• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true

בין מס שבח למס הכנסה

15.03.2012

בין מס שבח למס הכנסה

זיו שרון, עו"ד , אורית קוך ,עו"ד  , ניר בורנשטיין, עו"ד

קווי התפר שבין משטר המס שלפי חוק מיסוי מקרקעין לבין משטר המס של פקודת מס הכנסה אינם הדוקים דיים ופסק הדין שניתן לאחרונה יוכיח כמה קל ליפול בין הכיסאות.

במסגרת ע"מ 1209/07 נדון מקרה של חברה שביצעה שתי עסקאות במקרקעין.

במסגרת העסקה הראשונה ביקשה החברה להכיר לה במס שבח בהוצאה בסך 4,000,000 ₪ בגין דמי ניהול ששילמה לחברת האם. במסגרת הסכם פשרה שנחתם בין החברה לבין משרד מיסוי מקרקעין הותרה לחברה הוצאה בסך של 1,800,000 ₪ בלבד. לטענת החברה, מנהל מס שבח לא הסכים להתיר את מלוא סכום ההוצאה שכן טען כי חלקו מהווה דמי ניהול המשולמים בגין פעילות שוטפת. לפיכך, בדוחותיה למס הכנסה ביקשה החברה להתיר לה את יתרת ההוצאה, בסך של 2,200,000 ₪ כהוצאה פירותית. פקיד השומה סירב להכיר בהוצאה ועמדתו התקבלה ע"י בית המשפט, שקבע כי החברה כלל לא הייתה חייבת בתשלום דמי ניהול שוטפים ומכל מקום, העובדה שההוצאה לא הותרה בניכוי מהשבח אינה מחייבת את המסקנה שיש להתיר את ההוצאה במס הכנסה.

במסגרת העסקה השנייה שביצעה החברה, ביקשה היא לנכות מהכנסותיה השוטפות הוצאות ששולמו לחברת האם כדמי ניהול בקשר עם הנכס הנמכר. בית המשפט קבע כי הוצאות אלה אינן הוצאות שוטפות כי אם הוצאות בגין רכישת ומכירת המקרקעין ולכן אין מקום להתירן כהוצאה פירותית. בית המשפט סירב לדון בטענת החברה, לפיה זכאית הייתה לנכות הוצאה זו במס שבח, זאת מאחר והחברה בחרה שלא לתבוע את ניכוי ההוצאה במס שבח.

תוצאת פסק הדין קשה. פסק הדין זונח את עקרון "המהות הכלכלית " ועיקרון מיסוי הרווח הכלכלי האמיתי שנצמח לנישום ובוחר בגישה פורמליסטית ודווקנית בה הנישום "נענש" על שבחר להגיע להסדר פשרה עם הרשויות. פסק הדין אף מנוגד לאמרה של בית המשפט העליון בפסה"ד בעניין סלון מרכזי (ע"א 8138/06) שקבע כי "נראה כי ראוי יהיה אם רשויות המס ישאפו להימנע מהתוצאה הקשה של אי ניכוי בכלל. "

האם לחברה יש דרך להתמודד עם מסקנתו הקשה של פסק הדין? בכל הנוגע לעסקה הראשונה ספק אם ניתן לעשות דבר מה. הסכם פשרה קובע בד"כ שכל צד מוותר על טענותיו ולמעשה כל צד "קונה סיכון" כך שהסכם הפשרה אמור לסיים את כל ההליכים בין הצדדים. יתכן ולחברה עומדות טענות מתחום החוזים בדבר "טעות" בכריתת חוזה אולם אין ספק כי מזומן לה מאבק מול הרשות בניסיון לטעון טענות מעין אלו.

גם בכל הנוגע לעסקה שנייה מצבה של החברה בעייתי: המקרקעין נמכרו בשנת 2004 כך שנראה ששומת מס השבח בקשר עם המכירה יצאה אי שם בשנת 2005. מאחר וחלפו למעלה מ 4 שנים מיום הוצאת השומה סביר להניח שמנהל מס שבח ידחה בקשה לתיקון השומה על יסוד קביעת בית המשפט. האפשרות היחידה הינה לבקש את הארכת המועד להגשת הבקשה מכח סמכותו הכללית של המנהל להארכת מועדים לפי סעיף 107 לחוק. עמדת הרשות שוללת באופן חד משמעי את האפשרות להאריך את המועד להגשת בקשות לתיקון שומה מכח סעיף 107 אולם הפסיקה נענתה בעבר במקרים מסוימים לבקשה זו והעניין נותר בצריך עיון בבית המשפט העליון (פסה"ד בעניין כספי).

הכותבים הינם ממשרד זיו שרון ושות' עורכי דין  וממשרד אלתר עורכי דין

 

 

 

 

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש אפריל
לא רשומים אירועים לחודש מאי
לא רשומים אירועים לחודש יוני