עיקרי המלצות ועדת טרכטנברג
סוראיה ושות', רו"ח
ביום 26 בספטמבר 2011 פורסמו המלצות ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי כלכלי. המלצות הוועדה כוללות שינויים משמעותיים בדיני המס וביטוח לאומי, לרבות העלאת מס רווחי הון ליחידים ב- 5% וביטול המתווה להפחתת מס הכנסה ומע"מ. יודגש כי אין כל וודאות שהמלצות הועדה יגובשו לכדי חקיקה מחייבת.
בחודש ספטמבר 2011 פורסמו המלצות ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי כלכלי (להלן: "הוועדה"), שתכליתה בעיקר להביא למערכת מס צודקת יותר. המלצות הוועדה כוללות שינויים משמעותיים בדיני המס, לרבות במס ערך מוסף ובביטוח לאומי. ככל שהמלצות הוועדה יגובשו לכדי חקיקה מחייבת, עשויה להידרש היערכות מתאימה לפני תום שנת המס.
להלן עיקרי המלצות הוועדה:
א. ביטול המתווה להפחתת מיסים
הוועדה ממליצה לבטל את המתווה שנקבע להפחתת מס הכנסה, מס חברות ומס ערך מוסף, החל מיום 1 בינואר 2012.
ב. העלאת מדרגת המס העליונה ליחידים
מדרגת המס העליונה ליחידים, העומדת כיום על 45% והייתה אמורה לרדת ל- 44% משנת 2012, על הכנסה שמעל כ- 40 אלפי ש"ח לחודש, תועלה ל- 48%.
ג. ביטול העלאת התקרה לתשלום ביטוח לאומי
קיצור הוראת השעה לגבי תקרת החבות לתשלום ביטוח לאומי (לרבות דמי בריאות), כך שמשנת 2012 התקרה תחזור ל- 5 פעמים השכר הממוצע.
תכלית התיקון הינה צמצום התמריץ ליחידים לפעול באמצעות חברות (חברות משלח יד או חברות ארנק כפי שמכנה אותן הוועדה).
העלאת מס החברות
בהתאם למתווה הנוכחי שיעור מס החברות היה צפוי לרדת, באופן הדרגתי, עד ל- 18% בשנת 2016 (בשנת 2012 ל- 23%). בהתאם להמלצות הוועדה, יועלה שיעור מס החברות בשנת 2012 ל- 25% ותישקל העלאה נוספת ל- 26% בשנת 2103.
ד. העלאת המס על רווחי הון, שבח מקרקעין, ריבית ודיבידנדים
שיעור המס כיום על רווחי הון, שבח מקרקעין, ריבית ודיבידנדים (הכנסות פאסיביות) הינה 20% או 15% לאפיקים שקליים (רווחי הון ודיבידנדים בידי בעל מניות מהותי – 25%). הוועדה ממליצה על העלאה של 5% בשיעור המס, למעט ביחס לאפיקים שקליים. ההעלאה תחול רק על הכנסה שתיצבר ממועד העלאת שיעור המס ולא באופן רטרואקטיבי.
כמו כן, ממליצה הועדה להעלות את שיעור המס על דיבידנדים רק מחודש מארס 2012 וזאת בכדי לתמרץ חברות משלח יד (חברות ארנק) לחלק את הרווחים שנצברו ולהתפרק.
ה. מס נוסף על הכנסות של יחידים מעל מיליון ש"ח
תיקבע מדרגת מס נוספת של 2% ליחידים בעלי הכנסות שנתיות, מכל המקורות, של יותר ממיליון ש"ח. המדרגה תחול על חלק ההכנסה העולה על הסכום האמור. דהיינו, לבעלי הכנסות כאמור שיעורי המס יהיו כדלהלן: הכנסות מיגיעה אישית – 50% ו- 27% על הכנסות פאסיביות, לרבות רווחי הון (למי שהינו בעל מניות מהותי -32%).
ו. העלאת חלק המעביד בתשלום ביטוח לאומי
העלאת הפרשות המעביד לביטוח לאומי (לרבות דמי בריאות) על חלק השכר הגבוה מ-60% מהשכר הממוצע מ-5.9% ל-7.5%, וזאת במהלך מדורג על-פני שלוש שנים.
ז. נקודות זיכוי לאבות
מתן 2 נקודות זיכוי נוספות לגבר עבור כל ילד עד גיל 3. המשמעות של ההטבה הינה הקטנת המס בכ- 5 אלפי ש"ח לשנה עבור כל ילד.
ח. הקמת צוות לטיפול בחברות משלח יד (חברות ארנק), חברות החזקה ואופציות לעובדים
- חברות ארנק
חברות ארנק הן חברות פרטיות שהוקמו בעיקר לצורכי מס. על פי רוב הן חברות משלח יד המוחזקות על ידי בעל שליטה יחיד.
תכלית החברות הנ"ל להימנע מתשלום מדרגות המס הגבוהות (עד למועד חלוקת הרווחים) ומתשלום ביטוח לאומי על הכנסות גבוהות. שכיחותן של החברות הנ"ל גדל משמעותית בשנים האחרונות לאור ההעלאה המשמעותית בתקרת התשלום לביטוח לאומי (כאמור לעיל הוועדה ממליצה להחזיר את התקרה בחזרה ל- 5 פעמים השכר הממוצע במשק).
הוועדה ממליצה להקים צוות בראשות מנהל המיסים לבחינת הנושא.
- חברות החזקה פרטיות
דיבידנד בין חברות ישראליות, כידוע, פטור ממס. בכדי להימנע מתשלום מס בגין חלוקת דיבידנדים לעיתים מוקמות חברות החזקה על ידי בעלי השליטה.
הוועדה ממליצה להקים צוות בראשות מנהל המיסים לבחינת הנושא.
- אופציות לעובדים
אופציות לעובדים במסלול "רווח הון" חייבות במס בשיעור של 25% (בלבד) בידי העובד. יצוין כי במסלול זה ההטבה אינו מותרת בניכוי למעביד.
לדעת הוועדה במקרים מסוימים, שיטת המיסוי הנ"ל אינה נאותה.
הוועדה ממליצה להקים צוות בראשות מנהל המיסים לבחינת הנושא.
ט. אחר
הוועדה ממליצה על הפחתת הבלו על דלקים והפחתת מכסים ומס קניה בהתאם לוועדת קדמי. כמו כן, הועדה ממליצה על הקמת צוות המשך לטיפול פרטני בהרחבת בסיס המס ובהגברת האכיפה.
חוזר זה נועד למסירת מידע כללי בלבד. אין לראות בחומר המתפרסם בחוזר זה משום ייעוץ או חוות דעת כלשהיא. לפני נקיטת צעדים כלשהם אנו ממליצים על קבלת ייעוץ מקצועי.
הודעה זו נשלחה אליך מתפוצת הדואר של סוראיה ושות', רואי חשבון.
אם אינך מעוניין לקבל הודעות נוספות מהתפוצה נא לחץ כאן.
לכל בעיה או שאלה נא לפנות ל- [email protected]
|