• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםהערכות שווי / איזון משאביםפתרונות להעברת חברות עסקים מדור ההורים לילדים

פתרונות להעברת חברות/עסקים-מדור ההורים לילדים

רמי אריה, עו"ד רו"ח

 |  15.11.2021

פתרונות להעברת חברות/עסקים - מדור ההורים לדור הילדים

רמי אריה, עו"ד רו"ח

 

לדור ההורים יש חברות/עסקים ! חלק מהילדים רוצים להשתלב בעבודה בעסק המשפחתי, חלק מהם לא מעוניינים בכך. העסק המשפחתי עצמו רשום בבעלות בן משפחה אחד, וצריך להסדיר שיהיה רשום גם על שם בני משפחה אחרים. יש פתרונות להסדיר את הבעלויות בעסק המשפחתי בדור הנוכחי ולדור הבא, במתנה או בירושה או בפתרונות אחרים – אך בדרך לכך צריך להיזהר מתאונת מיסוי קשה.

הפתרונות להעברה של עסקים משפחתיים מדור ההורים לדור הילדים, יכולים להיות, בין היתר, בהעברת השליטה בעסק המשפחתי לדור הבא המעוניין להשתלב בעסק המשפחתי. אך יש לערוך איזון של שווי הנכסים האחרים של דור ההורים, בהתייחס גם לבני המשפחה האחרים שאינם מעוניינים לעבוד בעסק המשפחתי ולהיות בעלים בו.

בין היתר, כדאי לשקול עריכת הסכמי בעלויות ושליטה (הסכמי שותפויות, הסכמי בעלי מניות ועוד), אשר יכללו התייחסות להשלכות והתפתחויות עתידיות בתפעול וניהול העסק. כדאי לשקול מנגנון של נאמנות ומנהל מתוך המשפחה, או מנהל חיצוני מקצועי אובייקטיבי.

הכול, תוך התאמה למורכבות היחסים הפנים משפחתיים ולאופי העסק המשפחתי עצמו. במצבים השונים האפשריים יש להביא בחשבון את אי הוודאות לגבי דור ההורים. כגון: אי ידיעת מועד הפטירה של מי מהם, מי ראשון או שני בסדר הפטירה ? והן לגבי דור הילדים, כגון: נישואים, חיים עם ידועה בציבור, גירושין וכדומה.

בין היתר, כדאי לפעמים לשקול להנפיק את מניות החברה המשפחתית לציבור, כך שהמניות שלה יהפכו להיות סחירות, וכל אחד מדור הילדים יוכל לממש את חלקו כרצונו. הפיכת המניות לסחירות בבורסה בישראל או בחו"ל, תהא כפופה לדרישות החוק המחייבות התנהלות עסקית מקצועית נוקשה הרבה יותר, ותהיה כפופה למנגנוני ביקורת ושקיפות, אשר דווקא יסייעו לבני המשפחה בדור הממשיך, להימנע מלפעול לפי אינטרסים אישיים ומשפחתיים עתידיים שלהם.

באשר להעברת נכסים המוחזקים על ידי החברה ולרבות נכסי נדל"ן המוחזקים על ידי העסק המשפחתי, יש לשים לב, כי במועד הפטירה של מי מההורים, היורשים יירשו את המניות בחברה ולא את נכסי החברה עצמם. כך שככל שירצו להעביר את נכסי החברה לבעלותם האישית, הם צפויים לשלם בגינם מיסים. לכן, כדאי לתכנן העברות אלו מראש.  

ככל שמדובר בחברה המחזיקה בזכויות במקרקעין, הרי במידה והיורשים ירצו להירשם כבעלי הזכויות של כל אחד מהנכסים בנפרד, הם עלולים להתחייב במס שבח ומס רכישה. ככל שהיורשים ירצו למכור את הנכסים באמצעות החברה, יחול מיסוי דו שלבי, כך שהחברה תמוסה במס חברות ובעלי המניות יחויבו במס דיבידנד על משיכת התמורה מהחברה.

לחילופין, בתכנון מראש, ניתן לפעול לפירוק מרצון של החברה/איגוד המקרקעין, ובכפוף לעמידה בתנאים מסוימים שנקבעו, להיות פטור ממס שבח לפי סעיף 71 לחוק מיסוי מקרקעין, ופטור ממס רכישה לפי תקנה 27(ב) לתקנות מיסוי מקרקעין. כך, במועד הפטירה, היורשים ירשו את הזכויות במקרקעין ולא מניות בחברה. במסגרת צוואה אף ניתן לייחד זכויות ספציפיות במקרקעין ליורש ספציפי.

בטרם פניה למהלך שכזה, מומלץ להתייעץ עם מומחה מס שלו הידע והניסיון שיבדוק עמידה בכל התנאים הקבועים בחקיקה, שכן מהלך כזה עשוי לחייב את בעל המניות בחברה במס החל על דיבידנד בגין רווח נוסף בפירוק לפי סעיף 71א לחוק, ככל שבחברה יתרת עודפים.

נציין ככלל, כי סעיף 72ב לחוק מיסוי מקרקעין שולל את הפטור במכירת דירת מגורים שהתקבלה בפטור ממס אגב פירוק איגוד מקרקעין, כך שבמידה ומהלך הפירוק יבוצע ע"י היורשים עצמם, הם לא יוכלו להשתמש בפטור של מכירת דירת מגורים יחידה, גם אם הדירה עומדת בתנאים האחרים.

לסיכום, תכנון מקדים והיערכות מתאימה מראש, יכולים למנוע תאונות מס למעביר ולמקבל. נשמח לעמוד לרשותכם לביצוע וליווי הליך העברה בין דורית באופן הנכון והיעיל ביותר, תוך בחינת השיקולים המיסויים, המשפחתיים, הכלכליים, המשפטיים, המסחריים ועוד, שכן תכנון המתאים למשפחה אחת אינו מתאים בהכרח למשפחה אחרת.

 

 

זהו מאמר שני - מתוך סדרת מאמרים שיפורסמו  באתר מיסים ועסקים,  
בהם יידונו האספקטים הכרוכים בנושא "העברה בין דורית" בהרחבה משפטית, מיסוי מקרקעין, מס הכנסה, דיני משפחה ועוד

 

לקריאת המאמר הראשון בסדרה בנושא העברה בין דורית – לחץ כאן

 

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר
לא רשומים אירועים לחודש פברואר