• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםדיני עבודההתנכלות על פי החוק למניעת הטרדה מינית יכולה להיות מופנית גם כלפי עובד ת שלא הוטרדו מינית או התלוננו

התנכלות על פי החוק למניעת הטרדה מינית יכולה להיות מופנית גם כלפי עובד/ת שלא הוטרדו מינית או התלוננו על הטרדה מינית

05.12.2010

התנכלות על פי החוק למניעת הטרדה מינית יכולה להיות מופנית גם כלפי עובד/ת שלא הוטרדו מינית או התלוננו על הטרדה מינית

 איילת ישראלי, עו"ד *

ענייננו בעובדת שהוזמנה להעיד נגד יושב ראש ועד העובדים במתקן בו היא עובדת, בהליך משמעתי שעניינו מעשי הטרדה מינית שביצע כלפי עובדת אחרת. בית הדין הארצי דחה את ערעור יו"ר ועד העובדים (ע"ע 384/09) וקיבל את ערעור המעסיקה על חיובה בתשלום פיצוי לעובדת (389/09). ביה"ד קבע, בין היתר, כי ההגדרה של "התנכלות" עפ"י החוק למניעת הטרדה מינית הינה רחבה בהיותה מוגדרת כ"פגיעה מכל סוג שהוא", אשר מקורה במעשה אחר של "הטרדה מינית" או בהגשת תלונה או תביעה בגינו. אין בלשון החוק דרישה כי מושא ההתנכלות יהיה העובדת אשר הוטרדה מינית או התלוננה על הטרדה מינית. עוד נקבע, כי התמונה הכוללת מצביעה על כך שהמעסיקה התייחסה כראוי לתלונות העובדת ופעלה בנחרצות להבטיח לה סביבת עבודה מוגנת, באופן שבסופו של יום, נמנע נזק מהעובדת (ע"ע 384/09, 389/09, בש"א 221/10, פלוני נ' פלונית ואלמונית, אלמונית נ' פלוני ופלונית, מיום 25.08.2010).

 

העובדות

הליך זה עניינו בהגנה על עובדת פלונית (להלן: "העובדת"), אשר הועסקה משנת 1984באלמונית (להלן: "המעסיקה"), ומשנת 1998 כמנהלת המטבח בה.

העובדת הוזמנה להעיד נגד יושב ראש ועד העובדים במתקן בו היא עובדת, בהליך משמעתי שעניינו מעשי הטרדה מינית שביצע כלפי עובדת אחרת.

הערעור דנן מופנה נגד פסק דינו של ביה"ד האזורי לעבודה בתל אביב-יפו בו התקבלה תביעת העובדת בגין מעשי התנכלות שבוצעו כלפיה על ידי ראש ועד העובדים, וזאת על רקע עדותה לגבי תלונות בדבר מעשי הטרדה מינית שהוגשו נגדו על ידי עובדת אחרת, וכן התקבלה תביעתה נגד המעסיקה, לפיצוי בשל האופן בו טופלה תלונתה.

ע"ע  384/09 הנו ערעור יו"ר ועד העובדים על קביעת ביה"ד האזורי כי התנכל לעובדת.

ע"ע 389/09 הנו ערעור המעסיקה על חיובה בתשלום פיצוי לעובדת.

פסק דין

ביה"ד דחה את ערעור יו"ר ועד העובדים וקיבל את ערעור המעסיקה על חיובה בתשלום פיצוי לעובדת.

ערעור יו"ר ועד העובדים (ע"ע 384/09)

ביה"ד הארצי קבע, כי לשון סעיף 3(ב)לחוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998 (להלן: "החוק") לפיו "התנכלות היא פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה או בתביעה, שהוגשו על הטרדה מינית", הינה ברורה , ואין בה כל קישור בין מושא ההתנכלות למושא ההטרדה המינית.

ההגדרה של "התנכלות" הינה רחבה בהיותה מוגדרת "פגיעה מכל סוג שהוא", אשר מקורה במעשה אחר של "הטרדה מינית" או בהגשת תלונה או תביעה בגינו. אין בלשון החוק דרישה כי מושא ההתנכלות יהיה העובדת אשר הוטרדה מינית או התלוננה על הטרדה מינית. מקור ההתנכלות יכול להיות הטרדה מינית אשר הופנתה נגד עובדת אחרת, כמו במקרה הנדון. הנדרש בחוק הוא שמקור ההתנכלות יהיה בהטרדה מינית , או בהגשת תלונה או תביעה על הטרדה מינית. תכלית החוק היא למנוע מעשי התנכלות שיופנו נגד עובד או עובדת שמקורם באותה הטרדה מינית בעבודה או בתלונה או תביעה בגינה, וזאת מבלי להגביל את קרבן ההתנכלות להיות קרבן ההטרדה.

מפסיקת ביה"ד האזורי עולה, כי לאחר בחינת מכלול הראיות ושמיעת העדים, השתכנע ביה"ד כי מעשה יו"ר הועד, אשר פעל באמצעות עובדת אחרת נגד העובדת, גרמו לה להרגיש מאוימת במקום עבודתה, על רקע עדותה בהליך המשמעתי.

ביה"ד הארצי קבע, כי לא נמצא טעם להתערבות בקביעותיו של ביה"ד, המבוססת בחומר הראיות. משום כך נדחה הערעור.

ערעור המעסיקה (389/09)

ביה"ד הארצי קבע, כי דין הערעור להתקבל, שכן מקביעותיו העובדתיות של ביה"ד האזורי  עולה, שהמעסיקה עמדה בחובות המוטלות עליה בדין, ועל כן העובדת אינה זכאית לפיצוי כלשהו ממנה.

המעסיקה פעלה בזריזות רבה בפנותה אל רשות השיפוט בבקשת ההשעיה. יתרה מכך, לא הייתה פגיעה במעמדה של העובדת בכל מהלך השתלשלות העניינים. מה עוד, שהמעסיקה הינה מקום עבודה מאורגן ועליה לנקוט משנה זהירות כאשר היא פותחת בהליכים משמעתיים כנגד יו"ר ועד העובדים, ובפרט בבואה לדרוש את השעייתו ממקום העבודה. התלונה התבררה תוך פרק זמן סביר ואף אם לא פעלה המעסיקה בזריזות, הרי התמונה הכוללת מצביעה על כך שהמעסיקה התייחסה כראוי לתלונות העובדת  ופעלה בנחרצות להבטיח לה סביבת עבודה מוגנת, באופן שבסופו של יום, מנע נזק מהעובדת.

הכותבת – מומחית לדיני עבודה. המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים. לאתר "כל עובד" - http://www.koloved.net

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר