קבלה בגין תקבול וגרסה ראשונה למבקרים
רמי אריה
, עו"ד ורו"ח
ביום 15.1.2014 החליט בית משפט המחוזי בתל אביב בע"מ 3757-08-13 חן יחיאל נגד מדינת ישראל לדחות את ערעורו של בעל חנות מתנות על פסילת ספריו עקב אי רישום תקבול אשר חלפו 40 דקות מהמועד שהתקבל.
בעת הביקורת הסביר בעל החנות למבקרי מס הכנסה, כי היה בשלב פתיחת החנות ולכן לא הספיק לרשום את התקבול. רק בשלב השימוע שנערך לו בפני פקיד השומה הוא טען כי המבקר ממס הכנסה הניח את התשלום במזומן על הדלפק ומיהר לצאת מהחנות והוא לא שם לב לשטר.
סעיף 17(א) להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), תשל"ג - 1973 קובע, כי רישום התקבול יעשה בסמוך לקבלתו. הדרישה כי הרישום יעשה בסמוך לקבלת התקבול פורשה בפסיקה באורח מצמצם ביותר, באופן ש"בסמוך" מחייב בדרך כלל רישום מיידי (ראו ע"א 699/83 סבן נ' פקיד שומה רחובות). משך הזמן הדרוש לרישום כל תקבול מותנה בטיבו של העוסק, טיב העסקה, מיקום העסקה, וכיו"ב. כך, למשל, "בעסק שבו נמכרים טובין בסכומים קטנים כל כמה דקות, יש לצפות לרישום מיידי סמוך לביצוע העסקה; לעומת זאת, רישום כעבור שעה או שעתיים מקבלת תשלום עבור עסקה גדולה של ביצוע בניה על-ידי קבלן יכול להיות רישום סמוך במובן הסעיף.." (ראו ע"א 389/79 אריה פיקר נ' פקיד השומה גוש דן).
בהמ"ש קבע שהצדק עם פקיד השומה, היות והביקורת בדבר רישום התקבול נערכה רק בחלוף 40 דקות ממועד הקנייה. בנוסף, יש להעדיף את גרסתו הראשונה והספונטנית, כפי שנרשמה מפיו של בעל העסק בעת הביקורת, בזמן אמת.
לכן, חשוב לרשום תקבול מייד בעת קבלתו מהלקוח, ולנצל כעת את תחילת שנת המס 2014 כדי לרענן את הכללים לעובדי העסק/המשרד בעניין זה. עוד חשוב, למסור הסבר מפורט ומלא שיירשם בפרוטוקול הביקורת של מבקרי מס הכנסה ולקבל מהם את עותק פרוטוקול הביקורת מייד בתום הביקורת כדי שהנימוק לאי רישום התקבול ייחשב כנימוק כנה ואמיתי שניתן בזמן אמת.
לבסוף חשוב לזכור כי פסילת ספרי החשבונות אינה מהווה סוף פסוק לעניין שומות המס, ואין קשר הכרחי בין הוראות פסילת הספרים לבין הסמכות להוציא שומה על פי מיטב שפיטה. כדברי כבוד השופט חשין בע"א 3576/92 מנהל מס ערך מוסף נ. חברת מפגש האון.
|