הגבלת פיטורים עקב שירות מילואים
הילה פורת, עו"ד
בהתאם לחוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה) התש"ט-1949, חל איסור על מעסיק לפטר עובד בשל שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות בשל תדירותו או משכו, ואם פיטרו- בטלים הפיטורים.
להלן מאמר במפרט את ההגבלות החלות על פיטורים עקב שירות מילואים.
בהתאם לחוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), התש"ט-1949:
- חל איסור על מעסיק לפטר עובד בשל שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות בשל תדירותו או משכו, ואם פיטרו- בטלים הפיטורים.
הערה: בהתאם לסעיף 24(ד) לחוק שירות עבודה בשעת חירום, התשכ"ז-1967, דין שירות עבודה של מגוייס חוץ כדין שירות מילואים.
"מגויס חוץ"- מי שנקרא בצו לשירות עבודה במפעל חיוני או במפעל למתן שירותים לקיומיים (כהגדרתם בחוק) שאינו מועסק במפעל כשכיר או כעצמאי.
- במקרה בו שירות המילואים עולה על יומיים רצופים, חל איסור על מעסיק לפטר עובד גם בתקופה של 30 ימים לאחר תום שירות המילואים, אלא בהיתר של וועדת תעסוקה. הוועדה לא תיתן היתר, אלא מטעמים מיוחדים שיירשמו שבשלם יש להתיר את הפיטורים ורק אם המעסיק יוכיח, כי הפיטורים המבוקשים אינם בשל שירות המילואים.
- במניין ימי ההודעה המוקדמת לפיטורים לא יבואו ה-30 יום הנ"ל, כלומר, לא ניתן לחפוף את ימי ההודעה המוקדמת עם 30 הימים מתום שירות המילואים, בהם חל איסור לפטר את העובד.
- "פיטורים"- לרבות אי חידוש חוזה עבודה לתקופה קצובה שהוא אחד מאלה:
א) חוזה עבודה לתקופה קצובה של 12 חודשים או יותר.
ב) חוזה עבודה לתקופה קצובה הפחותה מ-12 חודשים, שהאריך או שחידש העסקה קודמת של העובד שהייתה סמוך לפני תחילת תוקפו של החוזה.
- מסמכויותיה של וועדת התעסוקה (שדנה, בין יתר תפקידיה, בטענות עובד נגד מעבידו הטוען לפיטורים עקב שירותו במילואים)-
· לתת צו המורה למעסיק לקבל או להחזיר, לפי העניין, את העובד לעבודה.
· לתת צו המורה למעסיק לשלם לעובד פיצויים בסכום השווה לחמש פעמים השכר שהתובע קיבל או שהיה זכאי לקבל בעבור חודש העבודה שבסמוך לפני הפרת זכותו (חישוב השכר בהתאם לשכר הקובע לעניין פיצויי פיטורים). הוועדה רשאית, מטעמים מיוחדים, לפסוק פיצויים בסכום אחר שתקבע.
· הוועדה רשאית לתת צו להעסקה וצו לפיצויים (צו משולב), אך סכום הפיצויים בצו משולב יקבע רק בהתאם לנזק שנגרם לעובד בפועל עקב הפיטורים שלא כדין.
· דין פיצויים והוצאות שתצטטה וועדת תעסוקה לשלמם לעובד לפי חוק זה כדין שכר עבודה, כמשמעו בחוק הגנת השכר, לעניין דין קדימה לשאר החובות בפירוק או בפשיטת רגל לפי כל דין.
- מעביד המבקש לפטר עובד בעת היותו בשירות מילואים יפנה לקבלת היתר לוועדת התעסוקה:
· במחוז תל אביב והמרכז טל'- 03-7380909
· במחוז ירושלים טל'- 02-6251735/6
· במחוז חיפה והצפון טל'- 04-8301312
· במחוז באר שבע והדרום טל'- 08-6204325
- ביחס לעובד קבלן כוח אדם:
· חל איסור על מעסיק בפועל לגרום לכך שקבלן כוח אדם יפטר עובד בניגוד להוראות חוק זה.
· אם וועדת התעסוקה קבעה כי עובד פוטר בניגוד לחוק חזקה היא שהמעסיק בפועל גרם לפיטוריו.
· צו להעסקה יינתן כנגד קבלן כוח האדם והמעסיק בפועל, אלא אם נקבע אחרת. צו לפיצויים יינתן נגד המעסיק בפועל, אלא אם המעסיק בפועל לא גרם לפיטורים וקבלן כוח האדם פיטר את העובד. במקרה כזה יינתן צו נגד קבלן כוח האדם. אם קבלן כוח האדם והמעסיק בפועל פיטרו את העובד, יינתן צו פיצויים נגד שניהם, בהתאם לחלוקת האחריות בניהם.
· הוראות אלה לא יחולו על פיטורים של עובד קבלן כוח אדם בתום תקופה של 9 חודשים (או 15 לפי העניין) בה מועסק עובד ע"י קבלן כוח אדם (הוראה זו נכנסה לתוקפה ביום 1.1.2008, הוא מועד כניסתו לתוקף של סעיף 12א בחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, התשנ"ו-1996).
- עובד המקבל צו קריאה לשירות מילואים, יודיע על כך ככל האפשרות בנסיבות העניין ובתוך זמן סביר מיום קבלת הצו למעסיק, לממונה עליו או לאחראי על כוח האדם, ואם הוא עובד של קבלן כוח אדם, לממונה עליו או לאחראי על כוח אדם אצל המעסיק בפועל או אצל קבלן כוח האדם. במקרה בו לא היה העובד מועסק בזמן שקיבל את צו הקריאה למילואים, יודיע על קריאתו לשירות מילואים בתוך זמן סביר לאחר תחילת עבודתו.
- עובד יוכל לתבוע פיצוי בגין נזק שנגרם לו בעקבות הפרת החור, שהתגבש או שנודע לו עליו לאחר החלטת וועדת התעסוקה או בית הדין, לפי המאוחר.
- יצוין כי, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, אוסר הפליית דרוש עבודה או עובד מחמת שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות מחמת תדירותו או משכו.
___________________________________________________
המאמר באדיבות עו"ד הילה פורת, מנהלת ובעלת משרד עורכי דין הילה פורת ושות' המתמחה במתן שירותים משפטיים מגוונים למעסיקים בתחום דיני העבודה, מנהלת הפורטל "עולם העבודה" ומחברת הספרים: "דיני עבודה – המדריך המלא" ו-"חוזים והסכמים בדיני עבודה". לאתר האינטרנט של עו"ד הילה פורת: www.hilaporat.co.il
|