הצגת השאלה:
עובד הודיע למעסיק על התפטרותו. במהלך ההודעה המוקדמת הביא אישור מחלה. דרישתו היא כי רק לאחר תום ניצול ימי המחלה העומדים לרשותו יחל מניין ימי ההודעה המוקדמת. האם העובד צודק?
עו"ד עדי ויינשטיין בן-ארי משיבה:
על פי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס"א-2001 (להלן: "חוק הודעה מוקדמת"), רשאי מעביד להודיע לעובד, שנתן הודעה מוקדמת להתפטרות, כי הוא מוותר על נוכחותו של העובד ועל עבודתו בפועל בתקופת ההודעה האמורה, כולה או מקצתה ובלבד שישלם לעובדו פיצויי בסכום השווה לשכרו הרגיל של העובד בעד התקופה שלגביה ויתר על עבודתו.
על פי חוק דמי מחלה, התשל"ב-1976 (להלן: "חוק דמי מחלה"), חל איסור על מעביד לפטר עובד, שנעדר מעבודתו עקב מחלה, כל עוד העובד זכאי לנצל את תקופת המחלה הצבורה לזכותו, וזאת עד לתקופת הזכאות המקסימאלית כמשמעותה בסעיף 4 לחוק דמי מחלה.
הכלל האמור, לא יחול כאשר מקום העבודה של העובד פסק מלפעול או אם המעביד פשט את הרגל ואם הוא תאגיד, ניתן בעניינו צו פירוק. כמו כן, הכלל לא יחול במצבים שבהם המעביד הודיע על כוונתו לפטר את העובד, בהודעה מוקדמת כמשמעותה בחוק הודעה מוקדמת, בטרם נעדר העובד מעבודתו עקב מחלתו.
ביום 7.12.2008 ניתן פס"ד על ידי בית הדין הארצי, הקובע כי מעביד כאמור רשאי לפטר עובד, השוהה בתקופת אי כושר ומקבל דמי מחלה, אך מועד סיום יחסי העבודה יהיה לאחר ניצול ימי המחלה בתשלום מכוח חוק דמי מחלה (ע"ע 387/03 קרן מקפת מרכז לפנסיה ותגמולים א.ש. בע"מ-בניהול מיוחד נ' לסלי פנחס וניט ושופרסל בע"מ).
יצויין, כי פסה"ד מתייחס לפיטורי עובד ולא להתפטרות. לפיכך, אין מניעה לחפוף ימי הודעה מוקדמת עם ימי מחלה בהתפטרות עובד או כאשר העובד חלה לאחר שניתנה לו הודעה מוקדמת לפיטורים.
סיכומם של דברים, כאשר מעביד מפטר עובד הנעדר עקב מחלה, יחסי עובד מעביד לא יסתיימו לפני תום ניצול ימי המחלה העומדים לזכותו.
לעומת זאת, כאשר עובד חלה לאחר שניתנה לו הודעה מוקדמת לפיטורים או כאשר עובד חלה במהלך הודעה מוקדמת להתפטרות, הרי שאין מניעה לחפוף בין ימי המחלה לימי ההודעה המוקדמת ואין חובה להמשיך ולהעסיק את העובד מעבר לתקופת ההודעה המוקדמת. עם זאת יודגש, כי יתכן וביה"ד יפסוק אחרת לכשסוגיה זו תובא בפניו.
***המשיבה – מומחית לדיני עבודה. המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים. לאתר "כל עובד" - http://www.koloved.net
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן. |