אסור לאחר בהגשת ערעור על שומת מס לבהמ"ש
רמי אריה, עו"ד ורו"ח
בהתאם לתקנות, הרוצה לערער על שומת מס לפי מיטב השפיטה שקיבל, חייב לערער עליה לבהמ"ש המחוזי בתוך 30 יום מהיום שקיבל את השומה לידו. בדרך כלל השומות מוצאות לנישום בדואר רשום ולאחרונה גם בפקסימיליה ומיום זה יש לספור את 30 הימים לערעור.
בעניין אבו עמארה, קבע בית המשפט (ע"מ 32501-10-11 פקיד שומה רמלה נגד נביל אבו עמארה שניתן ביום 17.7.2012), כי לא תינתן הארכת מועד להגשת ערעור על החלטת פקיד שומה אלא רק אם יש "טעם מיוחד" המצדיק את האיחור.
מדובר בערעור שהוגש באיחור של למעלה מחמישה חודשים, על שומת מס של פקיד השומה שלפיה לא הכיר פקיד השומה בהוצאות הלימודים לתואר אקדמאי של המערער במכללת פנסילבניה בארה"ב. פקיד השומה דחה את ההשגה של המערער ושלח את צו השומה לרו"ח המייצג של המערער וכן בדואר רשום למערער עצמו.
המערער אף לא ביקש הארכת מועד בטרם חלוף המועד מלכתחילה, לכן, דרש פקיד השומה למחוק את הערעור על הסף.
בהמ"ש חוזר על הכלל כי דחיית תובענה על הסף הוא מהלך קיצון ועל בית המשפט להיזהר מלעשות בו שימוש תכוף. הזהירות מתחייבת כיוון שדחייתה של תביעה על הסף, מונעת מתובע לממש את זכותו להביא את עניינו לפני בית המשפט. בהתאם לכך, קבעה הפסיקה מבחנים צרים וברורים להחלת ההוראה הדוחה תובענה על הסף, ולפיהם תדחה התובענה על הסף, רק באותם מקרים "... שבהם ברור כי סיכויי התביעה הינם, למעשה, אפסיים, כך שאין התובע יכול לקבל את הסעד שהוא מבקש" (ע"א 50/89 פרופ' ליטן נ' פרופ' אילתה ואח', פד"י מה(4) 18, 25‑26; ע"א 14/61 עזבון המנוח אברבנאל ואח' נ' "מבטחים" בע"מ.
בהמ"ש קובע כי המערער לא העלה כל "טעם מיוחד" מדוע יהיה מוצדק במקרה דנא להאריך את המועד אשר נקבע להגשת הערעור בחיקוק. חשיבות מסגרות הזמנים במיוחד בענייני מיסים היא רבה ביותר, כפי שקבע בית המשפט העליון בעניין זה (ראו עניין משה סמי).
המערער לא העלה טענות המצביעות על כך כי סיכוייו של הערעור להתקבל טובים ולכן הערעור נדחה על הסף.
|