• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמס הכנסהמאמרים - מס הכנסהכיצד כדאי לרכוש דירת מגורים כיחיד או כחברה

כיצד כדאי לרכוש דירת מגורים – כיחיד או כחברה?

ירון גינדי, יועץ מס ונשיא לשכת יועצי המס

 |  04.08.2015

כיצד כדאי לרכוש דירת מגורים – כיחיד או  באמצעות  חברה?

ירון גינדי, יועץ מס ונשיא לשכת יועצי המס

לאחרונה נעשו שינויים רבים בחוקי המס ובשיעורי המס. השינויים חלשו גם על מס השבח ועל ביטול הפטור הגורף ממס שבח במכירת דירת מגורים מזכה אחת לארבע שנים.

במציאות בה חוקי המס משתנים חדשות לבקרים - נוצר חוסר וודאות  שדוחף את המשקיעים בשוק הנדל"ן להתנהגות  שלרוב אינה תואמת לאינטרסים החברתיים כלכליים של מדינת ישראל.

יציבות מיסויית היא עמוד התווך ונדבך נדרש לשוק הנדל"ן ולרצון החשוב לייצב אותו לרמת מחירים נאותה לרווחת אזרחי ישראל.

בכל פעם שמשתנים דיני המס כך משתכללים תכנוני המס . אחת מהשאלות העולות בהקשר זה היא השאלה באיזה אופן  כדאי לרכוש דירת מגורים – באופן פרטי כיחיד או באמצעות חברה בע"מ.

לכל אחת מהאפשרויות יש יתרונות וחסרונות והמענה לשאלה צריך להיות ספציפי ולכל מקרה לגופו, בהתאם לאופי הפעילות של הרוכש ולתנאי העסקה הפרטניים.

בבואנו להחליט באיזה אופן כדאי לנו  לרכוש את הדירה, תחילה עלינו לענות על מספר שאלות כדלקמן:

מהי מטרת רכישת הדירה, האם לשם השקעה או שמא למטרת מגורים אישיים? האם המדובר בדירה ראשונה? האם רוב הכסף לרכישת הדירה מקורו בהון עצמי או במימון בנקאי? מה מחיר הדירה וההשלכה שלו על גובה שכר הדירה הצפוי - האם שכר הדירה יהיה בגובה הפטור או לחילופין יהיה חייב במס גם אצל היחיד? האם קיימת מטרה למשוך את רווחי שכר הדירה כחלק מהכנסות הרוכש - עד הבית ? האם מטרת רכישת הדירה להשקעה לטווח ארוך? האם בכלל  יש רווחים צבורים בחברה העתידה לרכוש את הדירה?

אך לפני הכל יש לקחת בחשבון את  שני  הדברים שלהלן :

מסתמן כי בחוק ההסדרים הקרוב יהיה שינוי חקיקה בנושא חברות הבית , כך שתכנון המס של רכישת דירה בחברה והפיכתה לחברת בית בכדי ליהנות ממיסוי יחיד בעת מכירת הדירה ודילוג על המיסוי הדו שלבי ( הגבוה יותר ) בחברה -  לא יתאפשר .

במסגרת החקיקה המסתמנת של חברות הארנק, מסתמן  שמי  שירכוש דירת מגורים בחברה בסכום הגבוה מ- 2.5 מיליון ש״ח, אזי עת יעבור לגור בדירה יראו בכך חלוקת דיבידנד ללא קשר לשאלה באם בעל החברה המתגורר בדירה  משלם שכר דירה לחברה  ובאם לאו.

מי שירכוש דירת מגורים בסכום הנמוך מ- 2.5 מיליון ש״ח יידרש לשלם שכירות לפי גובה שוק או לפי תשואה של 4 אחוז משווי הדירה , כגבוה.

לאור האמור לעיל וכפי שניווכח בהמשך , ברי כי במידה והיחיד מעוניין לרכוש דירה למגורים עבור עצמו אזי הכף נוטה לכיוון רכישה במישור הפרטי כיחיד  באופן מובהק.

כעת עלינו לבחון את האופציות , בהתחשב בתשובות לשאלות הנ"ל , בשלושה פרקי זמן שונים – בעת הרכישה , במסגרת הפעילות השוטפת ובעת המכירה :


פרק זמן ראשון: במועד הרכישה

במידה ונרכוש את הדירה בחברה ,  על ידי העמדת ההון העצמי הנדרש לתשלום , באמצעות הרווחים הצבורים בה  , עליהם  שולם מס חברות של 26.5% בלבד , ברור , שיעמוד לרשותנו הון עצמי גדול יותר , מאשר באם נעשה זאת באמצעות יחיד , שמשך את רווחיו מהחברה  ושילם בגינם מס כולל ( בחברה וכיחיד בגין משיכת דיבדנד ) של 48.5% .

למרות היתרון הנ"ל , יש הסוברים בצדק , שרכישה בחברה והחיסכון לעיל במס , בטווח הקצר – זוהי דחיית מס בלבד ואכן השלכותיה יתגלו לנו בהמשך .

מה גם שלעיתים אני נדרש לייעץ בנושא ,במצב שבו לחברה כלל אין רווחים צבורים והבעלים נדרש להלוות לחברה את ההון העצמי לצורך רכישת הדירה , בהנחה שהיתרון המיסויי שהצגתי לעיל יתקיים רק באם בעתיד יהיו לחברה רווחים צבורים .

עלינו לזכור שכאשר חברה רוכשת דירה היא אינה נהנית מסכום הפטור הגלום במדרגות מס הרכישה ובמדרגות המס הנמוכות כפי שנהנה מהן היחיד. קרי, החברה תשלם מס רכישה החל מהשקל הראשון לפי מדרגות מס הרכישה לדירת מגורים שניה המשתנות משנה לשנה .

הדברים יפים מקום שהדירה הנרכשת היא דירתו הראשונה של היחיד, שכבר אמרנו שראוי לרכוש אותה באופן פרטי , במידה והמדובר בדירה שנייה ומעלה אזי לא יהיה שוני מיסויי ברכישה בכובע של חברה לבין רכישה בכובע של יחיד.

פרק זמן שני: בפעילות השוטפת

ברכישה באמצעות חברה ישתלם מס חברות בשיעור של 26.5% על הרווחים משכ"ד , קרי על ההכנסות בקיזוז  הוצאות הפחת והוצאות המימון והכל בתנאי שהכסף נשאר בחברה ולא נמשך על ידי הבעלים.

באם בעל המניות ימשוך את רווחי שכ"ד ( באמצעות חלוקת דיבדנד )  שיעור המס יגדל ויעמוד על 48.5% + מס יסף .

לעומת זאת, ברכישת דירה באופן פרטי כיחיד , בגין ההכנסות משכ"ד - מסלול המיסוי הנפוץ ( במידה וההכנסות משכ"ד לא עולות על תקרת הפטור ) הוא תשלום של 10% מס  בלבד , אך ללא הכרה והתרת ניכוי הוצאות הפחת והמימון , ואו כל הוצאה אחרת .

יש לציין  כי גם ביחיד – ניתן לבחור במסלול של תשלום מס רגיל  , בהתאם למס השולי , שיחול על הרווח משכ"ד , קרי על ההכנסות בניכוי הוצאות המימון והפחת .

וכעת לצורך השוואת אופציות הרכישה ,נתחיל בדוגמא של בחינת תוצאות המס בגין הכנסות שוטפות משכ"ד , המתקבלות  בחברה או ביחיד , כתוצאה מרכישת דירה בעלות של 3 מיליון ₪ , ונמצא  שכאשר רכישת הדירה נעשתה באמצעות חברה , ומרבית המימון הוא בנקאי (70%)  אזי תשלום מס החברות (26.5% ) על הרווח משכ"ד ( הכנסות בניכוי הוצאות ) -  יהיה  נמוך ( אם בכלל ) מתשלום המס בשיעור 10% כיחיד על ההכנסות משכ"ד ( מכיוון שמסלול המיסוי הזה ליחידים  אינו מתיר ניכוי הוצאות ) , זאת   מאחר והוצאות המימון הגבוהות יחד עם הוצאות הפחת, לא יותירו רווח משמעותי מההכנסות משכ"ד בחברה . כמובן שכל זה נכון בתנאי שבעל החברה לא מושך את ההכנסות משכ"ד ומגיע לשיעור מס כולל של 48.5% .

מדוגמה זו אנו למדים כי רק  אם הרכישה עונה על ארבעת ( התנאי החמישי יתגלה בהמשך ) התנאים המצטברים שלהלן: הרכישה לטווח ארוך, הרכישה ממומנת ברובה ע"י מימון בנקאי , לא קיים צורך ורצון של בעל החברה למשוך בשוטף  את ההכנסות משכ"ד ולא  ידוע על צורך עתידי נראה לעין למכירת הדירה  ( כי במכירה המיסוי כיחיד עדיף  ) אזי קיימת נטייה לרכוש את הדירה באמצעות חברה.

 

אבל , לעומת זאת, במקרה בו מרבית הרכישה ממומנת מהון עצמי אזי ברי כי מאחר ואין הוצאות מימון גדולות המס שישולם על רווחי השכ"ד , באופציית הרכישה באמצעות חברה –בשיעור של  26.5% , יהיה גבוה  מתשלום המס על ההכנסות משכ"ד בשיעור  10% כיחיד , וככל שכן במידה ובעל המניות ימשוך את הרווחים משכ"ד ויגיע לתשלום מס כולל של 48.5% .

הדבר נכון שבעתיים כאשר שכ"ד הוא מתחת לתקרת הפטור והיחיד פטור גם מתשלום ה 10%,אז ברור באופן מובהק , גם באם רוב המימון לרכישת הדירה הוא בנקאי - שיש לרכוש את הדירה במישור הפרטי כיחיד .

 

פרק זמן שלישי: במכירה – במימוש

במקרה בו רכישת הדירה נעשתה באמצעות  חברה אזי בעת המכירה הרווח יהיה חייב במס שבח בהתאם לשיעור מס החברות – כיום כאמור 26.5% - וחשוב יותר , במידה ובעל החברה ירצה למשוך אליו מהחברה את הרווחים ממכירת הדירה , ישולם מס כולל משוקלל של 48.5% .

זהו בהחלט החיסרון המשמעותי ביותר ברכישת הדירה באמצעות חברה מיכיון  שבעת המימוש ומשיכת הרווחים על ידי בעל המניות ישולם מס גבוה ( כאמור לעיל )  באופן משמעותי יותר לעומת במצב של רכישה במישור הפרטי מכיון שבעת המימוש - היחיד יחויב  במס בשיעור של 25% בלבד על הרווח ממכירת הדירה .

מה גם שחשוב להדגיש , כי במכירת הדירה באמצעות החברה  הרווח לצרכי מס יהיה גבוה יותר ממכירת הדירה כיחיד מפאת העובדה שהוצאות הפחת והוצאות המימון הותרו בניכוי לחברה .

ואילו ליחיד בכל מקרה לא הותרו הוצאות המימון אך לצרכי חישוב הרווח ,כן  ילקח בחשבון ניכוי הפחת על הדירה ,למי שבחר במסלול ה 10% או במסלול הרגיל .

ברור שאם מדובר במכירת דירה יחידה של יחיד ,  אזאי הרווח יהיה פטור ממס , וכבר סיכמנו שבמצב הזה עלינו לרכוש את הדירה במישור הפרטי .

לסיכום , מהאמור ניתן להסיק :

 כאשר ברצוננו לרכוש דירת מגורים יחידה לשימוש פרטי למגורי המשפחה – רצוי  שנעשה זאת במישור הפרטי .

כאשר ברצוננו לרכוש דירה להשקעה , ששכ"ד שישולם בגינה יהיה מתחת לתקרת הפטור על הכנסות משכ"ד – רצוי שנעשה זאת במישור הפרטי .

כאשר ברצוננו לרכוש דירה להשקעה , ששכ"ד שישולם בגינה יהיה מעל תקרת הפטור על הכנסות משכ"ד ,והמימון הבנקאי לרכישת הדירה הוא נמוך - רצוי שנעשה זאת במישור הפרטי .

מנגד , כאשר ברצוננו לרכוש דירה להשקעה לטווח ארוך מאוד , ששכ"ד שישולם בגינה יהיה מעל תקרת הפטור על הכנסות משכ"ד ,והמימון הבנקאי לרכישת הדירה הוא גבוה ומקסימלי ,ובמיוחד כאשר אין בכוונת בעל החברה למשוך לביתו את רווחי שכ"ד – אלא להשאירם בחברה , ולמביני עניין בלבד - רצוי שנעשה זאת במסגרת החברה שבבעלותנו,  בעיקר באם יש לחברה רווחים צבורים פנויים למימון ההון העצמי שיש להעמיד לצורך הרכישה .

 

מבולבלים ? גם  לשינויים האחרונים  בהגדלת מס הרכישה לדירות להשקעה , ישנם השלכות בנושא אני מניח שתכנוני מס יצירתיים יהיו מחויבי המציאות.

 

 



 

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר