לאחרונה , חוזרים ומדגישים פקידי הגביה של המל"ל, כי קבלני בניה רבים, אשר מעסיקים קבלני משנה, אינם מודעים או שאינם פועלים על פי התקנה המחייבת אותם לדווח למוסד על העסקת קבלני המשנה. להלן נוסח התקנות:
תקנות הביטוח הלאומי (דינים וחשבונות של קבלנים ), תשי"ח – 1957, קובעות:
" קבלן המבצע עבודות בניה באמצעות קבלן משנה, ימציא למוסד את כל הפרטים כנדרש בטופס שאפשר להשיגו בכל סניפי המוסד, תוך שבוע ימים מיום עריכת החוזה עם קבלן המשנה בדבר ביצוע העבודות או מהיום הראשון להעסקתו של קבלן המשנה, הכל לפי התאריך המוקדם יותר."
" המציא קבלן המשנה לקבלן אישור מהמוסד כי הצהיר על העסקת עובדים לפי תקנה 8 לתקנות הביטוח הלאומי (גביית דמי ביטוח), תשי"ד-1954, לא תחול על הקבלן תקנה 3.
לא הודיע הקבלן על העסקת קבלן משנה כדרוש לפי תקנה 1 ובמועד שנקבע בתקנה זו, יראוהו לעניין תשלום דמי הביטוח והוראות סעיף 49(א) לחוק כאילו הוא המעביד של עובדי קבלן המשנה.
הדיווח נעשה בטופס בל/648 "הודעת קבלן על ביצוע עבודות בניה באמצעות קבלן משנה" וניתן להורידו מאתר המל"ל באינטרנט.
המשמעות העולה מתקנות אלה היא, כי קבלן אשר לא יקיים את ההוראות הכלולות בהן היא כאמור כי עובדי קבלן המשנה יחשבו כעובדיו שלו, על כל המשתמע מכך לעניין חובת תשלום דמי הביטוח עבור עובדים אלה וכן שיפוי המל"ל במקרה של תשלום דמי פגיעה לעובד שנפגע בעבודה.
אין צורך לציין כי מעביד אשר לא ביטח את עובדיו, חשוף לתביעת המל"ל בגין סכומים שעשוי המל"ל לשלם לעובדים כתגמולים וקצבאות שונות ואלה כידוע עלולים להגיע למימדים גדולים ביותר.
נוסיף ונציין, כי גם ביטוח חבות מעבידים בחברת ביטוח לא ימלא את החסר מאחר וחברת הביטוח לא תשפה את המעביד בסכומים שיכול היה להימנע מתשלומם או אשר נמנעו ממנו בשל אי מילוי חובותיו החוקיות.
נראה כי קבלנים ומייצגים רבים, כלל אינם מודעים לחובות ולחיובים העולים מן התקנות לעיל ולפיכך יש לרענן את הנוהל הפשוט יחסית , ולמהר ולדווח באמצעות הטופס על העסקת קבלני המשנה על מנת למנוע חשיפת הקבלנים כאמור.
|