• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמיסוי פלילישומת אמת אף אם הייתה הרשעה בפלילים

שומת אמת אף אם הייתה הרשעה בפלילים

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

 |  31.05.2015

שומת אמת אף אם הייתה הרשעה בפלילים או הוצאה לא חוקית

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

בפני רשות המיסים עומדים מספר הליכים כדי לטפל בנישום שאינו מדווח כדין על הכנסותיו. במסגרת ההליך הפלילי היא יכולה להגיש נגדו כתב אישום. במסגרת ההליך האזרחי היא יכולה להוציא לו שומה לפי מיטב השפיטה על הכנסותיו. אך שומה זאת חייבת לשקף מס אמת, ולבטא גם הוצאות שהוצאו לצורך הפקת ההכנסות, אף אם הן נגועות בפסילת ספרים, באי חוקיות או בחשבוניות פיקטיביות.

בעניין נורדן ( ע"מ 1275/09 1276/09 נורדן נפט (1998) בע"מ נ' פקיד שומה למפעלים גדולים אשר ניתן ביום 7.5.2015) נקבע כי על פקיד השומה להתיר הוצאות על דרך האומדן, גם אם נפסלו הספרים עקב שימוש בחשבוניות פיקטיביות.

פקיד שומה פסל את ספרי החשבונות של החברה לשנת 2004 לפי סעיף 130(יא) לפקודה. ההודעה על הפסילה הוצאה בהסתמך על כתב האישום אשר הוגש כנגד נורדן, ובו נטען כי השתמשה בשתי חשבוניות כוזבות בסך של 3,303,010 ₪ כולל מע"מ, במטרה להתחמק מתשלום מס.

עם פסילת ספריה של נורדן, הוציא לה פשמ"ג, שומה לפי מיטב השפיטה. נקבע, כי ההוצאות אשר רשמה נורדן בשנה זו כהוצאות לרכישת דלקים, בסך של 2,823,085 ₪, בהתבסס על שתי חשבוניות אשר חשודות כהוצאות פיקטיביות ע"פ כתב האישום אשר הוגש כנגד החברה, אינן מותרות בניכוי.

עוד נקבע, כי משנפסלו ספרי נורדן, הרי יש להחיל עליה את הסנקציות הנובעות מכך, לפי סעיף 33 לפקודה, דהיינו הפסדיה המועברים של נורדן משנת המס 2003 בסך 1,064,159 ₪ לא יותרו לקיזוז.

חברת נורדן הורשעה בהכרעת הדין הפלילית, כי הייתה חלק מארגון פשיעה כהגדרתו בחוק המאבק בארגוני פשיעה, ה'תשס"ג- 2003. במסגרת זו הורשעה בשימוש בחשבוניות הפיקטיביות. בהליך הפלילי התברר כי החשבוניות האמורות היו חשבוניות מס כוזבות אשר הוצאו לנאשמות על ידי אחד מחברי הארגון. התברר כי לא נרכש כל דלק בפועל מחברה זו, ונקבע לגביה כי הייתה "חברת קש".

פסילת ספרי נורדן :

לטענת נורדן נפלו מספר פגמים בהודעת פשמ"ג על פסילת ספריה, אשר נעשתה, לשיטתה, ללא בסיס ראוי, בהסתמך על כתב האישום אשר הוגש כנגדה בלבד, וזאת בטרם הרשעתה בפלילים, מבלי שפשמ"ג יערוך בדיקה עצמאית בנוגע לעובדות כתב האישום, וללא הנמקה ראויה להחלטה האמורה.

סעיף 130(יא)(2) לפקודה קובע כדלקמן:

"אדם החולק על החלטה שניתנה לפי פסקה (1), רשאי לבקש מפקיד השומה, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה, לחזור ולעיין בה ולשנותה, דחה פקיד השומה את הבקשה לשנות את ההחלטה, כולה או חלקה, ניתן לערער על החלטתו כאילו היתה צו לפי סעיף 152(ב)..."

מלשון הסעיף ניתן ללמוד בבירור, כי זכות הפניה לבית המשפט בערעור קמה רק בתנאי בו הנישום ניצל את זכותו במסגרת ההליך המנהלי תחילה, דהיינו פנה לפשמ"ג בבקשה לבטל החלטתו, וכן כי פשמ"ג דחה בקשה זו.

בית המשפט קובע כי איננו מוצא בהקשר הנדון שוני מהותי בין ההליך המנהלי הקבוע בסעיף 152(ב) לפקודה לבין ההליך המפורט בסעיף 130(יא)(2) המצוין לעיל.

שני הסעיפים מפנים את הנישום, במצב בו הוא חולק על קביעות פקיד השומה, לפנות תחילה להבאת טיעוניו לפני פקיד השומה. רק כאשר פקיד השומה דוחה את טענות הנישום קמה לו הזכות לפנות לערכאה משפטית, דהיינו לבית המשפט המחוזי.

היות ונורדן לא פנתה לפקיד השומה בבקשה לעיון מחדש בהחלטתו, הרי היא אינה זכאית לעקוף את הדרך הזו על ידי פנייה לראשונה לבית המשפט בבקשה לבטל את פסילת הספרים.

ניכוי הוצאות נורדן:

נורדן טענה כי גם אם פסילת ספריה בעינה עומדת ופשמ"ג זכאי שלא להתיר לה ניכוי מהכנסותיה את הוצאות רכישת הדלקים כפי שהוצהרו על ידה בחשבוניות אשר נפסלו, הרי עדיין, חייב הוא לערוך לה חלף זאת שומה בדרך של אומדן והערכה אשר בה יתיר לה על פי מיטב שפיטתו סכום הוצאות כלשהו בגין רכישת הדלקים, וזאת לאור הוראות סעיף 33(א) לפקודה.

לטענת פשמ"ג אין להתיר לנורדן ניכוי הוצאות בעבור רכישת הדלקים בפועל ממספר טעמים:

  1. על פי האמור בהכרעת הדין נורדן לא רכשה בפועל דלקים, החשבוניות לא שיקפו כל עסקה ממשית.
  2. אין להתיר ניכוי הוצאות אשר הוצאו תוך כדי ביצוע עבירה בהתאם להוראות הפקודה.
  3. ממילא לא ניתן לאמוד את ההוצאות של נורדן ולקבוע אם אכן היו, לנוכח העדר המהימנות של מסמכיה והתנהלותה הפלילית בתקופה הרלוונטית.


בית המשפט קבע, כי גם לנישום אשר ספריו נמצאו בלתי קבילים עומדת הזכות הפוטנציאלית להכרה בהוצאותיו, בהתאם
לסעיף 33(א) לפקודה , כדלקמן:

 

"פקיד השומה רשאי לסרב להתיר ניכוי הוצאות על פי חשבונות שהגיש הנישום שלא ניהל פנקסים קבילים, ולשום את ההוצאות לפי מיטב שפיטתו"

 

קביעה זו נובעת מן הכלל לפיו יש לחתור תמיד לגביית מס אמת, וכן מכך שתפקידם של דיני המס אינו עונשי. הנחת המוצא היא, כי גם נישום אשר דיווח באופן שגוי, ככל שהוציא הוצאות בפועל בהן יש להכיר לפי דיני המס, הרי הוצאות אלו יוכרו בניכוי. מובן כי הנטל להוכחת הוצאות הוא על הנישום (ע"א 6726/05 הידרולה בע"מ),(דעת הרוב ב-ע"א 4157,4489/13 דמארי אילנה, אברהם הירשזון).

אין לבית המשפט כל דרך לאמוד את העסקה אשר בוצעה בפועל לרכישת הדלקים ע"י נורדן, ואף לקבוע באופן וודאי כי העסקה אכן בוצעה – לצורך הכרה ברכישה זו כהוצאה של נורדן. נורדן לא הציגה בשוב שלב, לא בהליך מנהלי ראוי לפני פשמ"ג, ראיה אשר מסייעת באופן מהימן בקביעת הוצאותיה או מעידה על קיומן בפועל.

לא ניתן, לפיכך, לקבוע האם הדלקים אשר נמכרו ללקוחות נורדן, ואשר על רכישתם ביקשה לדווח כהוצאה בחשבוניות הפסולות האמורות, אכן נרכשו בתמורה לתשלום (שמא נגנבו), באיזה אופן נרכשו, וכן, ככל ששולם בעבורם, מה הייתה עלותם. כן לא ניתן לקבוע האם רכישה זו כבר דווחה והוכרה במועד אחר כהוצאה לצרכי ניכוי מס, או עדין לא.

חרף האמור, ומאחר וברור כי נורדן הנשלטת כיום ע"י חברת האם שלה, היא חברה ציבורית הנסחרת בבורסה, נשלטה בפועל ונוהלה בתקופה הרלוונטית על ידי ארגון פשיעה. יש להניח כי נסיבות אלה היקשו על נורדן להביא אסמכתאות הנמצאות תחת ידיו של ארגון הפשיעה בלבד, להוכחת טענותיה. יתרה מכך, כידוע, דיני המס חותרים למעלה מן הכל לגביית מס אמת, ואינם מבקשים להעניש את הנישום, בפרט כאשר הגורמים החוטאים בעניינו אינם פעילים עוד בנורדן.

בנסיבות האמורות, בית המשפט סבור כי יש מקום לבדיקה נוספת של פקיד השומה את טענת נורדן להכרה בניכוי הוצאותיה לרכישת דלקים, על דרך האומדנא. (ע"א 8945/06 ו- 6108/08 דניאל בוסקילה).

 חוקיות ההוצאות המותרות בניכוי:

לטענת פשמ"ג, גם במנותק מפסילת ספרי נורדן והאמור בסעיף 33(א) לפקודה, אין להכיר בהוצאות נורדן בעניננו, משום שממילא אינן עומדות בתנאי סעיף 17 לפקודה, בהיותן הוצאות שהוצאו (ככל שהוצאו) בביצוע עבירה.

עמד על כך ביהמ"ש העליון בע"א 3568/08 חברה בע"מ ואח' נ' פקיד שומה נתניה בהתייחסו לשאלת התרתו בניכוי של שוחד אשר שולם כתנאי לביצוע של עסקה, כהוצאה לצרכי מס.

השאלה העולה מן האמור היא, האם קיים הבדל בין הוצאה בלתי חוקית כשלעצמה לבין הוצאה אשר הוצאה תוך כדי עשיית מעשה בלתי חוקי, לצורך הכרה בניכויה. מלשון סעיף 32(16) לפקודה ניתן להסיק כי הוצאה אשר לא תותר בניכוי, היא כזו אשר אינה חוקית כשלעצמה.

בית המשפט קובע כי ככל שיקבע פשמ"ג על סמך ראיות אותן תביא לפניו נורדן, כי הייתה הוצאה בפועל, אשר הוצאה לשם ייצור הכנסה, וכי הוצאה זו טרם הוכרה בניכוי, וכן ככל ויקבע כי ניתן לאמוד את שיעורה, הרי ניתן יהיה להכיר בהוצאה זו לניכוי מהכנסתה החייבת של נורדן.

 

סוף דבר:

התיק הוחזר לפקיד השומה על-מנת שיקבע, האם ניתן להכיר לנורדן ברכיב הוצאות כלשהו לניכוי, וככל שיקבע כי ניתן לאמוד רכיב זה, כך יקבע שיעורו. זאת למרות פסילת ספרי החשבונות ולמרות אי קיומן של אסמכתאות להוצאות.

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר