• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמיסוי מקרקעיןמס רכישההסכם אופציה במקרקעין או הסכם מכר למעשה

הסכם אופציה במקרקעין או הסכם מכר למעשה

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

 |  23.03.2017

הסכם אופציה במקרקעין או הסכם מכר למעשה

רמי אריה, עו"ד ורו"ח

 

הסכם אופציה אמור להיות בהיר ופשוט, כאשר מדובר בהסכם "מפותל", שיש צורך בתמרוני פרשנות כדי לפרשו לכאן ולכאן, עולה מפלס החשדנות המיסויית כי בעצם מדובר בהסכם מכר של זכויות במקרקעין.

כך פסק ביהמ"ש העליון בעניין ד.ד. ליה ייזום והשקעות בע"מ (ע"א 7869/14 ד.ד. ליה ייזום והשקעות בע"מ נגד מנהל מיסוי מקרקעין ת"א, ניתן ביום 9.3.2017), לגבי הסכם בו התקשרו ביום 7.2.2010 שתי חברות יזמיות, בהסכם עם בעלי חלקת מקרקעין הנמצאת ברחוב בעלי המלאכה בתל אביב.

ההסכם הוכתר בתור "כתב אופציה בלתי חוזרת", ועל פיו הוקנתה לחברות אופציה לרכוש את זכויותיהם של תשעת בעלי המקרקעין שחתמו על ההסכם, תמורת 8,151,000 ₪. תקופת האופציה הועמדה על שלושה חודשים, הניתנים להארכה על ידי החברות מדי שלושה חודשים עד לתקופה כוללת של שנה אחת. מחיר האופציה הועמד על סך של 405,000 ₪.

ביום 27.6.2010, חתמו החברות על הסכם משולש לסיחור האופציה. הסכם זה נכרת מול קבוצת הרכישה שאורגנה על ידי החברות ומול בעלי המקרקעין. בהתאם להסכם לסיחור האופציה, הועברו הזכויות במקרקעין לקבוצת הרכישה. במסגרת התמורה המוסכמת, נכלל תשלום של "דמי ארגון" ששילמו יחידי קבוצת הרכישה לחברות.

בעקבות ההשתלשלות שתוארה לעיל, הוציא מנהל מס שבח מספר שומות, ביניהן שומת מס רכישה ומס שבח לחברות ושומת מס רכישה לקבוצת הרכישה.

בתמצית, ניתן לומר כי לדידו של מנהל מס שבח, יש להשקיף על עסקת האופציה כעל עסקת מכר. דהיינו, במסגרת "הסכם האופציה", החברות היזמיות רכשו למעשה את הקרקע מידי בעלי הקרקע (ולכן החברות חייבות במס רכישה), ובהמשך מכרו אותה לקבוצת הרכישה (ולכן החברות חייבות במס שבח).

באשר לקבוצת הרכישה, נקבע כי יש להוסיף את דמי הארגון ששולמו לחברות על ידי חברי קבוצת הרכישה, בתור חלק משווי הרכישה.

ביהמ"ש קבע בדעת רוב כי טיבו, תנאיו ומורכבותו של ההסכם מעידים כי מדובר למעשה בהסכם מכר ולא רק בהסכם אופציה. על מנסחי מסמך המבקש להיות הסכם אופציה, כדי שלא ייחשד כשונה במהותו וכותרתו מתכליתו הנחזית, מוטל לערכו באופן בהיר, דבר שאינו קשה להשגה, קל וחומר כאשר לפנינו מסמך "מפותל", שיש צורך בתמרוני פרשנות כדי לפרשו לכאן ולכאן.

אשר על כן, נקבע כי יש מקום לחייב את החברות במס רכישה בגין התקשרותן בהסכם האופציה, ואף במס שבח בגין ההסכם שנחתם לאחר מכן עם קבוצת הרכישה.

 

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר