• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמיסוי בינלאומיהמיסוי במדינות שונותעדכוני מיסוי בינ ל בעולם לתחילת שנת 2010

עדכוני מיסוי בינ"ל בעולם לתחילת שנת 2010

09.01.2010

 

 

עדכוני מיסוי בינ"ל בעולם לתחילת שנת 2010

קומפני אקספרס ישראל

 

ליכטנשטיין: בסיס חוקי חדש ליישום הסכמים לחילופי מידע

ממשלת ליכטנשטיין גיבשה הצעת חוק היוצרת את הבסיס החוקי ליישום הסכמים לחילופי מידע בענייני מס. הצעת החוק, המתבססת על תקני ה-OECD (הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי), מאפשרת חילופי מידע על פי בקשה מפורטת ובמסגרת ההסכמים המקובלים. לצורך כך, על הבקשה לכלול זיהוי מדויק של משלם המסים המדובר ולהציג את העובדות המתאימות הקיימות. כך שולל החוק אפשרות של חילופי מידע אוטומטיים, או "מסעות דיג" – חיפושים אקראיים אחר מידע.

לאחר תקופת ההתייעצות, שתסתיים ב-5 בפברואר 2010, יוצגו שני החוקים בפני הפרלמנט לקראת קריאה ראשונה שתיערך באפריל.

מאז שהחליטה השנה לאמץ את תקני ה-OECD לשיתוף פעולה בנושא המיסוי, גיבשה ליכטנשטיין מספר הסכמים לחילופי מידע בענייני מס ואמנות למניעת כפל מס. הסכמים שנחתמו בין השאר עם גרמניה, צרפת, הולנד ואירלנד צפויים להיכנס לתוקף בשנת המס 2010.

בנוגע ליישום ההסכם לחילופי מידע שנחתם עם ארה"ב, החוק קובע הליך מינהלי מהיר ויעיל, המציע הגנה וחוות דעת משפטית עבור משלם המסים שמושפע מחילופי המידע.

עבור ההסכם שנחתם עם בריטניה ב-11 באוגוסט ומאפשר הסדרים מיוחדים עד 2015 גיבשה ליכטנשטיין הצעת חוק נפרדת. ההסכם עם בריטניה אפשר את מבצע גילוי המס של ליכטנשטיין, ה-LDF, המנוהל על ידי ה-HMRC (רשות המכס והמסים הבריטית). כחלק מתכנית הסיוע למשלמי המסים הבטיחה ליכטנשטיין כי לקוחות המרכז הפיננסי החייבים במס בבריטניה ישלמו את חובות המס שלהם.

חילופי מידע על פי בקשה נשלטים אך ורק על ידי חוק הסיוע המינהלי. ההסכם לחילופי מידע עם בריטניה כולל יסודות נוספים לדחיית בקשות לפני ה-1 באפריל 2015, שלצורך הגנת הלקוחות מאפשרים סיוע מינהלי רק במקרים בודדים יוצאי דופן.

 

רוסיה תיאבק בחברות זרות המנצלות אמנות למניעת כפל מס

במסגרת המאבק בהשתמטות ממס, הכין משרד האוצר הרוסי תיקון לסעיף 7 בקוד המס העוסק בחברות זרות שהוקמו לצורך קבלת שיעורי ניכוי מס במקור נמוכים מתוקף אמנות למניעת כפל מס.

עסקים רוסיים נוטים לבחור בקפריסין כיעד מועדף להקמת חברות זרות בבעלותם של עורכי דין או רואי חשבון מקומיים. בזכות האמנה הקיימת למניעת כפל מס בין רוסיה לקפריסין, יכולה החברה הרוסית להעביר לחברות אופשור כאלה דיבידנדים הכפופים לניכוי מס במקור בשיעור של 5% בלבד, בהשוואה לשיעור הרגיל ברוסיה של 15%, ולהעביר תמלוגים ורביות ללא מס רוסי כלל, בהשוואה ל-20% המוטלים בתוך רוסיה.

לפי הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים, קיבלה רוסיה בשנה שעברה  56.9 מיליארד דולר בהשקעות זרות מחברות הרשומות בקפריסין (22% מכלל ההשקעות הפנימיות) ובתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית עמד הסכום על 5.2 מיליארד דולר (10% מסך ההשקעות הפנימיות). נתונים דומים קיימים גם לגבי הולנד, שוויץ ובלגיה, ומרמזים על כך שאמנות מס עם המדינות הללו שימשו להשתמטות ממס.

לאחר שממשלת רוסיה תאשר את השינויים באמנה למניעת כפל מס עם  קפריסין, יוכלו רשויות המס הרוסיות לבקש מידע מהצד הקפריסאי אודות מוטבים של חברות, בהתאם לתנאי חילופי המידע התקניים.

 

איי סיישל: תקנה חדשה למניות למוכ"ז

אחת הטענות העיקריות שמפנים ארגונים בינלאומיים דוגמת ה-OECD נגד מדינות מסוימות נוגעת לחקיקה שלהן, המאפשרת הנפקת מניות למוכ"ז וחוסר שקיפות של החברות.

במקרים רבים, מדינות קטנות שמופעל עליהן לחץ לשנות את המצב מוותרות לבסוף ומבצעות תיקונים בחקיקה. זהו המקרה של איי סיישל, שתיקנו תקנה חדשה הנוגעת להנפקת מניות למוכ"ז עבור חברות קיימות וחברות חדשות. עיקרי התקנה הם כדלהלן:

·        החל מה-1 ביולי 2009, יוכלו עדיין IBC's (חברות בינלאומיות) הרשומות באיי סיישל להנפיק מניות למוכ"ז. באותו זמן, שמו וכתובתו של האדם או הישות המחזיקים במניה למוכ"ז צריכים להיות כלולים ב-Share Book (רשימת המניות שהונפקו על ידי החברה).

את רשימת המניות או עותק שלה יש לשמור במשרד הרשום של החברה. עם זאת, כפי שהיה עד כה, זהו אינו מידע ציבורי ורשם החברות לא יחזיק בתיעוד של בעלי המניות.

חשוב לציין כי לא ניתן למכור את המניות של חברות אלו באמצעות מסירה של תעודות המניה בלבד. את מכירת המניות יש לבצע בכתב, ועל הדירקטורים של החברה להיות מודעים להעברה. יש לרשום כל שינוי ברשימת המניות ולוודא כי העותק במשרד הרשום יהיה מעודכן תמיד.

·        חברות שהוקמו לפני ה-1 ביולי 2009 צריכות לעדכן את רשימות המניות שלהן כך שיכללו את שמות וכתובות האנשים או החברות שמחזיקים במניות למוכ"ז שלהן, עד ה-31 בדצמבר 2009.

 

ג'רזי וגרנזי ידונו במשטרי מס החברות

ראשי הממשלות של ג'רזי וגרנזי נפגשו לאחרונה עם המזכיר לאוצר הבריטי. השרים דנו באפשרות של הצעת משטר מס עסקי חדש עוד לפני שקבוצת קוד ההתנהגות של האיחוד האירופי תשקול באופן רשמי משטרי מס בשיטת 0/10 בכל שטחי החסות של הכתר הבריטי. נראה כי דעותיהן של מדינות האיחוד האירופי משתנות, וכי כמה מהן מוכנות פחות ופחות לקבל את הרעיון ששטחי החסות של הכתר הבריטי כפופים באופן מלא לקוד ההתנהגות במיסוי עסקי של האיחוד האירופי.

לאחר הפגישה אמר ראש ממשלת ג'רזי, טרי לה סויר: "עבדנו היטב, עם תמיכתה של בריטניה, על יישום מערכת מס החברות בשיטת 0/10. ברור כי נצטרך להמשיך לעבוד בשיתוף עם בריטניה על ההתחייבות למדינות האיחוד האירופי כך שנוכל להמשיך להחזיק במערכת מס תחרותית ובת-קיימא בתמיכת שכנינו האירופיים. אני מחויב לחלוטין להבטיח כי התקנים הרגולטוריים ומבני המס של ג'רזי יישארו תואמים לגישות ולתקנים הגלובאליים החדשים. כבר הכרזנו על סקירה מקיפה של האסטרטגיה הפיסקאלית שלנו, ואנחנו שמחים להודיע כי שרי האוצר של ג'רזי וגרנזי החליטו לעבוד על כך יחדיו". 

ראש ממשלת גרנזי, לינדון טרוט, הוסיף: "אסטרטגיית ה-0/10 שלנו נועדה מלכתחילה להיות תהליך רב-שלבי, במטרה להבטיח כי כל הכנסות המס שלנו ימשיכו להתקיים באופן מספק לאור אי הוודאויות הכלכליות. כתוצאה מהשינויים בגישות הבינלאומיות, תנאי ההתייעצויות בסוגיה הזו יהיו רחבים יותר מכפי שחשבנו, ויתמקדו בעבודה עם בריטניה ועם מדינות נוספות החברות באיחוד האירופי, על מנת להבטיח כי המשטר הפיסקאלי שלנו יישאר תחרותי ובהתאם לתקנים הבינלאומיים". 

 

הקמת חברה בחו"ל: סינגפור מול אינדונזיה

ההליכים והדרישות לרישום חברה משתנים בין מדינות שונות. מאמר זה מסכם את הנקודות העיקריות בהקמת חברה בסינגפור לעומת הקמת חברה באינדונזיה, כולל דרישות חוקיות, מדיניות כלפי בעלות זרה, הליכי ההתאגדות, לוח הזמנים להקמה ועוד.

בעלות זרה: סינגפור אינה מטילה מגבלות כלשהן על זרים המעוניינים לעשות עסקים במדינה. היא מאפשרת בעלות זרה של 100% (כלומר, בעלות על מניות) בחברה פרטית מוגבלת. במילים אחרות, יזמים אינם זקוקים לשותף מקומי כדי לרשום חברה פרטית מוגבלת בסינגפור. החברה יכולה לעסוק בכל פעילות עסקית חוקית.

באינדונזיה, יזמים זרים יכולים להקים חברה זרה להשקעות ישירות עם בעלות של 100%, תחת התנאים הבאים:

·        הפעילות העסקית מוגבלת אך ורק לפעילויות הפתוחות להשקעה זרה.

·        תוך 15 שנים מתחילת הפעילות המסחרית, בעל המניות הזר נדרש לוותר על לפחות 5% מהמניות לטובת אזרח או ישות משפטית אינדונזים.  

דרישות התאגדות: דרישות ההתאגדות בסינגפור הן כתובת מקומית רשומה, דירקטור אחד לפחות תושב סינגפור (אזרח סינגפור או זר המחזיק באשרת עבודה תקפה או ב-Dependent Pass), מזכיר חברה מוסמך תושב סינגפור (אדם טבעי), לפחות 1 ולא יותר מ-50 בעלי מניות (בני אדם טבעיים או תאגידיים) והון נפרע של 1.00 דולר סינגפורי לפחות(לא נדרש הון מאושר).

זרים המבקשים לרשום חברה באינדונזיה צריכים לענות על הדרישות הבאות: כתובת מקומית רשומה, דירקטור אחד לפחות (בני אדם טבעיים או תאגידיים) ומפקח. על אף שאין דרישת חובה להון מניות מינימאלי, הרשויות מאשרות בדרך כלל חברות עם הון מניות מינימאלי של100,000 USD עד 250,000 USD.

הליכי ההתאגדות: תהליך רישום החברה בסינגפור הוא ממוחשב לחלוטין וניתן להשלימו תוך יום אחד תוך שימוש באמצעים אלקטרוניים. ישנם שני צעדים עיקריים הכלולים בהקמת החברה: אישור השם והגשת מסמכי ההתאגדות.

באינדונזיה, לעומת זאת, תהליך התאגדות החברה גוזל זמן רב: השלמת כל ההליכים הרשמיים הדרושים אורכת עד 12 שבועות. יש להגיש טופס בקשה להתאגדות חברה בצירוף מסמכים תומכים ל-Capital Investment Coordinating Board (BKPM). הטיפול בבקשה אורך כחמישה שבועות, בסופם ינפיק ה-BKPM רישיון עסק עקרוני התקף לשלוש שנים.

לוח זמנים להתאגדות: בסינגפור, כאשר יש צורך בהליכים מינימאליים בלבד, ניתן להשלים את התאגדות החברה תוך פחות מ-24 שעות. באינדונזיה, לעומת זאת, התהליך עשוי לקחת בין שלושה עד שישה חודשים.

דרישות הגשה שנתיות: בסינגפור יש להגיש דו"ח שנתי לרשם החברות ודו"ח מס הכנסה למחלקת המס של סינגפור מדי שנה. חברות קטנות פטורות מהגשת חשבונות מבוקרים.

חברות באינדונזיה חייבות להגיש לרשם החברות דו"ח שנתי בצירוף דו"חות שנתיים מבוקרים. בנוסף יש להגיש לרשות המס האינדונזית מדי שנה דו"ח מס הכנסה ודו"חות מבוקרים.

מס חברות: שיעור מס החברות באינדונזיה הופחת לאחרונה למס חברות בשיעור אחיד של 28% עבור שנת 2009, והוא יופחת עוד ל-25% החל מ-2010. דיבידנדים המשולמים ליחידים, רבית, דמי שכירות ותמלוגים כפופים לניכוי מס במקור של 15%.

המסים בסינגפור נמוכים משמעותית מהמסים באינדונזיה. סינגפור מחייבת בשיעור מס חברות של כ-8.5% על רווחים מעל 300 אלף דולר סינגפורי,  ושיעור אחיד של 17% על רווחים מעל 300 אלף דולר סינגפורי. אין מס דיבידנדים.

לסיכום, הקמת חברה בסינגפור נחשבת לקלה בהרבה מהקמת חברה באינדונזיה. בשונה מאינדונזיה, סינגפור אינה מטילה מגבלות על בעלות זרה ועל הפעילויות העסקיות הפתוחות להשקעה זרה. בנוסף, רוב היזמים מעדיפים את סינגפור כיעד להשקעה בגלל מהירות וקלות תהליך הרישום. לעומת זאת, בשל העיכובים הביורוקרטים ברישום ותהליך אישור הוויזה המורכב, משקיעים זרים רואים באינדונזיה יעד נחשק פחות להשקעות זרות.

 

 

 

 

 

 

 

 

Liechtenstein Creates Legal Basis For Administrative Assistance In Tax Matters

The Liechtenstein government has adopted a consultation report for the Law on Administrative Assistance in Tax Matters. The law creates the legal basis for implementation of agreements providing for information exchange in tax matters.

"With [this law], we have achieved another milestone in our consistent and rapid implementation of the international OECD standards," announced Prime Minister Klaus Tschütscher. "The law offers financial center clients, financial intermediaries, and our international treaty partners a clear legal framework for information exchange and accordingly for legal certainty."

Since Liechtenstein’s decision earlier in the year to adopt the OECD standards on tax cooperation, Liechtenstein has concluded numerous tax information exchange agreements (TIEAs) and double taxation agreements. These include TIEAs signed with Germany, France, the Netherlands, and Ireland, due to enter into force for the 2010 tax year.

Based on the OECD standards, the draft law provides for information exchange on the basis of detailed requests in individual cases within the framework of applicable agreements. For this purpose, the request must precisely identify the taxpayer affected by the information exchange and present the underlying fact pattern. The law thus rules out automatic information exchange or so-called "fishing expeditions."

Regarding the implementation of the TIEA concluded with the United States, the law establishes an efficient and rapid administrative assistance procedure, which offers the necessary legal protection for the affected persons as well as judicial review.

Given the unique nature of the agreement concluded with the United Kingdom on August 11, 2009, which provides for special arrangements until 2015, Liechtenstein has adopted a separate draft law.

The agreement with the UK provides for the creation of a Liechtenstein Disclosure Facility (LDF), administered by Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC). As part of a taxpayer assistance and compliance program, Liechtenstein ensures that clients of the financial center taxable in the UK honor their tax obligations.

According to the government, the draft law stipulates the implementation rules for the compliance program. The UK TIEA Act and the rules for the compliance program contained therein do not provide for exchange of UK client data to HMRC beyond the OECD standard.

Information exchange upon request is governed solely by the general Administrative Assistance Act. The UK TIEA Act contains additional grounds for declining requests prior to April 1, 2015, which, for the purpose of protecting clients, provide for administrative assistance only in a few exceptional cases for the duration of the program.

Once the consultation period has elapsed on February 5, 2010, both laws will be presented to parliament for their first reading in April.

 

 

Russia Will Introduce Measures To Counter Tax Treaty Abuse

At the behest of President Medvedev, the Russian Ministry of Finance has prepared an amendment to Article 7 of the Tax Code to crack down on tax avoidance by means of offshore companies set up to benefit from lower tax rates granted under double taxation treaties.

The primary objective of the legislation would be to deny Russian residents who set up offshore companies for the purposes of tax avoidance the benefit of lower treaty withholding tax rates.

Russian business has tended to favour Cyprus as the preferred location for setting up offshore companies owned nominally by local lawyers or accountants; as a result of the double taxation treaty between Russia and Cyprus the Russian company can remit dividends to such offshore companies subject to a withholding tax of only 5% compared with usual Russian tax of 15%, and remittances of royalties and interest are free of Russian tax, compared to 20% within Russia.

According to Russian official statistics quoted by Vedomosti, Russia received USD56.9bn in foreign investment from companies registered in Cyprus last year, or 22% of total inward investment, and in the first nine months of this year, the figure was USD5.2bn, or 10% of the total.

Similar figures for the Netherlands, Switzerland and Belgium are also statistically significant, implying that the tax treaties with these countries have been used for tax avoidance.

After changes to the double-tax agreement with Cyprus are ratified by the Russian government, the Russian tax authorities will be able to request information from their Cypriot counterparts about beneficial ownership of companies, in line with standard modern tax information exchange conditions.

Speaking at the Fifth All-Russia tax forum of Chambers of Commerce, Stanislav Voskresensky, deputy head of the Ministry of Economic Development and Trade, was quoted in the national media as suggesting that that new legislation will define the term "beneficial ownership" in respect of agreements for the avoidance of double taxation, and ensure that treaty benefits are not extended to individuals or organizations where the actual beneficiary is not a tax resident of the country with which Russia has a double taxation agreement; the individual or organization and the earnings received would be subject to taxation in line with the Russian Tax Code rather than the bilateral agreement.

This would also affect ultimate beneficiaries in countries where no such treaty exists.

In his speech, Voskresensky also spoke about the future of legislation on transfer pricing; this will have its first reading in the Duma this December, and will become law by spring 2010.

 

 

The Seychelles – New Regulations Regarding Bearer Shares

One of the main problems of the international organisations such as the OECD with certain countries is that based on their legislature company structures can remain non-transparent, as the possibility to issue so-called bearer shares is still available. It is particularly true in the case of small countries that in the face of this constant pressure, they give up the fight and make amendments to the legislation in this area. This is exactly what happened in the case of the Seychelles, who have come up with an interesting new regulation on the issue of bearer shares in the future for both new and existing companies. The essence of the regulation is as follows:

1. From July 1st 2009, it will still be possible for IBCs registered in the Seychelles to issue bearer shares. At the same time, it is compulsory for the name and address of the person or entity holding the bearer share to be included in the share book (the register of the shares issued by the company).

The share register, or a copy of it, must be kept in the registered office of the company, but, as before, this is not public information, and the Registrar of Companies will not keep records of shareholders. It is important to note, though, that the shares of such companies can not be sold by simply handing over the bearer share certificates. The sale of shares must be set down in writing, and the company director(s) must be aware of any such transactions. Any change must be registered in the share register, and the copy kept in the registered office must be up-to-date at all times.

2. Companies formed before July 1st 2009 have been given until December 31st 2009 to update their share registers to include the names and addresses of the people or companies holding their bearer shares.

 

 

Channel Islands Seek To Pre-empt EU Zero-Ten Concerns

The Chief Ministers of Jersey and Guernsey met the UK Financial Secretary to HM Treasury on October 13. During the meeting, which was held following the annual dinner for Crown Dependencies, the Chief Ministers discussed how the economic crisis is rapidly changing international norms for the regulation of the finance industry and particularly for taxation.

The ministers discussed the possibility that a new business tax regime may be proposed before the EU Code Group has formally considered the zero-ten tax regimes of all the Crown Dependencies. The views of EU Member States seem to be evolving, and it appears that some Member States are increasingly unlikely to accept that the fiscal regimes in the Crown Dependencies are fully compliant with the EU Code of Conduct on Business Taxation.

Following the meeting, Jersey Chief Minister Terry Le Sueur said: “We have worked well, with the UK ’s support, in implementing the zero-ten corporation tax system. It is clear that we will need to continue to work in partnership with the UK on engagement with EU Member States so we can maintain a viable and competitive tax system supported by our European neighbors.”

“I am fully committed to ensuring Jersey’s regulatory standards and tax structures remain compliant with emerging global attitudes and standards. We have already announced a comprehensive review of our fiscal strategy, and we are pleased to announce that the Treasury Ministers of Jersey and Guernsey have decided to work closely together on this.”

“Our meeting yesterday was very helpful. It is a very positive step that the two islands will now be working together. It will ensure that any changes that may arise from our Fiscal Strategy Reviews are consistent with the EU Code of Conduct on Business Taxation and are in line with our European good neighbor policy.”

Guernsey Chief Minister, Lyndon Trott added: “Our Zero-Ten strategy was always intended to be a multi-stage process, in order to ensure that our tax revenues are sufficiently sustainable in the light of changing economic uncertainties.”

“As a result of the changes in international attitudes, the terms of consultation on this issue will be broader than had previously been envisaged, and will aim, working with the UK and other EU Member States, to ensure that our fiscal regime remains competitive and within international standards.”

Jersey’s Treasury Minister, Senator Philip Ozouf, said: “I am committed to working more closely with Guernsey, so I am particularly pleased that we are now going to cooperate on our fiscal strategy reviews. This means we will be able to share resources and research costs, and approach our European neighbors together. Working in combination will help us to develop strategies that are right for our individual circumstances, but which are also complementary.”

Ozouf concluded: “The unprecedented change in the world economy is leading many countries to re-appraise their tax systems. New international norms for business taxation will evolve, and both Jersey and Guernsey must be ready and able to respond to those changes. We believe conducting a joint Fiscal Strategy Review will help us achieve this.”

 

Comparison Of Company Registration Jurisdictions: Singapore Vs Indonesia

Company registration requirements and procedures vary across different countries. This article provides a summary of the company formation requirements in Singapore versus Indonesia including minimum statutory requirements, foreign ownership policy, incorporation procedure and time-line, compliances etc.

FOREIGN OWNERSHIP
Singapore does not impose any restrictions on foreigners who wish to do business in the country. It allows 100% foreign ownership (i.e. shareholding) of a Singapore private limited company. In other words, foreign entrepreneurs do not need a local partner to register a private limited company in Singapore. The company can engage in any lawful business activity.
In Indonesia, the foreign entrepreneurs can set up a foreign direct investment company with 100% ownership but with the following restrictions:
The business activities are restricted to only those that are open to foreign investment.
Within 15 years from the commencement of commercial operations, the foreign shareholder is required to divest at least 5% of the shares to an Indonesian citizen or legal entity.

MINIMUM INCORPORATION REQUIREMENTS
In Singapore, the minimum incorporation requirements include: a local registered address; at least 1 local resident director (a Singapore Citizen, a Singapore PR, or a foreigner holding a valid work visa or Dependent Pass); a local resident and qualified company secretary (must be a natural person); a minimum of 1 and maximum of 50 shareholders (natural persons or corporates); and a minimum paid up capital of SGD 1.00 (no authorized capital required).
Foreigners who wish to register a company in Indonesia must comply with the following

requirements: a local registered address; at least 1 director (need not be a local resident); minimum of 2 and maximum of 50 shareholders (natural persons or corporates) and a commissioner. Although there is no mandatory minimum share capital requirement, authorities normally approve companies with a minimum share capital of USD 100,000 - USD 250,000.

INCORPORATION PROCEDURE
Company registration in Singapore is fully-computerized and can be completed within 1 day via electronic means. There are only two major steps involved in company formation - name approval and filing incorporation documents.
By contrast, company incorporation in Indonesia is tedious, time consuming and can take up to 12 weeks to complete all formalities. You must submit a company incorporation application along with supporting documents to the Capital Investment Coordinating Board (BKPM). Application processing takes around 5 weeks, upon which the BKPM will issue an in-principle business license valid for 3 years.

INCORPORATION TIMELINE
Company incorporation in Singapore can be completed in a record time of less than 24 hours, with minimal formalities. In Indonesia, it can take anywhere between 3-6 months to incorporate a company.

ANNUAL FILING REQUIREMENTS
In Singapore, an Annual Return must be filed with Companies Registrar and Income Tax Return with the Singapore tax department each year. In minimize the administrative burden on small companies; they are exempt from filing audited accounts.
In Indonesia, companies must submit Annual Return along with audited annual accounts to the Companies Registry. Income Tax Return along with audited accounts must be filed with the Indonesian tax authority each year.

CORPORATE TAXES
In Indonesia, according to the latest tax amendments, the corporate tax rate has been reduced to a flat corporate tax rate of 28% for 2009 and will be further reduced to 25% from 2010. Dividends paid to individuals, interest, rents and royalties are subject to 15% withholding tax.
Taxes in Singapore are significantly lower than Indonesia. Singapore charges a corporate tax rate of approximately 8.5% for profits up to S$300K and a flat 17% for profits above S$300K. There is no dividend tax in Singapore.

ON A FINAL NOTE
Setting up a company in Singapore is significantly easier than incorporating a company in Indonesia. Unlike Indonesia, Singapore does not impose any restrictions on foreign ownership nor does it limit the business activities that are open to foreign investment. Most entrepreneurs prefer Singapore as an investment destination, as Singapore company registration can be completed in 1 day's time with minimal formalities. Given Indonesia's 3-6 month time line for company incorporation, which is hampered by bureaucratic delays and the complicated visa approval process, investors usually rank Indonesia as an undesirable offshore business destination.

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש אפריל
לא רשומים אירועים לחודש מאי
לא רשומים אירועים לחודש יוני