עידוד השקעה בחברות ומוסדות ציבור העוסקים במחקר ופיתוח
רמי אריה, עו"ד רו"ח
כעת גדלה הכדאיות להשקיע בחברות ומוסדות ציבור העוסקים בפיתוח ידע גדלה עם מתן הטבות מס גם למשקיעים בחברות היי-טק ישראליות וגם הטבות לחברות בגין רכישת חברות אחרות או מיזוג עם חברות אחרות.
ביום 27.7.2023 אישרה הכנסת את החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע, המעניק הטבות מס למשקיעים בחברות היי-טק ישראליות וכן הטבות לחברות בגין רכישת חברות אחרות או מיזוג עם חברות אחרות וכן למוסדות ציבוריים מסויימים העוסקים במחקר ופיתוח. מטרת החוק היא לשמר את ישראל כיעד אטרקטיבי להשקעה בחברות טכנולוגיה ולתמוך בפיתוחה של תעשייה זו.
בתמצית, ההטבות הכלולות בחוק הן:
-
מתן זיכוי במס - למשקיעים פרטיים אשר מבצעים השקעות בחברות הזנק הנמצאות בשלבים התחלתיים של פעילותן (שלביה-seed וה-pre-seed), בגובה של סכום ההשקעה המוכפל בשיעור מס רווח ההון שחל על המשקיע,עד תקרת השקעה בסך של ארבעה מיליון ש"ח. זיכוי שלא נוצל בשנה מסוימת ניתן להעברה לשנים הבאות.
-
דחייה של תשלום המס - בגיןרווח הון שמופק ממכירה של חברה טכנולוגית, לבעלי מניות המשתמשים בחלק מהתמורהממכירת החברה לצורך השקעה בחברת הזנק.
-
הכרה בהשקעה כהוצאות מוכרות - חברה טכנולוגית גדולה שתרכושאת השליטה בחברה טכנולוגית אחרת תוכל לנכות את ההוצאה על רכישת המניות מחבות המסשלה, בשיעורים שנתיים שווים במשך חמש שנים מיום הרכישה. זאת בשונה מהמצב כיום שבוההוצאה על רכישת המניות מותרת בניכוי רק בעת מכירת המניות, בדרך של הקטנת רווחההון החייב במס בעת המכירה.
-
פטור ממס - מוסדות פיננסיים זרים יהיו זכאים לפטור ממס על הכנסותיהם מריבית, דמי ניכיון או הפרשיהצמדה בגין הלוואות שניתנו לחברות טכנולוגיה ישראליות. מטרת הפטור היא להוריד אתהעלויות המושתות על חברות טכנולוגיה ישראליות בגיוס אשראי ממוסדות פיננסיים זרים,המתמחים במתן אשראי לחברות טכנולוגיות.
כהשקעה בחברת מו"פ תחשב השקעה במזומן של משקיע, בחברת מו"פ, אשר בשלה הוקצו לו מניות, לרבות זכות לרכישת מניה, בחברת המו"פ.
ההשקעה תעשה לחברות ומוסדות ציבור.
כאשר בחברות יש לעמוד בתנאים הבאים:
-
מיום התאגדותה לא היה רשום נייר ערך כלשהו שלה למסחר בבורסה.
-
מתקיים בה האמור בפסקאות (2) עד (5) להגדרה "חברה מועדפת"שבסעיף 51 לחוק לעידוד השקעות הון.
-
היקף ההכנסות הטכנולוגיות הכולל של החברה מיום התאגדותה עד תום השנה שקדמה לשנת המס לא עלה על 4.5 מיליון שקלים חדשים, והיקף ההכנסות הכולל של החברה באותה תקופה לא עלה על 12 מיליון שקלים חדשים.
-
היקף ההשקעות בחברה, וההלוואות שניתנו לה מיום התאגדותה, אינו עולה על 12 מיליון שקלים חדשים.
-
ההוצאות של החברה, המסווגות כהוצאות מחקר ופיתוח לפי כללי החשבונאותהמקובלים, בשלוש השנים שקדמו לשנת המס, ואם הוקמה החברה במהלך שלוש שנות המסהאמורות – בתקופה שממועד הקמתה, היו בשיעור של 7% לפחות בממוצע לשנה מסך הכנסותהחברה, ומתקיים בחברה אחד או יותר מהתנאים הקבועים בפסקאות משנה (א) עד (ד) שלפסקה (2) להגדרה "מפעל טכנולוגי מועדף" שבסעיף 51כד לחוק לעידוד השקעותהון;
-
70% לפחות מהוצאות החברה, בתקופה שמיום התאגדותה עד תום השנה שקדמה לשנת המס, היו הוצאות שהוצאו, במישרין או בעקיפין, לשם פיתוחו של נכס לא מוחשי מוטב, לרבות בשלב התחלתי של פיתוח, המבוסס על מחקר ופיתוח שבוצעו בחברה (בהגדרה זו – נכס בפיתוח).
-
הנכס בפיתוח וכל הזכויות הנובעות ממנו הם בבעלות החברה מיום היווצרו; לעניין זה, רכשה או קיבלה החברה את מלוא הזכויות בנכס בפיתוח מאחד מאלה, לשם המשך פיתוחו של הנכס, יראו את החברה כאילו מתקיים בה התנאי האמור בפסקה זו:
-
יחיד, אחד או יותר, שהנכס בפיתוח היה בבעלותו באופן בלעדי מיום היווצרו עד העברת מלוא הזכויות בו לחברה.
ההטבות יחולו גם לגבי השקעות במוסדות הציבור הבאים:
-
מוסד להשכלה גבוהה או מוסד מחקרי כהגדרתם בסעיף 9(29) לפקודה.
-
בית חולים, או תאגיד בריאות כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985.
-
חברה העוסקת דרך קבע במסחור ידע שנוצר בגופים כאמור.
-
מינהל המחקר החקלאי שבמשרד החקלאות ופיתוח הכפר.
-
מרכז מחקר ופיתוח אזורי הנתמך בידי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, כמשמעותו בחוק לעידוד מחקר ופיתוח.
מטרת ההטבות הללו היא לעודד את ההשקעה בחברות הנמצאות בשלבי המחקר והפיתוח הראשוניים, בפרט על ידי משקיעים אסטרטגיים אשר להם ניסיון בשוק הטכנולוגי, אותו הם מביאים יחד עם השקעתם ואשר יכול לתמוך בצמיחת החברה, במיוחד בשלבים ההתחלתיים.
יש לשים לב, כי ניצול ההטבות כרוך בתנאים רבים ומורכבים שאינם מפורטים לעיל. לכן, מוצע לקבל ייעוץ ספציפי לכל השקעה. לייעוץ נוסף בנושא – לחץ כאן.
|