אפשרות קיזוז חוב של עובד לחברה שאינו נובע ממערכת יחסי העבודה
הילה פורת, עו"ד
סעיף 25(ב) לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958, קובע כי במקרה שעובד חדל לעבוד אצל המעביד, רשאי המעביד לנכות משכרו האחרון של העובד כל יתרה של חוב שהעובד חייב לו, לרבות מקדמות.
לענין זה, נקבע בבית הדין הארצי לעבודה כי מותר לנכות רק סכום חובה קצוב (סכום ששיעורו ברור ומוחלט או ניתן לחשבו באופן שאינו שנוי במחלוקת).
אך בסעיף הנ"ל בחוק הגנת השכר, מדובר על חוב שנובע מיחסי עובד - מעביד.
בדב"ע לט/2-31 הודיה, מושב עובדים להתישבות שיתופית בע"מ - רפאל שרעבי (פד"ע י"ב 391), מדובר היה על אדם שעבד כמזכיר מושב וגם היה חבר באותו מושב, והמושב סבר כי הוא רשאי לקזז מן הסכומים העומדים לרשות המזכיר את חובותיו למושב בתור חבר מושב.
ביה"ד הארצי קבע כי מותר לקזז מן הסכומים שעומדים לרשות העובד חובות הנובעים מיחסי עובד ומעביד, אך אין לקזז חובות אחרים, כגון: חובות שבין חבר לבין המושב, הנובעים מחברות במושב.
נראה, אם כן, כי החברה אינה רשאית לקזז משכרו האחרון של עובד כל חוב שיש לו למעסיק, שאינו נובע ישירות מיחסי עובד מעביד ביניהם.
* המאמר לקוח מתוך המהדורה החדשה של הספר דיני עבודה המדריך המלא (הילה פורת, עו"ד), אשר יצא לאור בסוף חודש דצמבר 2012. המהדורה החדשה כוללת התייחסות מפורטת לחידושים בתחום דיני העבודה (כולל החוק החדש להגברת האכיפה). הספר ערוך לפי נושאים (כולל תוכן עניינים מפורט) ומהווה כלי עבודה מעשי ומקצועי לעוסקים בתחום דיני העבודה והשכר. עו"ד הילה פורת, מנהלת ובעלת משרד עורכי דין הילה פורת ושות' המתמחה במתן שירותים משפטיים מגוונים למעסיקים בתחום דיני העבודה, מנהלת הפורטל "עולם העבודה" ומחברת הספרים : "דיני עבודה – המדריך המלא" ו-"חוזים והסכמים בדיני עבודה".
|