מחיקת הלוואה לחברה קשורה יכולה להיות הונית או פירותית
רמי אריה, עו"ד ורו"ח
הלוואה בין חברות קשורות שאין ביניהם יחסים עסקיים, מהווה הלוואה הונית. מחיקת ההלוואה אינה חוב עסקי שאבד. לכן, לאור הוראות סעיף 17 לפקודת מס הכנסה, אין להתיר בניכוי את ההוצאה, שכן היא לא שימשה בייצור הכנסה, כך נקבע ביום 17.1.2013 על ידי בהמ"ש המחוזי בתל אביב בע"מ 1067/09 שירדן שיווק נגד פקיד שומה למפעלים גדולים.
שירדן הזרימה לחברת בת שהייתה בהליכי פירוק כ-14 מיליון ₪. בשנת 2004 החליטה כי "עקב חוסר אפשרות גביית החוב יש להעביר את החוב לחובות אבודים".
סעיף 17(4) לפקודת מס הכנסה קובע כי חובות אבודים יוכרו כהוצאה מוכרת למס, רק אם הם "נתהוו בעסק", כלומר יש להוכיח שהחוב שנהפך רע הינו חוב עסקי, שנבע ממהלך הפעילות העסקית הרגילה של הנישום.
בעניין שירדן, מדובר בחברת אם שהלוותה כספים לחברת בת לשם פירעון חובותיה, ורשמה בספריה חוב של חברת הבת כלפיה בגובה ההלוואה שניתנה. ובכדי שניתן יהיה לראות בחוב זה כחוב שנתהווה במהלך הפעילות העסקית של המערערת יש להוכיח כי עיסוקה ברכישת וגביית חובות, או במימון ובמתן הלוואות.
בפסק דין ע"א 316/67, סידס קבע בית המשפט העליון כי הוצאה שהוציאה מערערת טרם צמחו לה הכנסות, אך לאחר שהחלה בפעילותה העסקית, אינה הוצאה טרום-עסקית, אלא הוצאה המותרת בניכוי.
אך בענייננו, שירדן משנת 1997 פעלה כחברת אחזקות בלבד ולא סיפקה שירותי ניהול, לחברת הבת או לכל חברה אחרת. ההוצאה הוצאה בשנת 2000, שנה בה לא צמחו למערערת כל הכנסה או קוימה פעילות עסקית כלשהי לשם הצמחת הכנסה, והיא שימשה למעשה כחברת אחזקות גרידא. לאור הוראות סעיף 17 לפקודה אין להתיר בניכוי את ההוצאה, שכן היא לא שימשה בייצור הכנסה. לכל היותר, מדובר בהוצאה הונית בלבד.
לטעמנו, בהחלט ייתכן כי לו הייתה הקפדה כי שירדן תקבל דמי ניהול מחברת הבת באופן שוטף, ומנהלת בפועל את החברה, או ששירדן הייתה מראה פעילות שוטפת של השקעות ומימושן בחברות בנות, הייתה מחיקת ההלוואה מוכרת כהוצאה מוכרת ולו בעיקרה.
|