מכירת רכבים ע"י חברות להשכרת רכב מהווה חלק מעסקם
רמי אריה, עו"ד ורו"ח
הכנסות ממכירת כלי רכב על ידי הפעלת מערך לוגיסטי וארגוני למכירתם, אשר כולל פרסום ושיווק של כלי-רכב למכירה, העסקת עובדים בתחום המכירות וטיפול בכלי-הרכב לצורך מכירתם, כעסק משני לצד העסק המרכזי של השכרת רכבים, יסווגו כהכנסות מעסק לפי סעיף 2(1) לפקודה.
כך פסק ביהמ"ש העליון בעניין אלדן (ע"א 5883/14, אלדן תחבורה בע"מ נ' פקיד שומה למפעלים גדולים, ניתן ביום 27.11.2016) לגבי חברות להשכרת רכב אשר קונות כלי-רכב להשכרה, ולאחר זמן מוכרות אותם וקונות כלי-רכב חדשים להשכרה במקומם.
הרווחים שצמחו ממכירת כלי הרכב בשנות המס הרלבנטיות אינם רווח הון, עליו חל סעיף 96 לפקודה, אלא, הכנסה מעסק החייבת במס לפי סעיף 2(1) לפקודה, ולכן אין הן יכולות להפעיל את הוראת סעיף 96 לפקודה, החלה על ריווח הון בלבד.
על פי סעיף 96 לפקודה, נישום שמכר נכס הון בר-פחת, ורכש תחתיו נכס הון אחר לחילופו בתוך התקופה המנויה בפקודה, רשאי לדחות את תשלום המס בגין רווח ההון שצמח ממכירה זו, עד למכירתו של הנכס שנקנה. כך, רשאי הנישום לתבוע שייחשב לו כרווח הון רק הסכום שבו עודפת התמורה שנתקבלה בעד הנכס שנמכר על מחיר הנכס שנרכש. הוראת סעיף 96 חלה רק על רווח הון.
במהלך השנים פותחו בפסיקה מבחני עזר שונים לבדיקת השאלה האם מדובר במכירה פירותית או הונית. בעניין מגיד (ע"א 9817/06), פורטו המבחנים השונים בהרחבה. המבחנים הרלבנטיים לענייננו הם: טיב ואופי הנכס, תדירות העסקאות, ההיקף הכספי של העסקאות, תקופת ההחזקה בנכס, יעוד התמורה, ידענותו ובקיאותו של הנישום בתחום העסקה, קיומו של מנגנון ארגוני התומך בעסקאות, פיתוח הנכס טיפוחו והשבחתו. על כולם חופף המבחן הכללי "מבחן הנסיבות בכללותן".
אין מדובר ברשימה סגורה, ואת המבחנים יש ליישם בהתאם לנסיבות ובהתאם לאופי הנכס ולמהות העסקה.
המודל העסקי של חברות השכרת הרכב פועל כך שלתקופה מסוימת ישמשו כלי-הרכב להשכרה ולאחר זמן מסוים יימכרו. עסקינן אפוא בעסק אשר לו שתי דרכי פעולה להשאת רווחיו. הראשונה בהשכרת כלי-הרכב, והשנייה במכירתם בעת שהתשואה ממכירת כלי-הרכב הישן עולה על זו הצפויה מהשכרתו. באורח זה ניתן להשקיף לכלל "חיי כלי-הרכב" כמעין מסלול עסקי, שראשיתו רכישת מלאי להשכרה והמשכו בשינוי לא רק ה"אדרת" אלא גם ה"גברת". שלב המכירה נועד לא רק לחידוש צי הרכב להשכרה אלא גם במובהק להשאת רווחים.
מכאן, כי מכירת כלי-הרכב על ידי החברות היא פעילות עסקית שההכנסות הצומחות ממנה הן פירותיות וחייבות במס מלא ללא זכות הקיזוז לפי סעיף 96 לפקודה.
|