• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמס הכנסהמאמרים - מס הכנסהבסיס התושבות ב ישוב ספר או להיחשב תושב חו ל

בסיס התושבות ב-"ישוב ספר" או להיחשב "תושב חו"ל"

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

 |  17.02.2014

בסיס התושבות ב-"ישוב ספר" או להיחשב "תושב חו"ל"
רמי אריה , עו"ד ורו"ח

 

תושבות בישוב ספר מזכה את התושב בזיכוי מס משמעותי בגין הכנסתו החייבת, תושבות בחו"ל פוטרת ממס הכנסה בישראל את ההכנסות שמקורן בחו"ל. בשני אלו יש כיום מבחן "תושבות" זהה – הוא מבחן "מרכז החיים".

ביום 6.2.2014 נתן בית המשפט העליון את פסק הדין בעניין בלטינסקי (ע"א 8234/11 אביב בלטינסקי נגד פקיד שומה עכו) וקבע כי אכן מדובר במבחן זהה בשני המקרים המבוסס על "מרכז החיים".

לעניין זיכוי המס לתושבי יישובי ספר קובע סעיף 11 לפקודת מס הכנסה כי:

"(ב)(1)  שהיה במשך כל שנת המס תושב ביישוב המפורט בתוספת הראשונה בחלק א', זכאי באותה שנה לזיכוי ממס בשיעור של 13% מהכנסתו החייבת מיגיעה אישית עד לסכום של [...];"

במסגרת תיקון 134 לפקודת מס הכנסה נקבעה הגדרת "תושב" בסעיף 1 לפקודה, לפי:

"תושב ישראל" או "תושב".

" (א)(1) לשם קביעת מקום מרכז חייו  של יחיד, יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים".

בית המשפט חוזר וקובע כי להגדרה יש שני יסודות - היסוד אובייקטיבי והיסוד סובייקטיבי. אך קובע כי המבחן האובייקטיבי הוא המבחן הדומיננטי מבין שניהם.  

בעניין בלטינסקי, מצא בית המשפט כי הנסיבות מצביעות על כך שמרכז חייו של בלטינסקי הוא במרכז הארץ. הוא גר, במובן הפיסי, בשבע שנות המס שבערעור במרכז הארץ. ביקוריו בנהריה הסתכמו בתקופה זו במספר מצומצם של פעמים בחודש.

חדר הילדים בבית הוריו משמש גם אותו וגם את אחיותיו. הרגלי צריכתו ובכלל זה בילוי, קניות וחדר כושר נעשו על פי רוב מוחלט (99%) במרכז הארץ.

בין אם תכלית הסעיף היא מתן סיוע לתושבי קו עימות, בין אם תכליתו היא מתן סיוע ליישובים המרוחקים, ובין אם תכליתו היא משיכת אוכלוסייה מסוימת – נראה כי נסיבותיו של בלטינסקי אינן נמנות עמן.

בשונה מנישומים שיוצאים לשליחות מחוץ לארץ וחוזרים, בלטינסקי לא חזר מעולם להתגורר בנהריה.

גם טענתו לפיה יש לראות בשנותיו הראשונות במרכז הארץ "שנות מעבר" דינה להידחות. נקבע בבית המשפט המחוזי כי לטענה זו לא נמצאה תשתית עובדתית.

עם זאת, קיבל בית המשפט את הטענה כי לא ניתן היה להוציא לבלטינסקי שומות מעבר לשש שנים לאחור. זאת לפי הוראת ביצוע מס הכנסה מס' 4/2001. אמנם, מדובר בהוראת ביצוע, אשר מעמדה הוא של הוראה פנימית. הוראות אלה, בין שמטרתן להבהיר את עמדתה של רשות המסים בעניין מסוים, בין שמטרתן להנחות את עובדי הרשות כיצד לפעול, אין בהן כדי לחייב את בית המשפט בפרשנות החוק.

אולם, אין בית המשפט שולל את האפשרות לפיה להוראות אלה יהא מעמד מסייע בפרשנות האמורה. במקרים מסוימים, יהא בהוראות אלה בסיס להסתמכות עבור נישום פלוני, אשר פעל בתום לב על פיהן.

סופו של דבר, כדאי שכל אדם המעוניין להיחשב כתושב "ישוב ספר" או כ-"תושב חו"ל", לעניין פקודת מס הכנסה, ייטיב לעשות ככל שיעמוד במבחנים האובייקטיביים שנקבעו לכך בפסיקה ובמקרי גבול, יקבל לשם כך חוות דעת והדרכה מתאימה.

 

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר