חברה בע"מ ומאידך מיוחסות לנישום המייצג וממוסות בהתאם לכללים החלים לגבי הכנסתו של יחיד ואינן חייבות במס חברות.

חברה משפחתית נקראת כך, היות ועל פי הפקודה, על בעלי המניות להיות קרובי משפחה, וישות מיסויית זו אמורה להפוך לחברה שקופה עם התקנת תקנות אשר כעת לא נראה כי יותקנו.

החברה המסחרית המשיכה להשיא את רווחיה, בעוד חברות ההחזקה רשמו בדוחותיהן הכספיים רווחי אקוויטי, רווחים שנרשמים בחברות האחזקה על פי כללים חשבונאים מקובלים. חברות ההחזקה חילקו דיבידנד פטור לבעלי מניותיה שכן, חלוקת דיבידנד מהכנסות חברה משפחתית פטורה ממס.

הסוגיה העולה הינה האם חלוקה הדיבידנד בין חברת האחזקה לבעלי המניות היחידים פטורה ממס או לא.

טענת פקיד השומה, נפגמה שיטת המיסוי הדו שלבית שכן, הכסף הגיע ליחידים ולא שולם עליו מס במלואו. בנוסף טען כי, הצגת רווחי האקוויטי הינה רישום חשבונאי בלבד ללא נפקות מיסויית ולכן אינם הכנסה לחלופין ניתן לטעון שהדיבידנד חולק מהכנסה שנבעה בתקופה שהחברה הייתה חברה רגילה ולכן יש לחייבה במס. וכמובן נטען, כמו בכל דיון, שהעסקה הינה עסקה מלאכותית שיש רצף פעולות שנקטו המערערים המעידים על עסקה מלאכותית ולפיכך יש להתעלם מהאופן בו הוצגה, סעיף 86 לפקודה.

טענות המערערים, הרווחים שחולקו הינם רווחים מהשנים שהחברה הייתה משפחתית ולא חברה רגילה, ובהתאם לסעיף 126 לפקודה הדיבידנד שחולק בהיותה חברה רגילה פטור ממס. המערערים נבדקו לפרשנות דווקנית של קובץ הפרשנות של רשות המיסים , החב"ק, שבו נכתב כי חברה משפחתית מחלקת דיבידנד ככל חברה בהתאם לדיני החברות, והאמור אינו מגביל לרווחים פטורים או חייבים אלא בהכנסות החברה. בנוסף נטען כי, המחוקק ראה ומכיר את רווחי האקוויטי כהכנסה וממעט אותן במקרה שהוא רואה לנכון ומפנה לסעיף 5(5) לפקודה בנוגע לחברת משלח יד זרה.

לסיום נטען על ידי המערערים כי, ישנם טעמים כלכליים לביצוע העסקה כפי שבוצע ופקיד השומה לא דן בטעמים אלו. וכן, מיסוי רווחים אלו יגרום לכפל מס כאשר החברה המסחרית תחלק את רווחיה בפועל לחברות האחזקה, שכן, חלוקת רווחים לחברה משפחתית חייבת במס בשיעור 25%.

כבוד השופט מגן אלטוביה פסק וקבע כי, לאחר בחינת השאלה, כי לגישתו אין לראות ברווחי האקוויטי כהכנסה לעניין סעיף 64א(א)(1). השופט נסמך על ההגדרה בסעיף 1 לפקודה שההכנסה הינה מהמקורות בסעיפים 2 ו-3 לפקודה. וחייב את המערערים בהוצאות משפט בסך 50,000 ₪.

במקרה לעיל פקיד השומה לא קיבל את תכנון המס ובית המשפט קיבל את עמדת פקיד השומה.

בית המשפט המחוזי לא נתן דעתו בנוגע לרווחים חשבונאים אחרים שאינם חייבים במס, כדוגמת רווח משיערוך נדל"ן להשקעה, רווחים מניירות ערך זמינים למכירה שכן במקרים אלו באם יחויב הדיבידנד במס יגרם בהכרח כפל מיסוי במועד המימוש של הנדל"ן או ניירות ערך ויצור עיוות כלכלי שאינו ראוי.

*** משרד אפרתי רואי חשבון, נחלת יצחק 8, (קומת גג) תל אביב, 67448 , טלפון: 03-6298019, 4260800- 077, 03-6122462 פקס: 03-6122463 , , Web-site: www.efraty.com ,

E-mail: [email protected]

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר