זקיפת שווי הטבה בגין ימי גיבוש לעובדים
רמי אריה, עו"ד ורו"ח
ביום 9.4.2018 פורסמה הנחיה של רשות המסים, אשר נועדה לאפיין את המקרים בהם ניתן לראות בפעילות גיבוש, ימי עיון וכנסים לעובדים, כהוצאות מוכרות למעסיק בלי שיהיה צורך לזקוף בגינם שווי טובת הנאה חייבת במס לעובד. לדעתנו, התנאים שנקבעו בהנחיה זו הם מחמירים ביותר.
בעניין חברת דה נשון טרפיק (בל 30052-07-12, דה נשון טרפיק בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 20.5.2014), נדונו הוצאות שהוציאה חברה בגין אירועי גיבוש לעובדיה, בהקשר לחיוב במס לפי חוק ביטוח לאומי. בית הדין לעבודה קבע כי אין לחייב בדמי ביטוח את שווי אירועי הגיבוש שארגנה החברה לעובדיה. נקבע כי החברה כמעסיקה היא הנהנית העיקרית מאירועי הגיבוש. שכן, צומחת לה תועלת כלכלית מגיבוש העובדים, כזו העולה באופן ניכר על הנאת העובדים.
לפי הנחיית רשות המיסים שפורסמה כעת, נקבע שאין לזקוף שווי לעובדים, אם יתמלאו כל התנאים הבאים:
1.
צרכי העבודה מצדיקים עריכת אירוע גיבוש לעובדים (כגון: מקומות עבודה בכוללים מספר רב של עובדים, נדרשת עבודת צוות)
2.
ההחלטה על קיום האירוע היא של המעסיק, והעובדים הרלוונטיים מוזמנים לאירוע.
3.
ימי הגיבוש נחשבים ימי עבודה ומשולם שכר מלא בגינם.
4.
העובדים לא זכאים לצרף לאירוע הגיבוש או לחלק ממנו בן/בת זוג או קרוב (כהגדרתו בסעיף 76 (ד) לפקודה).
5.
פעילות הגיבוש נערכת רק במהלך שבוע העבודה.
במידה וחלק מהפעילות נערכת בסוף שבוע ו/או במהלך חופשות, יש לזקוף שווי מלא על כל הפעילות.
6.
לו"ז הפעילות נקבע או מאושר ע"י המעסיק.
7.
הפעילות נערכת בישראל.
8.
מטרת הפעילות הינה לצורך שיפור העבודה והממשקים בין העובדים. כמו כן, הפעילות חייבת לכלול הרצאה מקצועית או פעילות העשרה.
במסגרת ההנחיה נקבע כי על המעסיק לשמור מסמכים מאמתים לקיום הכללים לעיל, וכי העלויות למעסיק צריכות להיות סבירות ביחס לפעילות ומטרתה.
גובה עלויות סבירות, בהתאם להוראות תכ"מ (תקנון כספים ומשק של מדינת ישראל), נכון להיום הן בסך של 400 ₪ לפעילות של יום שלם ללא לינה או 700 ₪ ליום לפעילות הכוללת לינה.
לנו נראה כי מדובר בתנאים מחמירים יתר על המידה, ובמיוחד סכום מגבלת התקרה ליום שלם של פעילות. המבחנים שנקבעו בפסיקה לעניין ההכרה בהוצאות גיבוש לעובדים הם גמישים הרבה יותר ובוודאי אינם מחייבים את העמידה בכל התנאים האמורים לעיל.
אך כמובן שאם מדובר בטובת ההנאה לעובד, אז יש לזקוף לו שווי טובת הנאה בשכרו, ואם לא ניתן לייחס את טובת ההנאה לעובד ספציפי, יש לשלם בגין שווי טובת ההנאה הכוללת, מקדמות על חשבון הוצאות עודפות.
להנחיה בעניין "זקיפת שווי הטבה בגין ימי גיבוש לעובדים" –
לחץ כאן
|