• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמס הכנסהמיסוי מוניטין ורווחי הוןתכנון מס טרם התביעה והפשרה בבהמ ש

תכנון מס טרם התביעה והפשרה בבהמ"ש

23.02.2006

תכנון מס טרם התביעה והפשרה בבהמ"ש

רמי אריה עו"ד רו"ח

לעורכי דין ומנהלי עסקים שממהרים לתבוע כדאי לברר מראש את המס שיידרשו לשלם אם אכן יזכו בתביעה ו/או באם יערך הסכם פשרה בתביעה.

בעלי עסקים קטנים ובינוניים יוצאים לעיתים לקרבות משפטים הנוגעים לעסקיהם, בלי לתת את הדעת על שיקולי מיסוי - כמס-הכנסה ומע"מ - כאשר לאלו יש השלכה ישירה על הנטו - גם במקרים של זכייה וגם במקרים של הפסד.

עורכי דין ובעלי עסקים רבים אינם לוקחים בחשבון את היבטי המס, ובדיעבד מגלים כי בזבזו את משאביהם על משפט עסקי, שלא היה כדאי מבחינה כלכלית.

בשל ההתמקדות בצחצוח חרבות, בעלי עסקים המגישים תביעה הנוגעת לעסקיהם, לא חושבים קדימה על המס שיצטרכו לשלם בגין זכייה. לחלופין, גם בעלי עסקים שנתבעים ושמפסידים במשפט, לא תמיד יכולים לקזז את הוצאות המשפט וההפסדים שלהם כהוצאה מוכרת, והם מתאכזבים.

מס ההכנסה שיוטל על סכום הזכייה במשפט, תלוי באופן הטיעונים שהוצגו במשפט, או בנוסח של הסכם הפשרה, אם היה כזה. בהגדרה, בעל עסק שתבע צד כלשהו הנוגע לעסקיו (לקוחות, ספקים, בנקים וכו') וזכה בתביעה, יידרש לשלם מס על התקבול.

המס יהיה בשיעור מלא או בשיעור של המס על רווחי הון (20% לעצמאי, 25% לחברה). לחלופין הוא עשוי להיות פטור ממס לחלוטין, הכול על-פי ניסוח התביעה או הסכם הפשרה.

אפילו ניסוח כתב הפשרה יכול להשפיע על שיעור המס. נניח שלבעל עסק נשרף מחסן עם ציוד ומלאי. הנפגע תובע את חברת הביטוח בסך מיליון שקל, ובהסכם פשרה מוסכם על פיצוי של 600 אלף שקל. בחישובי המס על הסכום הזה, יבדוק פקיד השומה כמה מהפיצוי יוחס למבנה, כמה לציוד וכמה למלאי. על הרכיב של המלאי חל מס מלא, שיכול להגיע עד 49%, על רכיב המבנה חל מס שבח מקרקעין (20% החל מ-1 בינואר 2007) ועל רכיב הפיצוי שיוחס לציוד, יחול מס על רווח הון ריאלי בשיעור של 20%.

בעת ניסוחי כתב התביעה או כתב הפשרה, כדאי לבעל העסק להתעקש ליחס את רישום הפיצוי בגין התביעה בעיקר למבנה ולציוד, ולמזער את רכיב המלאי. ניסוח מתאים כזה יגדיל את הנטו שיישאר לו מהפיצוי.

יש לזכור כי אם תהיה התעלמות מוחלטת ממרכיב המלאי, עלול פקיד השומה לראות בכך הימנעות מתחכמת ממס, ולייחס לרכיב המלאי סכום הרבה יותר גבוה על-פי שיקול דעתו. לכן, מוטב להסדיר את הנושא בכתב פשרה רשמי עם חברת הביטוח. מסמך רשמי כזה מעניק גיבוי לסיווג התשלומים.

סכום הפיצוי בתביעה עסקית עלול להיות מחויב גם במע"מ. בפיצוי במישור עסקי, על סכום הפיצוי יש להוציא חשבונית ולשלם מע"מ. לכן, חשוב מאד לוודא כי סכום המע"מ יופיע בכתב התביעה, או בהסכם הפשרה. רק במקרה כזה המע"מ ייחסך מבעל העסק התובע. שכן, על-פי פסיקה בבית-המשפט העליון, סכומי התביעה לעולם כוללים מע"מ, ולכן אם נכתב בפשרה סכום כללי ללא ציון המע"מ - הזוכה בתביעה העסקית יחויב לשלם את המע"מ, וכך הנטו שלו יקטן במידה ניכרת.

בדרך כלל יוכל בעל עסק שהפסיד בתביעה עסקית לנכות את הוצאותיו ואת הנזק הכספי שלו בגין פסק-הדין מהכנסותיו. כלומר מדובר בהוצאה מוכרת. אך זכות הקיזוז כהוצאה מוכרת היא רק במקרה שבה התביעה נוגעת למישור העסקי השוטף. נניח למשל שבעל העסק מכר סחורה פגומה ללקוח, נתבע על כך, והפסיד - הרי שכל ההוצאות וההפסדים יוכרו במלואם. לעומת זאת, כאשר מדובר בהפסד משפטי בגין נכס הוני, לדוגמה, תביעה בגין גניבת פטנט או סודות מסחריים, הרי שכלל הנזקים מן ההפסד במשפט לא יוכרו כהוצאה מוכרת.במקרה כזה, ניתן לבקש להכיר בנזקים לפי שיעור הפחת המתאים, ולפרוס את ההוצאה על פני מספר שנים.

קיימים מקרים שבהם הפסד משפטי הנוגע לתביעה עסקית לא יוכר בכלל כהוצאה לעסק. כגון, כאשר התביעה נגד בעל העסק היא פלילית כי בעל עסק הרחיב את שטח המבנה שלו ללא היתר בנייה (שזו עבירה פלילית), הורשע, וחויב בתשלומים ובהוצאות משפט, הרי שהוצאות אלו לא יוכרו ולא יותר לו לנכותם.

כך או כך, מומלץ כי בטרם תביעה במישור עסקי לרבות בתחום דיני עבודה, ובוודאי טרם אשרור כתב פשרה כדאי לתת את הדעת לשיעורי מס הכנסה ומע"מ שיחולו על הסכום שיתקבל ועל מי יחול המס.

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש נובמבר
לא רשומים אירועים לחודש דצמבר
לא רשומים אירועים לחודש ינואר