חייבים לעבוד ביום הבחירות? ודאו שמשלמים לכם כפול
רמי אריה עו"ד רו"ח
בני ברק, ריכז את הזכויות של העובדים ביום הבחירות, במאמרו בידיעות אחרונות מיום 16.01.2013. יום הבחירות הוא יום שבתון הקבוע בחוק יסוד: הכנסת. עם זאת, החוק קובע כי שירותים ציבוריים חיוניים יפעלו ביום זה כסדרם. יחד עם עו"ד שלמה יצחקי, הממונה על יחסי עבודה בתמ"ת, משרד רו"ח ועו"ד רמי אריה ועו"ד עינת כרמי- ברק, הוכן מדריך לכל מי שבכל זאת עובדים ביום הבחירות.
מי מחויב לעבוד ביום הבחירות?
בעיקרון כוללת רשימת השירותים החיוניים שפועלים ביום הבחירות את שירותי התחבורה-חניונים ותחנות דלק; כוחות הביטחון ושירותי הצלה; אפיית לחם והובלתו וייצור מוצרי חלב; שירותי תקשורת; מפעלי מים וחשמל; אספקת דלק והעברתו; עיתונות, רדיו וטלוויזיה; בתי קפה ומסעדות; בתי מלון ופנסיונים; תיאטראות, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים; מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות; הובלת פירות, ירקות ותוצרת חלב (עד שעה 11:00); חנויות לממכר מזון (עד שעה 12:00); וכן, עובדי ועדת הבחירות המרכזית והמפלגות עצמן ומי שמבצע עבורן תפקיד או שירות. שירותים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת, יפעלו באותה מתכונת גם ביום הבחירות.
האם אקבל שכר רגיל על עבודתי או שתשולם לי תוספת?
בהתאם לחוק הבחירות, עובד שעבד אצל מעביד לפחות 14 יום ברציפות (ובכללם ימי מנוחה שבועיים) ישלם לו מעבידו את השכר הרגיל שהיה משתכר אצלו כאילו עבד ביום הבחירות. החוק אינו מתייחס לסוגיית גובה השכר לעובדים שעובדים ביום הבחירות לכנסת. עובדים אלו נחלקים לשתי קבוצות: האחת, עובדים בשירותים ציבוריים, שוועדת הבחירות המרכזית קבעה כי יפעלו כסדרם ביום הבחירות. השנייה, עבדים שנתבקשו על ידי מעבידיהם לעבוד ביום הבחירות לכנסת והסכימו, למרות שאינם משתייכים לסוגי השירותים הציבוריים שקבעה ועדת הבחירות.
בעקבות נוהג שהשתרש בין הארגונים (הסתדרות ומעסיקים) וכן ההוראות לעניין זה הקבועות בתקשי"ר לגבי עובדי המדינה, ופרשנות שניתנה בזמנו על ידי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, המעבידים משלמים שכר בשיעור 200% או לחלופין שכר רגיל ובנוסף שעות חופשה עבור שעות העבודה בפועל ביום הבחירות לעובדים בשירותים החיוניים. נוהג זה חל גם לגבי הקבוצה השנייה, אם כי במקרה זה אפשר שיסכימו העובד והמעביד על שכר גבוה יותר.
מתי מתחיל השבתון של יום הבחירות ומתי הוא מסתיים?
אמנם בחוק אין הגדרה לגבי שעות השבתון, אולם בחוק הבחירות נקבעו שעות ההצבעה ולכן מקובל להתייחס למשך השבתון לפי שעות ההצבעה: מ- 07:00 בבוקר עד 22:00 בלילה.
אין לי זכות בחירה. האם אפשר לחייב אותי לעבוד בשבתון ומה יהיה שכרי?
שאלה זו אינה מוסדרת בחקיקה, אולם לעיתים היא מוסדרת בצווי הרחבה/ הסכמים קיבוציים. כאשר אין הסדר, נראה כי עובד כזה אינו זכאי ליום שבתון בתשלום , ואם הוא עובד הוא זכאי לשכר רגיל בלבד.
מהי עבודה עבור מערכת הבחירות?
מדובר העבודה עבור מפלגה במתמודדת בבחירות, מועמד לבחירות מוקדמות (פריימריז) והרשות הממונה על ביצוע הבחירות. תקופת בחירות מוגדרת כתקופה של 30 יום, המסתיימת 3 ימים לאחר הבחירות. בין העבודות המקובלות: הפצת עלוני תעמולה, פעילות בקלפיות, תקשורת טלפונית, ייעוץ תקשורתי ומשפטי, סדרנות, שליחויות, הסעות והובלה. זו אינה רשימה מלאה, אבל העיסוקים הללו הובאו בעבר כדוגמאות על ידי רשות המיסים.
האם אני חייב בתשלום מס רגיל על הכנסתי ביום הבחירות?
תשלום המס למי שעובד עבור גורם בחירות הוא בשיעור של 25% עד לסכום של 8,700 שקלים, ללא כל התחשבנות עם הכנסתו. כל הכנסה מעבר לסכום זה מחייבת תיאום מס, שמביא בחשבון את כלל הכנסות העובד. כללים אלה חלים רק על עבודה מזדמנת וזמנית לתקופת הבחירות, ואינה חלה על עובד מפלגה או ספק קבוע של גורם הבחירות.
שיעור המס המיוחד מוטל על מלוא התשלום, והעובד אינו יכול לקזז את המס, לנכות אותו או להפחיתו, גם אם הוא זכאי לפטור ממס הכנסה או ששיעור המס השולי המושת עליו נמוך מ- 25%. חשוב לדעת כי התשלום אינו מהווה הכנסה או שכר לעניין חוק מע"מ, חוק בריאות ממלכתי וחוק הביטוח הלאומי, למעט לעניין ביטוח נפגעי עבודה.
|